Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

Restaurants, artesans agroalimentaris i criadors de Gall del Penedès amb IGP col·laboren en aquestes iniciatives de promoció del Consell Comarcal de l’Alt Penedès

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal; Cristina de la Cruz, consellera comarcal d’Empresa i Ocupació i Productes de la Terra; Núria Carbó, restauradora i presidenta del Gremi Comarcal d’Hostaleria i Turisme de l’Alt Penedès; Marta Salamé, representant de l’Associació de Criadors de Gall del Penedès, i M. Àngels Saumell, representant de l’Associació d’Artesans Agroalimentaris de l’Alt Penedès, van presentar en roda de premsa la campanya “La Cuina d’Hivern” i el Calendari 2022 dedicat al Gall del Penedès amb Indicació Geogràfica Protegida.

Aquestes iniciatives de l’Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal del Consell Comarcal de l’Alt Penedès reben el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, i tenen com a objectiu promocionar els productes agroalimentaris identitaris i de qualitat de la comarca i donar suport a les empreses que els produeixen i comercialitzen.

En el marc de la campanya “La Cuina d’Hivern” i fins al 27 de febrer de 2022, 18 restaurants de l’Alt Penedès adherits al Gremi d’Hostaleria oferiran dins la seva carta o menú de cap de setmana un plat que tindrà com a elements principals els productes agroalimentaris de proximitat, tradicionals i de qualitat, propis de la temporada d’hivern al Penedès. Els restaurants compraran aquests productes principalment a les empreses artesanes agroalimentàries inscrites en el Cens d’Artesans Agroalimentaris de l’Alt Penedès (un cens que elabora i actualitza periòdicament l’Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal del Consell Comarcal).

La consellera comarcal Cristina de la Cruz va explicar que “la diversitat de preus que ofereixen els restaurants i el fet que els plats es mantindran en els menús i les cartes durant moltes setmanes, facilitarà que hi hagi més persones que aprofitin l’ocasió per degustar els plats i els productes del Penedès”.

L’oferta de restaurants, plats i preus es pot consultar a la pàgina web del Consell Comarcal (www.ccapenedes.cat), dins l’apartat “DESTAQUEM”. També s’ha editat un tríptic informatiu que es repartirà a les oficines d’informació turística, al Vinseum i als restaurants col·laboradors.

Pel que fa al Calendari 2022 de Productes de la Terra, enguany s’ha dedicat al Gall del Penedès amb IGP i es va començar a repartir a la Fira del Gall de Vilafranca. Com en edicions anteriors, el calendari alterna fotografies, receptes i textos explicatius sobre el producte al qual està dedicat. Se n’han editat 1.500 exemplars que es repartiran entre els clients dels restaurants del Gremi Comarcal d’Hostaleria i Turisme, les empreses del Cens d’Artesans i els criadors de Gall del Penedès.

Marta Salamé, en representació de l’Associació de Criadors de Gall del Penedès IGP, va explicar que “la Fira del Gall ha anat molt bé, però sabem que el mercat tendeix cap als productes preparats i per això treballem des de fa 2 anys amb la Fundació Mas Albornà per comercialitzar diferents productes elaborats amb Gall del Penedès IGP a través de la marca Mallart Artesans Xarcuters (paté rústic, confit de Gall, brou, croquetes i canelons)”.

En la mateixa línia, la presidenta del Gremi Comarcal d’Hostaleria i Turisme, Núria Carbó, va explicar que “la majoria de restaurants accepten encàrrecs de plats per emportar, de manera que aquesta és una molt bona opció per als àpats de Nadal i caps de setmana. A més, des del Gremi oferim tallers de cuina del Gall del Penedès i el xató i responem a les preguntes sobre la cuina d’aquests plats que ens arriben per correu electrònic (info@gremihostaleriapenedes.cat).

La representant de l’Associació d’Artesans Agroalimentaris de l’Alt Penedès, M. Àngels Saumell, va agrair al Consell Comarcal i als restaurants la col·laboració que fa possible les iniciatives de promoció conjunta i va comentar que el calendari de Productes de la Terra té molt bona rebuda entre els clients.

El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, va afirmar que “de mica en mica s’inverteix la tendència a no valorar el que és de casa. Cada cop donem més valor als nostres productes de proximitat, perquè sabem que són productes de molta qualitat i que donen feina a molta gent del territori. (...) La nostra feina és posar el Penedès on li pertoca”.

Vilafranca del Penedès, 21 de desembre de 2021

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès dona suport a la tramitació de les subvencions per afavorir l’autoocupació de les persones joves del programa REACT-UE de la Generalitat

Aquestes subvencions estan adreçades a les persones d’entre 18 i 29 anys, un dels col·lectius que més pateix la situació socioeconòmica derivada de la irrupció de la COVID-19. L’objectiu és afavorir la incorporació al mercat de treball dels joves en situació d’atur, com a treballadors autònoms.

Abans de fer-se autònoms, els sol·licitants hauran d’haver estat inscrits al Servei d’Ocupació de Catalunya com a persones demandants d’ocupació no ocupada (DONO) o com a beneficiaris al Programa de Garantia Juvenil.  L’import màxim de les subvencions són 13.510 euros, sempre que la persona sol·licitant hagi estat donada d’alta com a autònoma i sense treballar a cap altra empresa durant 12 mesos ininterromputs. El domicili fiscal i la seu del centre de treball hauran d’estar a Catalunya.

El termini per a la presentació de sol·licituds és fins al 10 de gener de 2022 a les 15h i les sol·licituds s’han de tramitar telemàticament. El Consell Comarcal de l’Alt Penedès, com a centre de la Xarxa Catalunya Emprèn i com a Centre Local d’Atenció a les Empreses de la Diputació de Barcelona, dona suport a les persones joves que vulguin tramitar aquestes subvencions.

Per a més informació, cal trucar al Servei de Creació i Consolidació d’Empreses del Consell Comarcal de l’Alt Penedès (Tel. 93 890 00 00 ext. 124-125), enviar un correu electrònic a procom@ccapenedes.cat o demanar cita prèvia.

Vilafranca del Penedès, 16 de desembre de 2021

El Servei Comarcal d’Habitatge vol connectar amb propietaris que estiguin pensant a llogar habitatges a la comarca i busquin informació

ENTREVISTA SÍLVIA PÉREZ CAMPANYA LLOGUER POSITIU

La consellera comarcal d’Habitatge, Sílvia Pérez, i el cap del Servei Comarcal d’Habitatge, Joan Rodríguez, van presentar la campanya “Lloguer Positiu”.

La consellera va explicar que “fa 15 anys que el Servei d’Habitatge del Consell Comarcal té la Borsa d’Habitatge de Lloguer. Fins ara ens hem donat a conèixer bàsicament a través de les recomanacions personals, però fem aquesta campanya perquè tenim una demanda sostinguda de 100-150 persones que volen llogar un habitatge a la comarca i no els podem donar resposta”.

A l’Alt Penedès no hi ha molts pisos de protecció oficial, però sí molts habitatges buits que es podrien llogar i no es lloguen. Un habitatge buit és una preocupació (pel risc d’ocupació il·legal) i una despesa per al propietari.

Per això, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha creat la web www.lloguerpositiu.cat, un portal d’entrada per contactar amb el Servei d’Habitatge, i ha posat en marxa una campanya de màrqueting digital i altres accions de difusió per intentar mobilitzat aquest parc d’habitatges buits i donar resposta a la demanda d’habitatge de lloguer.

Joan Rodríguez, cap del Servei Comarcal d’Habitatge, va explicar “Se’ns coneix sobretot pels ajuts per al pagament del lloguer i per l’assessorament sobre hipoteques, però toquem molts altres temes. (...) Molta gent no sap que pot llogar el seu habitatge a través del Consell Comarcal, però actualment tenim més de 200 lloguers vius i cada any signem entre 40 i 50 nous contractes”.

El Consell Comarcal posa condicions i ofereix avantatges als propietaris i llogaters que lloguen a través de la Borsa d’Habitatge de Lloguer (hi ha un topall per al preu del lloguer, es garanteix el cobrament de la renda al propietari, s’ofereix una assegurança de la llar gratuïta, s’atorguen microcrèdits a fons perdut per condicionar l’habitatge, es facilita la tramitació de tota la documentació necessària per llogar, es fa un seguiment del contracte i un tancament a la seva finalització, entre d’altres).

Sílvia Pérez va afegir “busquem una relació contractual justa, que no generi problemes i que duri en el temps; volem transmetre la idea que llogar a través del Consell Comarcal pot ser una experiència tranquil·la i positiva, tant per als propietaris com per als llogaters, per això parlem de “Lloguer Positiu”. Volem contactar personalment amb particulars o promotors que estiguin pensant a llogar; que vinguin a informar-se sense compromís”.

Vilafranca del Penedès, 15 de desembre de 2021

La Diputació de Barcelona subvencionarà el projecte d’assessorament jurídico-tècnic relatiu a l’impacte ambiental de l’actuació de MAT i centrals eòliques i fotovoltaiques al seu pas per la comarca de l’Alt Penedès

El proppassat mes de juliol es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat la convocatòria d’informació pública de l’Estudi d’impacte ambiental i la sol·licitud d’autorització administrativa prèvia del conjunt de parcs eòlics i parcs solars fotovoltaics. L’agost, el Ministeri d’Indústria publicava també l’anunci sobre la sol·licitud d’autorització administrativa prèvia i la declaració d’impacte ambiental al Diari Oficial de la Generalitat.

El projecte consta de quatre centrals eòliques i una central fotovoltaica a les províncies de Saragossa i Terol i una línia de molt alta tensió (MAT) de 180 Km per transportar l’energia produïda a l’Aragó fins a Barcelona. Les infraestructures d’evacuació previstes afectaven 6 municipis de l’Alt Penedès: Avinyonet del Penedès, Castellet i la Gornal, Olèrdola, Olesa de Bonesvalls, Sant Cugat Sesgarrigues i Santa Margarida i els Monjos.

