Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

15 DE JUNY, DIA MUNDIAL DE PRESA DE CONSCIÈNCIA DE L’ABÚS I EL MALTRACTAMENT EN LA VELESSA

El Consell de la Gent Gran de l’Alt Penedès ha col·laborat amb l’Oficina de Gent Gran Activa de la Generalitat en l’elaboració d’un vídeo

 

VEGEU EL VÍDEO CLICANT SOBRE AQUEST ENLLAÇ

El maltractament a les persones grans és un problema social greu, universal i complex, que afecta totes les classes socials i tots els nivells culturals, i que en la majoria de casos es produeix en l’espai íntim i personal

El desembre de 2011, l’ONU va designar el 15 de juny com el “Dia mundial de presa de consciència de l’abús i el maltractament en la vellesa”. Per commemorar aquesta data, a proposta de la Xarxa de Comarques d’Envelliment Actiu (que agrupa els consells de la gent gran de tot Catalunya), l’Oficina de Gent Gran Activa de la Generalitat ha elaborat un vídeo protagonitzat per les persones grans, ja que són elles les que viuen en primera persona aquesta situació.

El vídeo té com a objectiu conscienciar la societat sobre la necessitat d’eradicar qualsevol forma d’abús o maltractament cap a les persones grans i fomentar el missatge “Prou!”. Diversos membres dels Consell de la Gent Gran de l’Alt Penedès han participat en l’enregistrament d’aquest vídeo.

Igualment, la Junta Permanent del Consell de la Gent Gran s’ha adherit al manifest del Consell de la Gent Gran de Catalunya, que es transcriu tot seguit:

 

“Si bé és un tema tabú, el maltractament a les persones grans ha començat a guanyar visibilitat a tot el món. És un problema social mundial, que afecta la salut i els drets humans de milions de persones, i és un problema social generalitzat, que pot afectar a una persona independentment de la seva classe social o del seu entorn de residència, i que afecta majoritàriament a la població femenina. No obstant això, s’acostuma a amagar perquè és considerat un assumpte essencialment privat.

La iniciativa del Bon Tracte a la Gent Gran es basa en els punts bàsics següents:

  • El canvi de visió sobre les persones grans que formen part de la nostra
  • societat;
  • La iniciativa en la intervenció amb persones grans vulnerables, per
  • prevenir possibles situacions de maltractament;
  • El suport constant a persones que estan vivint el problema, per ajudarles a sortir d’aquesta situació i millorar-ne la protecció i la manera de ferhi front, i
  • L’acompanyament i el seguiment per a la seva recuperació completa.

El grup de treball per a la lluita contra el maltractament del Consell de la Gent Gran de Catalunya, vol manifestar que:

  • Encara que es desconeix la magnitud del maltractament de la gent gran, la seva importància social i moral és indiscutible i enguany s’accentua, degut al aïllament necessari per protegir-nos dels efectes de la pandèmia pel coronavirus;
  • La incidència acumulada a les residencies per a la gent gran fa urgent i necessari replantejar aquest nivell assistencial i preparar la societat cap un envelliment digne, que no faci necessari l’externalització de la nostra llar habitual;
  • Volem animar les persones que pateixin algun tipus de maltractament o abús, ja sigui psicològic, econòmic, de desatenció, físic o abús sexual, que ho denunciïn; també cal fer-ho si qui en té constància o sospita són els familiars, amics o veïns. La policia, la fiscalia o els serveis socials són les vies per poder ajudar a una persona que, per les seves condicions, està en la majoria dels casos totalment indefensa.

Durant aquest temps de confinament, els diaris només s’han fet ressò de l’aïllament en els centres residencials i no han parlat de les  seves conseqüències, com ara el retrocés del nivell cognitiu de les persones residenciades ingressats, el retrocés en els processos motrius, o els afectius (per la manca de contacte amb els seus familiars). És un problema global de tota Europa i és necessari que tots els estats incorporin programes per solucionar un dels problemes més greus que te la gent gran: l’aïllament no desitjat.

Cal posar fil a l’agulla i, des de les associacions, hem de treballar perquè no és facin realitat els aires pessimistes que es respiren arreu. La gent més gran de 65 anys som un 20 % de la població i som suficientment vàlids per defendre els nostres drets com a persones, sense mirar l’edat que tenim.

Hem de defensar tot allò que hem aconseguit i evitar que els maltractaments vagin en augment. Cal gent gran activa per posar-se al capdavant de les associacions, per liderar-les i donar la veu d’alerta a les administracions, per tal que siguin sensibles davant d’aquestes circumstàncies.

 

Consell Gent Gran de Catalunya

Grup de treball contra els maltractaments

15 de juny de 2021”

 

Vilafranca del Penedès, 14 de juny de 2021

 

Destaquem