Aquesta línia, que travessaria els municipis de l’Alt Penedès esmentats, comportaria una agressió greu al territori i provocaria una pèrdua irreparable de valor patrimonial i agrari de les finques afectades. A més, la construcció i el traçat dificultarien el pas de la maquinària agrícola, la qual cosa facilitaria l’abandonament d’algunes superfícies de conreu. La línia MAT també travessaria diversos espais d’interès natural, zones de sòl de protecció especial d’alt valor agrícola i de protecció especial de la vinya, i zones de sòl de protecció territorial d’interès agrari i/o paisatgístic.

Per totes aquestes raons, fent-se ressò del sentiment majoritari de la gent del Penedès, i en defensa d’un model d’implantació de les energies renovables descentralitzat, amb una producció distribuïda i de proximitat, respectuós amb el territori i que aprofiti espais ja alterats per l’activitat humana per minimitzar l’ocupació innecessària del territori, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès va encarregar tres informes externs per poder-ne disposar durant el tràmit d’informació pública: un informe tècnic, un informe jurídic i un informe de valoració ambiental.

Paral·lelament, els Serveis Tècnics del Consell Comarcal també van elaborar un informe específic il·lustrat amb visuals d’impacte ambiental d’alguns trams.

Per finançar aquest assessorament i  informes externs sense repercutir cap cost als  ajuntaments afectats, el Consell Comarcal va demanar una subvenció a la Diputació de Barcelona, que aquesta administració recentment ha resolt favorablement. Així doncs,  la Diputació de Barcelona finança amb una subvenció de 10.000 € en concepte d’assessorament jurídico-tècnic relatiu a l’impacte ambiental de l’actuació de MAT i centrals eòliques i fotovoltaiques al seu pas per la comarca de l’Alt Penedès.

Vilafranca del Penedès, 15 de desembre de 2021

El Ple també va aprovar per unanimitat una moció de suport al model d’escola i a la llengua catalana

El dijous 9 de desembre es va celebrar Ple ordinari del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

Després de l’aprovació de l’acta de la sessió anterior, va prendre possessió del càrrec de consellera Montserrat Romagosa, regidora d’En Comú Guanyem Penedès a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

Tot seguit es van presentar 2 propostes de l’Àrea d’Economia i Hisenda. La primera, l’aprovació de l’última modificació de crèdit del pressupost de 2021. Carles Morgades, president de l’Àrea, va explicar que calia incorporar majors ingressos procedents de la subvenció del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per al programa “Treball i Formació” per a majors de 45 anys i dones en situació de vulnerabilitat social o víctimes de violència de gènere, i calia també suplementar el crèdit de les partides d’ajuts de menjador i de la gestió d’un els projectes FEDER.

La modificació de crèdit es va aprovar amb els vots a favor de Junts x Catalunya, el PSC-CP, ERC i ECGP, i amb l’abstenció de la CUP.

La segona proposta de l’Àrea era l’aprovació del pressupost general, les bases d’execució, la plantilla de personal i la relació de llocs de treball de corresponents a l’exercici 2022, del Consell Comarcal i del Consorci de Promoció Turística del Penedès.

Carles Morgades va explicar que “hem pogut respectar gairebé el 100% de les propostes de cada àrea. (...) El pressupost d’ingressos i despeses del Consell Comarcal augmenta en 960.000 € respecte del pressupost de l’any passat. Els majors ingressos provenen de les aportacions de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i les quotes dels ajuntaments per la prestació de serveis. Els increments de les despeses corresponen a les partides de beques de menjador, Serveis Socials bàsics, prestació de serveis als ajuntaments en Arquitectura i Enginyeria, gestió del projecte del Camí del Riu i Escola de Música de l’Alt Penedès”.

D’altra banda, el pressupost d’ingressos i despeses del Consorci de Promoció Turística del Penedès també augmenta en 33.000 € respecte de l’exercici anterior, perquè s’han recuperat les quotes precovid dels consorciats.

El pressupost general, les bases d’execució, la plantilla i la relació de llocs de treball es van aprovar amb els vots a favor dels grups de Junts x Catalunya i el PSC-CP, i amb l’abstenció dels grups d’ERC, la CUP i ECGP.

Un cop finalitzades les propostes d’acord i dins la fase de control del Ple, el secretari va donar compte dels decrets de la Presidència, les resolucions de la Gerència i les actes de la Junta de Govern.

A continuació va començar el debat d’una moció presentada per l’Equip de Govern per indicar les altimetries als ports de muntanya de l’Alt Penedès i millorar la seguretat dels ciclistes a les carreteres. La moció proposava donar suport a la iniciativa de la Diputació de Barcelona de foment del cicloturisme en carretera com a pràctica per millorar la salut i fomentar el turisme de proximitat. La iniciativa preveu la instal·lació, en coordinació amb els consells comarcals, d’altimetries al principi, al final i a cada quilòmetre dels ports de muntanya de les carreteres de titularitat de la Diputació; la instal·lació de senyals de trànsit i altres elements de seguretat viària, i la realització de campanyes d’educació vial per a la bona convivència entre bicicletes i vehicles de motor.

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal, va afirmar “a l’Alt Penedès és molt important la pràctica d’aquest esport... i el ciclisme i el turisme ens aporten molta vitalitat. Per això és important que donem suport a la iniciativa de la Diputació”.

La segona moció, presentada pel grup comarcal de Junts, donava suport al model d’escola i a la llengua catalana. Jordi Torné, portaveu de Junts, va llegir els acords que fan una crida a la mobilització per defensar el model educatiu català i insta el Govern espanyol a respectar el Pacte Nacional per la Llengua, avalat per una àmplia majoria parlamentària. La moció recorda que el català arrossega una llarga tradició de persecució i marginació per part de l’Estat espanyol que actualment compta amb el recolzament dels tribunals.

Pel que fa al model d’escola catalana, defineix aquest model com un consens social compartit per un ampli ventall de la societat catalana, que ha contribuït a la cohesió, la progressió social i la igualtat d’oportunitats.

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal, va afirmar que “no s’ha de fer política a l’escola, però si defensar un model d’immersió que és un model d’èxit”.  I Albert Tort, vicepresident del Consell Comarcal i conseller d’Ensenyament, va recordar que “la immersió lingüística vol dir que al final de l’etapa educativa els alumnes dominin el català i el castellà”.

Ambdues mocions es van aprovar per unanimitat.

La sessió del Ple va finalitzar amb el torn d’informacions de la Presidència.

Vilafranca del Penedès, 13 de desembre de 2021

El conveni de col·laboració signat els permetrà contractar els productes financers en unes condicions preferents i altres productes especialitzats

El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, i la directora de la Regional Penedès-Garraf de Banc Sabadell, Judit González, han signat un conveni de col·laboració per facilitar el finançament de projectes empresarials.

L’objectiu d’aquest conveni és potenciar l’autoocupació i incentivar l’activitat emprenedora per contribuir al desenvolupament del teixit productiu comarcal i al progrés social.

Alguns dels productes financers i especialitzats als quals podran accedir són: el Préstec Inici per a emprenedors, els comptes expansió Negocis Pro i Agrari, l’assessorament E-Commerce, les línies de finançament subvencionades, el programa Exportar per Créixer, el Factoring nacional i internacional, els préstecs Curs, Estudis, Flexi Agro i Jove Agricultor; el crèdit Campanya Agrària, el lísing Agrari, el rènting Agroalimentari, la targeta Via T per al pagament dels peatges i el servei de banca a distància i APP Banc Sabadell.

Per accedir als productes previstos en el marc d’aquest conveni, els emprenedors hauran d’haver rebut un informe de viabilitat favorable del Servei de Creació i Consolidació d’Empreses del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

A més dels previstos en el conveni, el Consell Comarcal podrà sol·licitar a Banc Sabadell que estudiï altres productes i serveis financers per cobrir les necessitats específiques del col·lectiu d’emprenedors de l’Alt Penedès.

Per fer balanç de les operacions sol·licitades i aconseguir una oferta financera competitiva que s’acomodi a les necessitats del col·lectiu dels emprenedors, els equips tècnics del Consell Comarcal i Banc de Sabadell celebraran reunions de treball semestrals.

Vilafranca del Penedès, 3 de desembre de 2021

 

El conveni signat entre el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i MicroBank afavorirà la igualtat d’oportunitats a través d’una línia de finançament que fomenta l’autoocupació i l’emprenedoria entre els col·lectius amb més dificultats

El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch; el president de MicroBank, Juan Carlos Gallego, i la directora territorial de CaixaBank a Catalunya, Maria Alsina, han signat un conveni de col·laboració per facilitar el finançament de projectes empresarials a través de microcrèdits.

Amb la signatura d'aquest acord, s'estableix una línia de finançament d'1 milió d'euros per potenciar l'autoocupació i incentivar l'activitat emprenedora, afavorint la igualtat d'oportunitats entre homes i dones, nous residents, persones amb discapacitat i amb especial atenció als col·lectius en situació de vulnerabilitat. En base a aquest conveni, es finançarà la creació o ampliació de microempreses, negocis d'autònoms i projectes d'autoocupació amb l'objectiu de contribuir al desenvolupament del teixit productiu i al progrés social.

Els beneficiaris seran professionals autònoms i microempreses amb menys de deu treballadors i una facturació anual inferior a dos milions d'euros. Els sol·licitants podran optar a microcrèdits per un import màxim de 25.000 euros. Els projectes han de tenir un pla d'empresa i l'informe favorable de viabilitat elaborat pel Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

El criteri de concessió de microcrèdits per part de MicroBank atén fonamentalment a la confiança en la persona o l'equip que sol·licita el préstec i la viabilitat del projecte, podent-hi accedir persones mancades de garanties i avals.

En virtut d'aquest conveni, l'entitat es compromet a detectar les necessitats de finançament, amb la finalitat de promoure l'autoocupació i l'establiment, consolidació o ampliació de microempreses i negocis d'autònoms i dirigir a les persones físiques o jurídiques assessorades per l’entitat a MicroBank perquè aquest analitzi, i si s’escau aprovi, les sol·licituds de finançament.

El Consell Comarcal de l'Alt Penedés és una administració local que presta serveis d'àmbit comarcal i supramunicipal a la ciutadania i als 27 ajuntaments de l'Alt Penedès. Compta, entre molts altres serveis, amb al Servei de Creació i Consolidació d'Empreses que forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn de la Generalitat i és Centre Local de Serveis a les Empreses de la Diputació de Barcelona.

MicroBank, el banc social de CaixaBank, completa el compromís de l'entitat amb una manera de fer banca socialment responsable i de generar amb la seva activitat un impacte positiu en la societat. MicroBank té com a missió contribuir al progrés i el benestar de la societat facilitant finançament a aquells col·lectius i projectes on es generi un impacte social.

Durant el primer semestre de 2021, MicroBank ha finançat a Catalunya 18.200 projectes amb impacte social per valor de 160,9 milions d’euros, dels quals 14.492 microcrèdits per valor de 83,3 milions d’euros es van destinar a afrontar necessitats puntuals de famílies i 2.699 per un import de 35,1 milions d’euros es van concedir per donar suport a emprenedors i microempreses.  Les línies específiques per sectors amb impacte social van aconseguir materialitzar a Catalunya 1.009 projectes d’economia social, educació, emprenedoria, innovació i salut per 42,4 milions d’euros durant el primer semestre de 2021. 

Més de 300 entitats col·laboradores actives

En la concessió dels microcrèdits, a banda de l’extensa xarxa d’oficines de CaixaBank, hi col·laboren entitats que aporten coneixement de les persones destinatàries dels préstecs, a més d'assessorar i realitzar un seguiment dels projectes. Actualment, hi ha més de 300 entitats que actuen de manera activa per tota Espanya. Les entitats col·laboradores són organitzacions de tota mena amb experiència en accions d'assistència econòmica i social adreçades a potenciar la creació de microempreses, fomentar l'autoocupació i incentivar l'activitat emprenedora.

Vilafranca del Penedès, 2 de desembre de 2021

En el marc del Pla de Reindustrialització de la planta de Robert Bosch – Castellet, s'ha presentat la proposta del projecte industrial de GCR Group per a la seva implantació al complex que fins ara ha ocupat la multinacional alemanya. El Consell Comarcal de l'Alt Penedès, en el marc del Pla de Prestació i Suport al Sector de l'Automoció promogut per la Diputació de Barcelona, ​​ha emprès fins ara els treballs de cerca d'inversors per a la reindustrialització de la planta de Robert Bosch a Castellet.

GCR Group és una empresa europea amb presència a tot el món, líder en el desenvolupament de compostos reciclats i masterbatch de minerals d'alta qualitat i ambientalment eficients per a la indústria del plàstic d'ús tant alimentari com per a altres indústries com l'automoció.

Aquesta empresa, amb dues plantes ja operatives a Catalunya, ha presentat la proposta d'un sòlid projecte industrial per a Castellet amb una creació prevista d'ocupació al voltant del centenar de llocs de treball i que té prevista la contractació d’ almenys 60 treballadors afectats pel tancament de Robert Bosch.

Aquest projecte està actualment en procés de formalització del seu acord amb Robert Bosch. La comissió de reindustrialització formada pels representants dels treballadors/es i agents socials, la Generalitat de Catalunya, Robert Bosch, el Consell Comarcal de l'Alt Penedès, en el marc del Pla de Prestació i Suport al Sector de l'Automoció promogut per la Diputació de Barcelona, i l'assistència tècnica de la consultora Metyis, ha culminat així la seva missió de presentar una alternativa industrial per a les instal·lacions de Bosch-Castellet.

S'obre ara una nova fase d'implantació, en la qual, per fer possible la materialització del nou projecte, cal la màxima col·laboració de les entitats i els agents locals.

Conscient de les repercussions positives per a l'economia i l'ocupació que pot tenir la posada en marxa de la fàbrica de GCR Group a Castellet, el Consell Comarcal de l'Alt Penedès, amb el suport de la Diputació de Barcelona, s'ha ofert a liderar la nova Comissió de reindustrialització que prendrà el relleu a l'anterior a les tasques de suport per a la implementació del projecte de GCR Group.

Tots els membres de la Comissió han acceptat que a partir d'aquest mes de desembre del 2021 sigui el Consell Comarcal qui lideri i convoqui les reunions de la Comissió.

Aquesta Comissió s’ocuparà de coordinar les tasques de gestió de la borsa d’ocupació, els plans de formació i el suport a la implantació del nou projecte. L'objectiu és facilitar-ne la posada en marxa i garantir el compliment dels compromisos de creació d'ocupació per tal de reforçar el teixit industrial de la comarca i el desenvolupament d'alternatives laborals de qualitat per a la població activa de la comarca.

Vilafranca del Penedès, 1 de desembre de 2021

CATALUNYA I EL PENEDÈS FAN TARD EN LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA CAP A LES ENERGIES RENOVABLES

PRESENTADES LES PROPOSTES PER INCREMENTAR L’OFERTA D’HABITATGE DE LLOGUER A L’ALT PENEDÈS

El director general de la Policia i la directora general d’Energia al Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès

 

El dijous 25 de novembre es va celebrar sessió plenària del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès. En la sessió es van presentar i debatre 3 grans temes: la situació dels Mossos d’Esquadra a l’Alt Penedès, la transició energètica i les estratègies per a la mobilització dels habitatges desocupats.

El director general de la Policia, Pere Ferrer; acompanyat pel cap de la Regió Metropolitana Sud, Eduard Sallent; l’inspector en cap de l’Àrea Bàsica Policial de l’Alt Penedès, Manel Sancho, i el cap de la Comissaria de Sant Sadurní, Eduard Barca, van parlar sobre la progressiva recuperació de l’activitat delinqüencial després de la covid i sobre la situació i els efectius dels Mossos a la comarca. El director general va comparar la sessió amb una Junta de Seguretat, però amb municipis que majoritàriament no tenen policia local perquè són municipis petits.

Actualment els delictes més freqüents a l’Alt Penedès són l’ocupació d’immobles, el conreu de marihuana i les estafes per Internet. La conflictivitat social s’ha reduït aparentment perquè el conreu de marihuana ha atret moltes persones que abans vivien de cometre altres delictes. Pel que fa a les prioritats en l’actuació dels Mossos, són prioritàries la lluita contra la violència masclista i contra la llibertat sexual.

Respecte del nombre d’efectius de Mossos d’Esquadra, enguany la plantilla s’ha incrementat un 9% a l’Alt Penedès i està previst que es facin petites promocions al llarg dels propers anys per garantir el relleu generacional i un creixement sostingut dels efectius a totes les comarques de Catalunya.

En resposta a les preguntes dels assistents, el director general de la Policia va explicar que els mossos no poden entrar en un domicili i endur-se les plantes de marihuana ni arrancar-les d’un terreny particular, encara que rebin avisos i peticions dels veïns i de l’Ajuntament en aquest sentit; els cal una ordre judicial que triga a arribar i efectius suficients, perquè hi ha delictes molt violents relacionats amb la marihuana (“no és una droga amable”). Per aquest motiu, treballen sobretot amb l’objectiu de desarticular les xarxes criminals de narcotràfic.

Pere Ferrer també va explicar que recentment la Generalitat ha fixat els estàndars de qualitat per a les càmeres de videovigilància i les càmeres lectores de matrícules i ha signat un acord amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que li permetrà signar convenis amb els ajuntaments que vulguin instal·lar aquestes càmeres.

Cèsar Herràiz, president del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses, va resumir algunes de les intervencions afirmant que “Les lleis no ens ajuden... Hi ha un forat molt gran entre com a es legisla i la realitat... Però, malgrat aquestes limitacions, sentim un agraïment molt gran per la feina que fan els Mossos”.

Tot seguit la directora general d’Energia, Assumpta Farran, va explicar quins és el Compromís 2030 i l’Horitzó 2050 de la Generalitat pel que fa a la transició energètica. Farran va comparar la transició energètica a la revolució industrial, “hem de passar dels combustibles fòssils a l’energia elèctrica de fonts renovables (solar i eòlica). És un canvi de paradigma, perquè l’energia és un fenomen transversal, i hem de fer aquest canvi ràpid però amb un model democràtic i sense que res deixi de funcionar”.

Farran va informar que la Generalitat ha reformat el Decret 16/2019, de manera que els grans projectes han de comptar amb un preacord amb els propietaris dels terrenys; a més, les empreses han de fer una oferta de participació a la ciutadania i han de deixar clar qui hi ha darrere de cada projecte.

“Volem crear una Oficina de Transició Energètica a cada comarca perquè estableixi quina demanda d’energia hi ha, quina part de solidaritat pot aportar cada comarca i on es podria generar l’energia”.

Per incentivar que els petits productors d’energia (comunitats energètiques, petites plantes de producció i comunitats de veïns) es connectin a les xarxes de distribució de mitja i baixa tensió, la Generalitat els prioritzarà a nivell de tramitació. També està previst modificar la Llei de la propietat horitzontal perquè els edificis puguin posar plaques solars amb majories simples.

“Hem de pressionar l’Estat perquè penalitzi el trasllat de l’energia a llarga distància (les MAT són una solució del segle passat)” .

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal, en nom de tots els alcaldes i alcaldesses, va reiterar que “falta un punt de confiança en els ajuntaments: que siguin els primers a estar assabentats i que hagin d’informar abans que la Generalitat doni els permisos per a la instal·lació de parcs de plaques fotovoltaiques o parcs eòlics”.

Els alcaldes i alcaldesses van reclamar que sigui el territori qui proposi les millors ubicacions per a aquestes instal·lacions; compensacions per als territoris que hagin d’acollir les plantes generadores d’energia per a les grans àrees urbanes.

Cesar Herraiz va remarcar la necessitat imperiosa que la Generalitat comuniqui i faci pedagogia sobre la urgència i la necessitat de la transició energètica a Catalunya, en comptes de deixar aquesta responsabilitat en mans dels alcaldes i alcaldesses.

En el següent punt de l’ordre del dia del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses, la cap de l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona, Sònia Ballester, va presentar les conclusions de l’estudi “Estratègies sectorials d’habitatges de coordinació intermunicipal i comarcal per a la mobilització i la intervenció d’habitatges desocupats a l’Alt Penedès”.

A la comarca hi ha més de 700 habitatges buits en mans de grans tenidors i una xifra similar en mans de petits propietaris. Majoritàriament aquests habitatges no es lloguen perquè s’han de rehabilitar o perquè estan retinguts per a usos futurs. Els habitatges buits generen problemes d’ocupació i, paral·lelament, la falta d’habitatge de lloguer impedeix l’emancipació dels joves.

L’estudi de la Diputació proposa 4 grans mesures incentivadores: la primera, fer campanyes de difusió sobre els avantatges de llogar a través de les borses d’habitatge del Consell Comarcal i els ajuntaments; la segona, crear la figura d’una persona captadora d’habitatges buits encarregada de parlar amb els propietaris; la tercera, donar a conèixer els programes i ajuts de la Generalitat i la Diputació per a la rehabilitació d’habitatges destinats al lloguer, i la quarta, signar convenis amb els grans tenidors per tal que siguin els ajuntaments o el Consell Comarcal qui s’encarregui de llogar els seus habitatges buits.

Finalment va intervenir al plenari Jordi Vallès, advocat, d’una empresa familiar contractada per la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (SAREB) per tramitar els expedients relacionats amb les ocupacions. Jordi Vallès va demanar que se li comuniquessin les ocupacions d’habitatges de la SAREB i es va posar a disposició dels alcaldes i alcaldesses per posar-los en contacte amb els responsables dels diferents gestors d’actius per a la signatura de convenis de col·laboració o per a qualsevol altre tema.

En el torn d’informacions de la presidència, Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va informar sobre la voluntat d’oferir serveis de Secretaria i Intervenció als ajuntaments i va demanar que fessin arribar les seves necessitats en aquest sentit al Consell Comarcal. També va informar sobre una proposta de conveni marc per vehicular, a través del Consell Comarcal, les aportacions solidàries dels ajuntaments en iniciatives socials d’interès comarcal.

El Consell d’Alcaldes i Alcaldesses va finalitzar amb l’adhesió unànime al manifest del 25N de la Generalitat de Catalunya de condemna de les violències masclistes.

Vilafranca del Penedès, 30 de novembre de 2021

 

A les 12 del matí, davant de la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, el president, Xavier Lluch, acompanyat de totes les treballadores i els treballadors, ha llegit un manifest de condemna de les violències masclistes

En el manifest que s’ha difós des de la Generalitat de Catalunya es reivindica la lluita per una vida lliure de violències els 365 dies de l’any.

La llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a l’eradicació de les violències masclistes, i la seva posterior reforma, distingeixen molts tipus de violència vers les dones, com són la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius, la violència institucional o la violència digital, aquesta última molt lligada al ciberassetjament i al reforç dels estereotips masclistes. Amb aquestes distincions, la llei vol donar visibilitat a l’atemptat constant que pateixen les dones contra la seva privacitat i la seva llibertat.

Des del manifest es remarca l’avenç que s’ha fet per donar a conèixer totes les violències masclistes, i es recorda el llarg camí que encara queda per fer en temes com la conscienciació social o l’actitud defensiva per parts dels homes: “Davant de totes aquestes violències masclistes tenim un gran repte: actuar de forma estructural, preventiva i comptar amb tota la població i tots els territoris. Que les dones gaudeixin de vides lliures i dignes, en qualsevol dels espais i àmbits ha de ser l’eix de qualsevol societat democràtica i les institucions que la componen”.

Durant l’any 2020, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès va obrir 37 expedients per atendre psicològicament infants en casos de violència masclista, va oferir atenció psicològica i jurídica a 80 dones, de les quals 3 van necessitar allotjament urgent temporal en un espai segur per garantir la seva seguretat personal.

Podeu llegir el manifest clicant sobre aquest enllaç

Vilafranca del Penedès, 25 de novembre de 2021

El divendres 26 de novembre és el Black Friday i el dilluns 29 el Cyber Monday, unes dates en què les botigues físiques i les virtuals anuncien grans descomptes i ofertes

Si penseu comprar durant aquests dies, l’Oficina de Consum del Consell Comarcal de l’Alt Penedès proposa aquesta guia de consells de consum responsable per a aquests dies tan senyalats. Sempre és recomanable comprar de manera responsable i així evitar compres compulsives.

Com actuar per evitar compres poc satisfactòries?

 • Elaboreu una llista del que necessiteu per evitar compres compulsives i ajusteu-vos al vostre pressupost
 • Doneu prioritat als establiments i als productes locals i de proximitat, així les nostres compres repercutiran en l’economia local, beneficiant el comerç local i l’economia veïnal
 • Compareu preus amb altres establiments i desconfieu de les ofertes llamineres que trobareu per internet; podria tractar-se d’enganys, productes falsificats, etc.
 • Controleu la despesa amb targeta de crèdit i les compres finançades per no sobreendeutar-vos
 • Reviseu que els productes mostrin tant el preu original com el rebaixat o bé el percentatge de descompte
 • Recordeu que la publicitat és vinculant, és a dir, obliga a complir tot el que s’anuncia. Conserveu-la junta amb la factura o els comprovants de compra, que és la vostra garantia i serà necessari en cas de possibles reclamacions
 • Informeu-vos si l’establiment físic accepta canvis o devolucions i durant quant de temps i recordeu que si compreu per internet teniu 14 dies per desistir de la compra
 • Per les compres per internet opteu per comerços electrònics segurs i de confiança (adreces https://). No accediu a botigues virtuals des d’enllaços que us arribin per missatge o correu electrònic. Així evitareu accedir a dominis fraudulents. No és recomanable fer-ho des d’ordinadors públics i xarxes Wi-fi obertes (sense contrasenya)

Recordeu consumir de manera responsable i conscient i tingueu clars els vostres drets com a consumidors/ores.

Podeu fer les vostres consultes sobre consum demanant cita prèvia (https://www.ccapenedes.cat/cita-previa), trucant al telèfon 938 900 000 ext. 114 o a través de l’adreça de correu electrònic consum@ccapenedes.cat

Vilafranca del Penedès, 24 de novembre de 2021

La diputada de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret; acompanyada pel president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch; i pel diputat de Salut Pública i Consum, Jesús Naharro; va presentar aquest dilluns, a alcaldes i electes dels municipis de l’Alt Penedès, l'avenç dels Projectes Transformadors de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social, les experiències pilot d'aquests projectes i els nous recursos que se'n derivaran en el marc del proper Catàleg de serveis de la Diputació de Barcelona

Lluïsa Moret va explicar les línies estratègiques de l’Àrea que aposten per aconseguir polítiques locals de garantia d'ingressos per a una vida digna, complementàries a les polítiques estatals i autonòmiques, així com les polítiques de lògica comunitària per generar comunitats inclusives i fer front a les situacions de segregació social i urbana a través de polítiques integrals amb l’eix social al centre. A més, va destacar el compromís d’avançar cap a un sistema públic de cures, de qualitat, professionalitzat, amb ocupacions dignes i que pugui fer front a les desigualtats socials i de gènere, alhora que garantir un envelliment de qualitat al domicili.

La diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona va incidir en que «totes les polítiques socials han de tenir en compte les desigualtats de gènere, i molt especialment l’abordatge de les violències masclistes, el cicle de vida i les diferents etapes vitals, en especial, la infància, l’adolescència i l’envelliment; però també l’origen de les persones i les discapacitats».

Moret va remarcar que la trobada d’ahir era per «treballar directament amb els alcaldes per conèixer les realitats municipals i contrastar les seves necessitats. Per això hem anomenat la trobada ‘espai de diàleg amb electes’». I va avançar que la Diputació ha previst un pressupost d’inversió en polítiques socials  a l’Alt Penedès d’1.500.000 d’euros.

Durant la presentació als electes, Moret va detallar els Projectes Transformadors de l’Àrea. En el marc del Projecte de Dret a uns ingressos bàsics va dir: «estem definint un model local de garantia d’ingressos que aposta per una major eficàcia en les prestacions per donar resposta a les situacions de pobresa i urgència social. També estem avançant en paral·lel amb recerca i eines jurídiques, tècniques i tecnològiques per impulsar oficines de gestió de prestacions econòmiques locals». És a dir, es tracta de proporcionar eines concretes als ens locals per modernitzar i fer més eficaços i amplis els sistemes de prestacions econòmiques municipals.

En aquest sentit, el mes de juny, la Diputació de Barcelona va començar una prova pilot d’acompanyament en la implementació d’oficines de gestió de prestacions econòmiques a un consell comarcal i a sis municipis, entre els quals hi ha Vilafranca del Penedès ; territoris que ja tenen projectes iniciats d’oficines i que la corporació ajuda a impulsar amb la voluntat de generar un aprenentatge per poder oferir en un futur aquest acompanyament al conjunt de municipis de la província.

La diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social també va definir les línies del programa d’atenció a la soledat no desitjada de persones grans, que, com a novetat, va dir, «ara s’oferirà als ajuntaments a través del Catàleg de serveis 2022-2023, a municipis majors de 20.000 habitants i ens supramunicipals perquè la coordinació amb serveis socials és clau en el projecte». I va afegir que «continuem oferint el recurs dels Tallers per al suport i la corresponsabilitat de les cures, que hem començat aquest any i que permeten treballar la sensibilització entorn les cures i donar suport a treballadores de la llar i a entitats del sector de les cures».

Lluïsa Moret va parlar dels avenços digitals que s’han fet en el Servei Local de Teleassistència, per promoure l’autonomia de la persona usuària en el seu domicili. També s’hi va referir el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, quan va afirmar que «la teleassistència és una eina vital que, gràcies a la Diputació, anem millorant. Aquest servei ha estat essencial en aquesta etapa de la pandèmia i, ara, de la mà de la Diputació anirem implantant tota la innovació digital».  

En un altre apartat, Moret va explicar els projectes de la Xarxa de Territoris Lliures de Violències masclistes, en els quals la Diputació de Barcelona treballa des de fa temps amb diferents línies de suport als municipis. «A través d’aquest projecte transformador volem promoure una mirada més transversal en l’abordatge de les violències masclistes», va assegurar. I pel que fa al Projecte Infància i Adolescència, a través del qual l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social vol donar resposta a la preocupació que els municipis han tramès sobre  infants, adolescents i joves que estan patint moltes desigualtats, Moret va avançar el compromís de la corporació als serveis socioeducatius com a recurs de foment de la igualtat d’oportunitats de la infància més vulnerable.

Durant la reunió, també es van tractar els recursos que ofereix la Diputació de Barcelona als municipis en els àmbits de Salut Pública i Consum, adscrits a l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social.

Finalment, Lluïsa Moret va anunciar que, des de l’Àrea s’està treballant per presentar dos projectes en el marc de la convocatòria de fons dels Next Generation que tenen a veure amb la digitalització i modernització dels serveis socials, així com amb la transformació digital de les cures per a una millor qualitat de vida. «Volem avançar cap a digitalitzar integralment la gestió de les prestacions econòmiques de caràcter social», va concloure la diputada.

La trobada d’ahir era la primera d’un seguit de trobades que els responsables de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social tenen previst de fer amb els electes de les comarques de la província de Barcelona.

Vilafranca del Penedès, 23 de novembre de 2021

 

L’Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues i l’Àrea d’Igualtat i Ciutadania del Consell Comarcal de l’Alt Penedès organitzen una xerrada amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

En el marc dels actes del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, l’Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues ha organitzat dues activitats al Centre Cívic.

El divendres 19 de novembre, a les 7 de la tarda, es farà la xerrada sobre “Estereotips i rols de gènere vinculats a la violència masclista” a la sala de lectura Antoni Margarit. Aquesta xerrada anirà a càrrec del personal de l’Àrea d’Igualtat i Ciutadania del Consell Comarcal.

El dissabte 20 de novembre, a les 6 de la tarda, la cooperativa Trama Coòpolis protagonitzarà una sessió de teatre-fòrum a l’Auditori del Centre Cívic titulada “Això és amor?”, que qüestionarà temes com el mite de l’amor romàntic, les violències quotidianes i invisibles, els rols de gènere i les violències masclistes.

Vilafranca del Penedès, 17 de novembre de 2021

El plenari va aprovar la formalització del conveni de delegació de competències de la Generalitat en matèria de Consum fins a 2024

El dijous 11 de novembre es va celebrar Ple ordinari del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

Després de l’aprovació de l’acta de la sessió anterior, es va llegir una proposta única de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat que consistia a donar compte de l’adjudicació, per part de la Junta de Govern, del contracte mixt de subministrament i serveis per a la instal·lació de 70 panells fotovoltaics a la seu del Consell Comarcal.

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal, va explicar que aquesta actuació tindrà un cost de 34.350 € i permetrà generar 30 Kw per a l’autoconsum instantani. L’actuació està inclosa dins el projecte “Penedès, municipis compromesos amb la sostenibilitat”, cofinançat pel PO FEDER de Catalunya 2014-2020, eix prioritari 4.

L’Àrea d’Economia i Hisenda va presentar a aprovació dues propostes; la primera, la ratificació de l’acord de la Junta de Govern sobre l’aprovació d’una modificació de renúncia de baixes econòmiques produïdes en la licitació d’actuacions incloses en el projecte “Penedès 360º”, cofinançat pel PO FEDER de Catalunya 2014-2020, eix prioritari 6; amb l’objectiu de disminuir la despesa elegible per poder complir amb els percentatges d’execució necessaris per formalitzar una sol·licitud de pròrroga del termini d’execució final.

La proposta es va ratificar amb els vots a favor dels grups de Junts x Catalunya, ERC i el PSC-CP, i amb l’abstenció del grup de la CUP.

La segona proposta de l’Àrea d’Economia i Hisenda era l’aprovació d’un expedient de modificació de crèdit del pressupost del Consell Comarcal de 2021, per un import de 102.500 €.

Carles Morgades, president de l’Àrea, va explicar que calia realitzar despeses que no es podien demorar i que estaran imputades a noves partides o a partides insuficients, per això calia crear i suplementar partides amb càrrec al romanent de Tresoreria i a majors ingressos provinents de la Generalitat. La nova partida és la destinada a l’habilitació de l’espai del Servei de Benestar Social, Igualtat i Ciutadania i per a la implantació d’un software de gestió per a aquest servei. Les partides a ampliar són les destinades a treballs de Medi Ambient, personal de Serveis Socials, despeses per a activitats culturals i despeses diverses.

L’expedient de modificació de crèdit es va aprovar amb els vots a favor dels grups de Junts x Catalunya, ERC i el PSC-CP, i amb l’abstenció del grup de la CUP.

Un cop finalitzades les propostes d’acord i dins la fase de control del Ple, el secretari va donar compte dels decrets de la Presidència, les resolucions de la Gerència i les actes de la Junta de Govern.

En aquest punt de l’ordre del dia, es va incloure pel procediment d’urgència l’aprovació de l’acceptació de la delegació de competències de l’Agència Catalana de Consum de la Generalitat mitjançant la formalització d’un conveni per al període 2021-2024.

El president, Xavier Lluch, va explicar que el conveni anterior es va signar l’any 2017 i va finalitzar el desembre de 2020, per la qual cosa calia signar un nou conveni. Aquest conveni permet al Consell Comarcal exercir i gestionar determinades potestats i activitats en matèria de Consum, com ara: atendre el públic en una oficina presencial, informar les persones consumidores sobre els seus drets i la forma d’exercir-los, rebre i tramitar queixes, consultes i denúncies; tramitar reclamacions i dur a terme mediacions, gestionar reclamacions davant la Junta Arbitral de Consum de Catalunya i actuar com a secretari dels Òrgans Arbitrals. El conveni també concreta els criteris per calcular la contraprestació econòmica que rep el Consell Comarcal al final de cada exercici.

La proposta es va aprovar per unanimitat de tots els grups.

La sessió plenària va finalitzar amb el torn d’informacions de la Presidència i el torn de precs i preguntes.

Vilafranca del Penedès, 16 de novembre de 2021

Tots els productors de poma, allotjaments rurals, comerços i restaurants de Pontons col·laboren en aquesta campanya

L’Ajuntament de Pontons i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, en el marc del programa “Productes de la Terra” de la Diputació de Barcelona,  i l’Agent d’Ocupació i Desenvolupament Local del SOC, a través del Servei de Proximitat de Promoció Econòmica i Ocupació del Consell Comarcal, han posat en marxa aquesta campanya que finalitzarà el 12 de desembre.

S’han adherit a la campanya 17 empreses del municipi: Josep Gol Llenas i Joan Domènech Roig (productors de poma); Bar Xaloc, Casa Xamós, El Papà, Els Caçadors i Centre Cívic (restaurants); Ca l’Antònia, Queviures Chus i Estanc de Pontons (comerços) i Casa Rural El Planot, Hotel Rural El Molí de Pontons, La Casa del Molí, Masia Can Pavet, Masia Petronilla, Masia Sapera i Masia Spa Can Pascol (allotjaments rurals).

Fins al 12 de desembre, els allotjaments rurals i els comerços de Pontons lliuraran vals de descompte d’un euro als seus clients, que els podran descomptar en els restaurants del municipi si demanen un plat que tingui com a ingredient la poma de Pontons.

A la presentació de la campanya de promoció de la Poma de Pontons, que es va fer divendres 12 de novembre a la seu del Consell Comarcal, hi van assistir la consellera comarcal d’Empresa i Ocupació i de Productes de la Terra, Cristina de la Cruz; l’alcalde de Pontons, Josep Tutusaus; el productor Joan Domènech i la copropietària del restaurant El Papà i de l’allotjament Hotel Rural El Molí de Pontons, M. Carme Holgado.

Cristina de la Cruz va explicar que la Roqueta és la més destacada d’entre les varietats de Poma de Pontons: “és una varietat autòctona que es caracteritza per ser de mida petita, cruixent i amb un gust un pèl àcid. És una poma molt preuada pels restauradors per les seves qualitats culinàries i té el valor afegit de ser un producte km 0”.

Josep Tutusaus va dir que “el municipi ha reduït la seva producció en els darrers anys perquè els camps de fruiters han estat substituïts per vinyes i per la jubilació d’alguns productors. Amb la campanya de promoció, l’Ajuntament vol incrementar el consum i la demanda de pomes de Pontons, alhora que es dona a conèixer el municipi i la seva oferta turística”.

Joan Domènech, productor de Poma de Pontons, va afirmar que “els gustos dels compradors han canviat, però la venda mai no s’ha aturat”.

M. Carme Holgado va dir que “al restaurant El Papà de Pontons sempre hem fet servir la varietat Roqueta per fer la cuina tradicional d’hivern, amb plats com el garrinet amb poma, el bacallà amb mel i all i oli de poma o la mousse de poma”.

Vilafranca del Penedès, 15 de novembre de 2021

La sessió prevista per al 25 de novembre sobre mediació ha estat ajornada fins al 27 de gener

El Consell Comarcal i el Consell de la Gent Gran de l’Alt Penedès han posat en marxa aquestes càpsules per donar resposta a les consultes de la gent gran sobre els serveis del Consell Comarcal.

El Consell de la Gent Gran és un òrgan de participació del Consell Comarcal que té com a objectiu unificar totes les iniciatives relacionades amb la gent gran i que està format per les associacions i els casals d’avis de la comarca.

La segona càpsula formativa, dedicada a la mediació i prevista inicialment per al dijous 25 de novembre, s’ha ajornat fins al dijous 27 de gener de 2022, i es farà a les 16,30 h, a la sala d’actes del Consell Comarcal.

La sessió anirà a càrrec del personal del Servei Comarcal de Mediació; s’explicaran els avantatges de proposar una mediació per resoldre un conflicte i s’exposaran supòsits pràctics per il·lustrar com les persones grans podrien beneficiar-se de la mediació.

La tercera càpsula formativa es farà el dijous 24 de febrer de 2022 i anirà a càrrec del personal del Servei Comarcal de Consum.

Vilafranca del Penedès, 15 de novembre de 2021

L’empresa va ser creada amb el suport del Servei de Creació i Consolidació de l’Empreses del Consell Comarcal de l’Alt Penedès

Ara fa un any, dues joves penedesenques van crear l’empresa Caram! Caram! (www.caramcaram.com). La Clara Soler i la Gemma Muray busquen els productes catalans més singulars de cada territori elaborats per artesans agroalimentaris, els donen a conèixer i els serveixen a domicili als seus clients.

Com elles mateixes diuen: “El nostre producte estrella és el Tasta Comarca!, un servei de subscripció i una manera única d'aprendre, tastar i experimentar la gastronomia catalana i la seva vibrant cultura des de casa. (...) El nostre projecte es basa en la creació d'experiències enogastronòmiques; connectem amb petits obradors catalans i donem a conèixer les seves joies gastronòmiques; alhora que fomentem el seu consum responsable i conscient.

A més del Tasta Comarca!, oferim altres propostes dinamitzadores per a particulars, fires o festivitats locals, de tast i maridatge amb els productes que descobrim pel territori català. És una forma de donar altaveu al que tenim al costat de casa i potenciar el seu valor”.

Durant el mes d’octubre, Caram! Caram! va participar al Fòrum Gastronòmic de Barcelona de la mà del Consell Comarcal i la Diputació de Barcelona. Allà van oferir un demostració i un tast de productes del Tasta Comarca! amb productes del l’Alt Penedès (melmelada i secallona de préssec d’Ordal, embotit elaborat amb cava, paté de Gall del Penedès IGP i torró de Catània, entre d’altres).

Enguany, Caram! Caram! ha rebut també un dels tres Premis FuTurisme 2021, que atorga l’Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa, la col·laboració de la Diputació de Barcelona i l’Associació d’Agències de Viatge Especialitzades (ACAVE), per l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2020-2023.

L’empresa Caram! Caram! es va crear amb el suport del Servei de Creació i Consolidació d’Empreses del Consell Comarcal de l’Alt Penedès. Les dues emprenedores van rebre suport per sol·licitar una subvenció de la Generalitat per a joves menors de 30 anys que es fan autònoms i també per contactar amb empreses del Cens de productors agroalimentaris de l’Alt Penedès.

A més d’ajudar en la fase de creació de l’empresa (pla d’empresa i finançament), el Consell Comarcal fa un acompanyament en els anys posteriors per ajudar a la seva consolidació.

Amb el suport dels ajuntaments de la comarca, el Servei de Creació i consolidació d’empreses del Consell Comarcal impulsa programes i projectes per fomentar el desenvolupament econòmic i les polítiques actives d’ocupació, especialment en els sectors vitivinícola, de l’artesania alimentària i l’enoturisme.

El Servei de Creació i Consolidació d’Empreses del Consell Comarcal de l’Alt Penedès és membre de la Xarxa Catalunya Emprèn de la Generalitat i és Centre Local de Serveis a les Empreses de la Diputació de Barcelona.

Les persones emprenedores i les empreses poden fer les seves consultes sobre subvencions o finançament per a projectes, demanant cita prèvia (https://www.ccapenedes.cat/cita-previa), trucant al telèfon 938 900 000 ext. 124 o a través de l’adreça de correu electrònic procom@ccapenedes.cat.

Vilafranca del Penedès, 11 de novembre de 2021

L’objectiu de les càpsules formatives és donar a conèixer els diferents serveis dirigits a la gent gran de la comarca

El Consell Comarcal i el Consell de la Gent Gran de l’Alt Penedès han posat en marxa aquestes accions per donar resposta a les consultes sobre habitatge i mediació. El Consell de la Gent Gran és un òrgan de participació del Consell Comarcal que té com a objectiu unificar totes les iniciatives relacionades amb la gent gran i que està format per les associacions i els casals d’avis de la comarca.

La primera xerrada anirà a càrrec del personal del Servei Comarcal d’Habitatge i s’explicaran els ajuts per a llogaters i propietaris i els beneficis de llogar un habitatge mitjançant la Borsa del Consell Comarcal, entre altres qüestions.

Aquesta xerrada es farà el dijous 28 d’octubre, a les 16,30 h, a la sala d’actes del Consell Comarcal (carrer d’Hermenegild Clascar 1, de Vilafranca del Penedès).

La segona xerrada anirà a càrrec del personal del Servei Comarcal de Mediació i s’explicaran els avantatges de proposar una mediació per resoldre un conflicte i s’exposaran supòsits pràctics per il·lustrar com les persones grans podrien beneficiar-se de la mediació.

Aquesta segona xerrada es farà el dijous 25 de novembre, a les 16,30 h, a la sala d’actes del Consell Comarcal.

Vilafranca del Penedès, 25 d’octubre de 2021

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha facilitat la participació d’aquestes empreses, que formen part de la Xarxa de Productes de la Terra i del Cens de Productes Agroalimentaris de l’Alt Penedès.

El Fòrum Gastronòmic s’ha celebrat a Barcelona els dies 18, 19 i 20 d’octubre i ha reunit més de 300 empreses i 100 ponents. El Fòrum posa a l’abast dels visitants professionals, cercadors de qualitat, i un espai perquè les empreses productores de la demarcació de Barcelona puguin donar a conèixer els seus productes.

L’edició 2021 s’ha centrat en la sostenibilitat i la responsabilitat dels productors  i els consumidors, cada vegada més conscienciats amb el planeta. Pel que fa a les novetats, s’han presentat els polvorons de tomàquet, les olives líquides i el paté rústic de Gall de Penedès.

A l’estand de la Diputació de Barcelona per a la Xarxa Productes de la Terra i Parc a Taula, hi han participat les empreses Carquinyolis Escalfet (Sant Quintí de Mediona) i Mallart Artesans Xarcuters (Vilafranca del Penedès).  Mallart va rebre, dilluns, el Premi Innofòrum al “Gust més original” pel seu paté rústic de gall del Penedès IGP.

En el mateix Fórum, en l’emplaçament de La Cuina de l'Espai Catalunya, Clara Soler i Gemma Muray, de la botiga on line de productes singulars Caram Caram! (la Granada), van oferir una presentació i un tast de productes de l’Alt Penedès: melmelada i secallona de préssec d’Ordal, embotit elaborat amb cava i paté de gall del Penedès IGP, entre d’altres.

En el mateix espai, Núria Carbó i Alícia Arjona, de l’Hotel Fonda Neus (Sant Sadurní d’Anoia) i en representació del Gremi d’Hostaleria i Turisme de l’Alt Penedès i del projecte “El Penedès, tasta’l”, van oferir una presentació i un tast de xató i gall del Penedès IGP rostit a l’antiga. Aquesta presentació es va maridar amb un tast guiat per Josep Elias, de Parató Vinícola (el Pla del Penedès), amb vi negre de la Finca Renardes, vi blanc d’Agustí Torelló Mata i cava de la Nit Solidaria de la Confraria del Cava de Sant Sadurní d’Anoia.

Vilafranca del Penedès, 22 d’octubre de 2021

El plenari també va aprovar una moció per a l’estudi de la viabilitat de constituir una Agència Comarcal de l’Energia

El dijous 14 d’octubre es va celebrar Ple ordinari del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

Després de l’aprovació de l’acta de la sessió anterior, va prendre possessió del càrrec de consellera Francesca Ferrer, regidora del Partit dels Socialistes-Candidatura de Progrés a l’Ajuntament de Mediona.

Tot seguit es va llegir una proposta única de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat que consistia a donar compte de l’adjudicació, per part de la Junta de Govern, del contracte de subministrament d’elements d’eficiència energètica per a l’enllumenat públic de Torrelles de Foix. Aquesta actuació està inclosa dins el projecte “Penedès, municipis compromesos amb la sostenibilitat”, cofinançat pel PO FEDER de Catalunya 2014-2020, eix prioritari 4.

L’Àrea d’Economia i Hisenda va presentar a aprovació quatre propostes; la primera, l’aprovació de la nova Carta de Serveis del Consell Comarcal. El president de l’Àrea, Carles Morgades, va explicar que es tractava de l’actualització del document marc en què s’expliquen tots els serveis que el Consell Comarcal presta a la ciutadania, els ajuntaments, les empreses, les entitats i els centres educatius de l’Alt Penedès. “Està concebuda com un document obert que es va ampliant i, des de 2019, s’han creat nous serveis que justifiquen una nova versió”.

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal, va afegir que “anem creixent, som referents, i hem d’ampliar espais perquè cada cop tenim més competències i prestem més serveis”. La Carta de Serveis es va aprovar per unanimitat.

La segona proposta de l’Àrea d’Economia i Hisenda era l’aprovació d’un expedient de modificació de crèdit del pressupost del Consell Comarcal de 2021, per un import de 196.200 €. Carles Morgades va explicar que calia incorporar majors ingressos per transferències de la Generalitat, la Diputació i els ajuntaments, que es destinarien majoritàriament a les partides del programa de Garantia Juvenil, el Servei d’Atenció a la Dependència, els ajuts de menjador escolar i a la millora de l’eficiència energètica de la seu del Consell Comarcal (actuació cofinançada pel projecte FEDER abans esmentat).

L’expedient de modificació de crèdit es va aprovar amb els vots a favor dels grups de Junts x Catalunya, ERC, el PSC-CP i ECGP, i amb l’abstenció del grup de la CUP.

La tercera proposta de l’Àrea d’Economia i Hisenda era ratificar l’acord de la Junta de Govern sobre les modificacions de les actuacions incloses dins l’operació “Penedès 360º” de l’eix prioritari 6 del PO FEDER de Catalunya 2014-2020. Xavier Lluch, president del Consell Comarcal, va explicar que durant les licitacions s’han fet estalvis importants i, paral·lelament, hi ha obres que els ajuntaments han executat sense recórrer als recursos FEDER; tot això ha permès destinar una part de la subvenció a altres obres incloses dins l’operació “Penedès 360º”.

L’acord sobre aquestes modificacions es va aprovar amb els vots a favor dels grups de Junts x Catalunya, ERC, el PSC-CP i ECGP, i amb l’abstenció del grup de la CUP.

La quarta proposta de l’Àrea d’Economia i Hisenda era sol·licitar a la Generalitat la pròrroga del termini d’execució d’aquesta mateixa operació FEDER. Xavier Lluch va informar que, per causa de la covid, algunes obres s’han iniciat més tard del previst i, amb la pròrroga, es podran acabar fins al 2023. Aquesta proposta es va aprovar per unanimitat.

A continuació es va llegir la proposta única de l’Àrea de Plans Transversals: deixar sense efectes l’expedient de contractació del servei de transport escolar i iniciar-ne un de nou mitjançant procediment negociat. El president de l’Àrea, Albert Tort, va recordar com s’havia desenvolupat la contractació d’aquest servei: es va convocar l’abril de 2021, el Tribunal Català de Contractes va suspendre provisionalment el procediment al juny, va aixecar la suspensió el setembre i això permet al Consell Comarcal reprendre el procediment. Durant aquests mesos ha calgut donar resposta a la contractació de les rutes que inicialment havien quedat desertes, que ara es contractaran per procediment negociat. Aquest punt es va aprovar per unanimitat.

Finalment, es va presentar una proposta única de l’Àrea d’Atenció a les Persones: ratificar un acord de la Junta de Govern per a l’aprovació de la quarta addenda complementària del contracte programa amb el Departament de Drets Socials. Jordi Ferrer, president de l’Àrea, va explicar que els recursos complementaris es destinaran a augmentar les hores de prestació del Servei d’Atenció Domiciliària i a les persones que, sense ser usuàries habituals d’aquest servei, el necessiten temporalment com a conseqüència de la covid. Aquesta proposta es va aprovar per unanimitat.

Un cop finalitzades les propostes d’acord i dins la fase de control del Ple, el secretari va donar compte dels decrets de la Presidència, les resolucions de la Gerència i les actes de la Junta de Govern.

Tot seguit, el conseller Pol Pagès, portaveu del grup comarcal d’Esquerra Republicana de Catalunya, va llegir una moció per exigir mesures que frenin l’escalada de preus de l’electricitat. Entre d’altres, la moció insta el govern de l’Estat a reestructurar l’actual model energètic per tal que se’n pugui derivar un sistema de preus just i sostenible ambientalment. També insta l’Estat a ampliar la cobertura del bo social per a les famílies més vulnerables i a crear un fons extraordinari per als Serveis Socials que han d’atendre aquestes sol·licituds.

Pagès va dir que “cal destinar els fons europeus Next Generation a la producció d’energia neta, democràtica i descentralitzada. (...) Ara els oligopolis s’aprofiten de la vulnerabilitat de les societats”. La moció es va aprovar per unanimitat.

La següent moció la va presentar Ramon Arnabat, portaveu del grup comarcal d’En Comú Guanyem Penedès. Proposava que el Consell Comarcal estudiï la viabilitat de transformar l’actual Gestor Energètic Comarcal en una Agència Comarcal d’Energia, ampliant les seves funcions per, en col·laboració amb els ajuntaments, avançar cap a la sobirania energètica comarcal. També demana que el Consell Comarcal assumeixi un paper actiu en el mercat energètic per facilitar la generació, gestionar la producció i la comercialització de l’energia per part de la ciutadania i que treballi per garantir el subministrament energètic a les persones en situació de vulnerabilitat.

Arnabat va afirmar que “proposem que el Gestor Energètic Comarcal assessori sobre els projectes que impliquin la ciutadania, les empreses i els ajuntaments per crear comunitats energètiques locals”. Aquesta segona moció també es va aprovar per unanimitat.

La sessió plenària va finalitzar amb el torn d’informacions de la Presidència i el torn de precs i preguntes.

Vilafranca del Penedès, 19 d’octubre de 2021

 

El Servei de Mediació i el Servei d’Igualtat del Consell Comarcal de l’Alt Penedès organitzen aquestes càpsules per aprendre a crear un espai significatiu de diàleg dins la família

Els dijous 4 i 18 de novembre i 2 i 16 de desembre tindran lloc, de 18,30 a 20,30h, aquestes sessions gratuïtes per millorar les habilitats comunicatives dels diferents integrants de la família

Les famílies que hi vulguin participar podran formar-se per millorar la comunicació familiar, revisar els estereotips i els rols, crear un espai de diàleg i confiança, educar en l’equitat i facilitar que els fills i filles estableixin relacions igualitàries i lliures de masclismes.

Les famílies inscrites hauran d’assistir a les quatre sessions i s’hauran d’implicar per fer possible que l’aprenentatge s’adeqüi a les necessitats i els interessos de tots els membres de la família participants.

Les sessions es faran al C/ de Sant Bernat, 16, de Vilafranca del Penedès (a l’edifici on es troba el Consorci de Promoció Turística del Penedès). Cal inscripció prèvia a través del correu igualtat@ccapenedes.cat o el telèfon 93 890 00 00 ext. 404.

Vilafranca del Penedès, 19 d’octubre de 2021

 

L’EMAP ha començat el curs 2021-2022 amb 453 alumnes matriculats i amb un equip docent ampliat a 21 professors

L’Escola de Música de l’Alt Penedès apropa la formació musical de qualitat als petits i mitjans municipis de la comarca. És un projecte del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, autoritzat com a escola de base pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat, que funciona de manera descentralitzada i en conveni amb 20 ajuntaments de la comarca.

Durant el curs 2021-2022, l’Escola de Música de l’Alt Penedès, en col·laboració amb l’Ajuntament de Subirats, ha inaugurat dues noves aules a les escoles municipals d’Ordal i Sant Pau d’Ordal, que s’afegeixen a les 13 aules que ja tenia a la resta de municipis en conveni.

Una altra novetat important d’aquest curs és el projecte comunitari de saxo i trombó a les Cabanyes. Durant dos cursos escolars, 2 professors de l’EMAP faran classes d’instrument a l’alumnat de 3r i 4t de Primària de l’escola pública la Cabana, de les Cabanyes. Aquest projecte comunitari està cofinançat per l’Ajuntament i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

Els projectes comunitaris democratitzen el fet artístic, tenint en compte que l’aprenentatge d’un instrument i la participació en formacions musicals té molts beneficis educatius per als nens i nenes.

Vilafranca del Penedès, 13 d’octubre de 2021

La finalitat d’aquests ajuts és mantenir, ampliar i millorar l’oferta pública d’habitatge de lloguer de l’Alt Penedès

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès convoca ajuts per a persones físiques o jurídiques propietàries d’habitatges o assimilades, que vulguin llogar o tinguin llogats habitatges o que vulguin renovar contractes de lloguer, mitjançant la Borsa de Lloguer de l’Alt Penedès.

La Borsa funciona des de fa 14 anys i actualment té més de 200 lloguers vius. Els propietaris que lloguen mitjançant la Borsa tenen una assegurança de la llar gratuïta, una assegurança que cobreix els impagaments i assistència jurídica gratuïta. A més, per al Servei d’Habitatge del Consell Comarcal és una prioritat garantir una bona relació propietaris-llogaters, per la qual cosa es fa un seguiment de tots els lloguers i un tancament al final de cada contracte.

Els habitatges que es vulguin incloure en la Borsa del Consell Comarcal han d’estar ubicats a l’Alt Penedès (excepte als municipis que tenen la seva pròpia Borsa, Vilafranca i Sant Sadurní) i s’hauran de destinar a residència habitual de les persones arrendatàries.

Els ajuts del Consell Comarcal es poden destinar a obtenir la documentació necessària per a l’arrendament (cèdula d’habitabilitat, certificat energètic o butlletí elèctric), assolir les condicions d’habitabilitat, reparar o substituir electrodomèstics, contractar subministraments, pagar impostos que afectin l’habitatge o derrames extraordinàries, i a millorar, conservar, reparar o netejar l’habitatge.

El termini per a la presentació de sol·licituds és el 31 d’octubre de 2021 i es poden tramitar presencialment (amb cita prèvia) o a través del portal de tràmits i gestions del Consell Comarcal de l’Alt Penedès (Ciutadania – Habitatge – Tràmit 07).

Per ampliar la informació sobre aquesta línia d’ajuts o per rebre informació sense compromís sobre qualsevol tema relacionat amb el lloguer d’habitatges, es pot contactar per correu electrònic o per telèfon amb el personal del Servei d’Habitatge del Consell Comarcal de l’Alt Penedès - A/e: habitatge@ccapenedes.cat - Tel. 93 890 00 00.

Vilafranca del Penedès, 11 d’octubre de 2021

 

El Servei Comarcal d’Habitatge de l’Alt Penedès tramita les subvencions de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya pels afectats de la suspensió extraordinària dels procediments de desnonament

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya convoca una subvenció pels afectats per la suspensió de desnonaments. Les persones físiques i jurídiques afectades podran sol·licitar una compensació sempre que acreditin que la suspensió els ha ocasionat un perjudici econòmic en trobar-se l’habitatge en venda o per llogar amb anterioritat a l’ocupació de l’immoble.

La suspensió dels desnonaments, entre altres mesures, és el resultat del Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, de mesures urgents en l’àmbit social i econòmic per fer front a la covid-19.

El dret a la compensació per part dels propietaris afectats s’origina a partir de la data de suspensió del procediment per part del jutjat i s’exhaureix amb l’aixecament de la suspensió o per assolir el límit temporal de presentació de sol·licituds del 30 de novembre de 2021. Entre les quanties de la compensació es troben les despeses corrents de l’habitatge.

Les sol·licituds es poden tramitar telemàticament o presencialment, amb cita prèvia, al Servei Comarcal d’Habitatge del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

Vilafranca del Penedès, 4 d’octubre de 2021

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès i l’Àrea Metropolitana de Barcelona han signat un conveni de col·laboració per a la dinamització de l’oferta de sòl industrial a ambdós territoris

El president Xavier Lluch va explicar que des de l’anterior legislatura l’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal ha dut a terme la tasca d’identificar les parcel·les i les naus disponibles als polígons d’activitat econòmica de l’Alt Penedès i ha fet difusió d’aquesta informació a través de la web www.poligonsaltpenedes.com. Ara, aquesta informació s’ampliarà mitjançant la incorporació del cercador de naus, parcel·les i locals disponibles, de l’AMB per facilitar l’establiment de noves empreses al Penedès. I estarà disponible també a la web de l’Agència Metropolitana de Desenvolupament Econòmic www.infopae.amb.cat. “Som veïns i els lligams comercials són importants, i ho han de ser més. Estem molt a prop de BCN i la supressió dels peatges és una gran oportunitat per omplir els nostres polígons amb empreses de valor afegit. Avui és un dia important per als polígons de la nostra comarca”.

Montserrat Ballarín, vicepresidenta de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, va destacar que “Sumem recursos públics per projectar-nos sobre el teixit econòmic i productiu i en benefici de l’interès general. Amb l’intercanvi d’informació sobre els nostres polígons, enfortim l’oferta de les nostres comarques, evitem duplicitats, aprofitem les eines que ja tenim, compartir experiències i desenvolupem junts les eines que ens falten”.

Els objectius d’aquesta col·laboració són: atraure noves empreses perquè s’instal·lin als polígons de l’Alt Penedès i de l’Àrea Metropolitana i contribueixin a crear nous llocs de treball; incentivar inversions, promoure l’associacionisme dins els polígons, afavorir la projecció cap a l’exterior, treballar l’economia circular i, en general, enfortir les cadenes de producció locals”.

Lluís Valls, vicepresident del Consell Comarcal i president de l’Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal, va explicar que “en el mandat anterior es va posar en funcionament la web de polígons per captar noves empreses; després ha aparegut la covid, amb una repercussió important a l’Alt Penedès, per això és tan important transformar les àrees empresarials en un factor estratègic del territori. La col·laboració amb l’Agència de l’AMB ens ajudarà a actualitzar constantment la informació de la nostra web de polígons mitjançant les seves eines de dades massives (Big Data) i ens ajudarà a difondre l’oferta disponible als nostres polígons des del seu cercador. (...) Aquesta informació ens permetrà avaluar també la necessitat o no de crear nou sòl industrial”.

Els conveni signat entre el Consell Comarcal i l’Àrea Metropolitana de Barcelona també preveu la col·laboració per dur a terme tot tipus d’actuacions conjuntes de promoció i millora dels polígons i facilitar l’intercanvi de productes i serveis entre ambdues administracions relacionats amb l’objecte del conveni.

Vilafranca del Penedès, 1 d’octubre de 2021

 

La festa de la pagesia catalana recupera la presencialitat i obre les portes el dia 2 i 3 d’octubre arreu de Catalunya.
“Benvinguts a pagès” ofereix activitats i experiències de la mà dels nostres pagesos i agricultors. Durant el proper cap de setmana, els visitants podran conèixer al detall els processos del conreu, així com altres ofertes dirigides especialment al públic familiar i foodie.
 
Productes de proximitat, restaurants de cuina tradicional i d’avantguarda, i compra de productes directament al productor, són algunes de les experiències que es poden trobar entre les activitats d’aquesta proposta.
 
A l’Alt Penedès, amb el suport del Consell Comarcal i el Consorci de Promoció Turística, hi participen 26 empreses:
 • 7 explotacions agràries: Bodegues Sumarroca, Cal Sis Dits, Celler Cuscó Berga, Celler Suriol, Granja Guirigall, Molí d’oli Josep Lluch i Vins El Cep
 • 15 restaurants: Bar restaurant 20A, Cal Joanet, Cal Pere del Maset, Cal Xim, Casa Nova Restaurante Finca Cal Tòfol, El Celler d’Ordal, El Centre, El Cigró d’Or, La Posada, La Taba, Mirador de les Caves, Restaurant Cal Ton, Restaurant Casa Joan, Restaurant Sol i Vi i Sant Jordi Ca La Katy
 • 2 allotjaments: Cal Negri i La Casa del Molí
 • i com activitats complementàries: Visita a l’obrador Moió Melmelades a Font-rubí i Passejada entre vinyes i visita al jardí varietal d’oliveres a Subirats.
"Benvinguts a Pagès" és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya. Hi col·laboren la Fundació Alícia, els consells comarcals, els consorcis, les oficines de Turisme i altres entitats que treballen per la revalorització i la promoció del sector. Totes les activitats es realitzen amb reserva al web www.benvingutsapages.cat, on apareixen els horaris i la seva disponibilitat.
 
Vilafranca del Penedès, 30 de setembre de 2021
Dilluns 27 de setembre, 20 alcaldes i alcaldesses de l’Alt i el Baix Penedès es van trobar al castell d’Olèrdola per exemplificar el seu suport a les al·legacions que ha presentat el Consell Comarcal de l’Alt Penedès al projecte d’autorització administrativa prèvia i declaració d’impacte ambiental de la instal·lació del “Clúster Beques-PFot-539 AC”

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va explicar que el divendres anterior, 24 de setembre, el Consell Comarcal va presentar les al·legacions davant la Subdelegació del Govern a Barcelona i va enviar còpia al Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat. El Consell Comarcal ha informat desfavorablement i ha fet expressa oposició al projecte de línia de molt alta tensió (MAT) per 2 grans motius: incompleix la normativa del sector energètic i no compleix els principis de la Llei d’avaluació ambiental i altra normativa afí que li és d’aplicació.

El projecte de línia MAT connecta 4 parcs eòlics i 1 parc solar de Terol (Aragó) amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona mitjançant 378 torres d’alta tensió al llarg de més de 180 Km. El traçat travessa 32 municipis; 6 dels quals, de l’Alt Penedès: Castellet i la Gornal, Santa Margarida i els Monjos, Olèrdola, Sant Cugat Sesgarrigues, Avinyonet del Penedès i Olesa de Bonesvalls.

S’han elaborat 3 informes sobre la totalitat del projecte encarregats per la Diputació de Tarragona, que els consells comarcals han aprovat i assumit com a propis: un informe tècnic de la línia elèctrica aèria d’alta tensió, un informe de valoració ambiental del projecte i un informe jurídic sobre l’adequació a la normativa.

Xavier Lluch va enumerar algunes de les conclusions més importants d’aquests 3 informes: el projecte correspon a una línia de transport i no una línia d’evacuació, la normativa del sector no permet actuar com a transportista d’energia elèctrica un empresa privada, hi ha una desproporció entre el dimensionament de l’energia generada i l’energia a transportar, l’energia s’ha de transportar fins a les subestacions més properes, no es valoren alternatives, no es tenen en compte els espais protegits Xarxa Natura 2000, l’impacte visual seria enorme, es formaria un efecte “trinxera” que fragmentaria els ecosistemes agroforestals, generaria un elevat impacte paisatgístic i un elevat impacte sobre el sector agrari que repercutiria sobre l’economia local i la qualitat de vida.

Paral·lelament, els Serveis Tècnics del Consell Comarcal de l’Alt Penedès han elaborat un informe específic sobre la part del projecte que afectaria el seu territori. L’informe conclou que el traçat de la línia MAT afecta béns patrimonials i culturals i produiria un impacte sever, irreversible i crític sobre el paisatge que repercutiria directament en l’activitat econòmica agrícola i enoturística.

El president del Consell Comarcal va explicar algunes de les conclusions d’aquest informe específic: el projecte afecta el sòl de protecció especial de la vinya (que està protegit per llei), tindria un elevat grau d’impacte sobre el sector agrari perquè ocupa sòls d’alt valor agrícola, afecta un dels principals connectors ecològics, passa pels parcs del Foix i el Garraf (la seva normativa prohibeix qualsevol nou traçat de línies elèctriques), afecta el pèlag de la Saulonera (Olèrdola), afecta l’hàbitat de l’àliga cuabarrada, transcorre molt a prop de gran quantitat de construccions patrimonials i Béns d’Interès Nacional, i produiria contaminació acústica, lumínica i electromagnètica (hi ha nuclis de població i masies a menys de 100 m de distància).

Per tots aquests motius, el plenari del Consell Comarcal de l’Alt Penedès va aprovar per unanimitat presentar al·legacions al projecte de la línia MAT i va demanar la seva retirada, en considerar que només aporta perjudicis a la comarca, no aposta per un model d’energies renovables compatible amb el respecte al territori i s’ha elaborat sense comptar amb els ajuntaments, el Consell Comarcal i la ciutadania.

Vilafranca del Penedès, 28 de setembre de 2021

La moció proposa presentar al·legacions en contra al tràmit d’informació pública de l’estudi d’impacte ambiental i insta el Govern de la Generalitat a posicionar-se en contra del projecte i la seva declaració d’utilitat pública.

El dijous 16 de setembre es va celebrar Ple ordinari del Consell Comarcal de l’Alt Penedès (VÍDEO).

Després de l’aprovació de l’acta de la sessió anterior, es va llegir la proposta única de Presidència que consistia a donar compte de l’adjudicació, per part de la Junta de Govern, del contracte del Servei de suport per a la gestió i l’execució del Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) “Penedès territori vitivinícola: innovació sostenible i saludable”, cofinançat per la Generalitat.

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal, va explicar que es tracta del projecte que farà realitat el viver de celleristes a Vilafranca i que les subvencions dels PECT contemplen una partida per a la contractació de la gestió i l’execució perquè són projectes de gran complexitat tècnica i econòmica.

Dins l’Àrea de Territori i Sostenibilitat es va donar compte també de dues adjudicacions de contracte per al projecte “Penedès, municipis compromesos amb la sostenibilitat”, cofinançat pel PO FEDER de Catalunya 2014-2020, eix prioritari 4.

Xavier Lluch va explicar que el primer contracte consistia en el subministrament i la instal·lació del nou enllumenat de l’edifici del Consell Comarcal, que serà més eficient i sostenible, i el segon contracte consistia en el subministrament d’elements d’eficiència energètica per a la millora de l’enllumenat públic a Torrelavit.

Dins l’Àrea d’Economia i Hisenda es van presentar a aprovació tres propostes. Les dues primeres per al compte general del pressupost i per a l’inventari de béns de l’exercici 2020 del Consell Comarcal i el Consorci de Promoció Turística del Penedès.

Carles Morgades, president de l’Àrea, va explicar que el compte general avalua la gestió del patrimoni i, un cop aprovat, s’envia a la Sindicatura de Comptes de Catalunya i que l’inventari estableix el valor comptable dels béns. Aquests punts es van aprovar amb els vots a favor dels grups de Junts x Catalunya, ERC, el PSC-CP i ECGP, i amb l’abstenció del grup de la CUP.

La tercera proposta de l’Àrea d’Economia i Hisenda era l’aprovació d’un expedient de modificació de crèdit del pressupost del Consell Comarcal de 2021, per un import de 434.500 €. Carles Morgades va destacar les 3 partides a suplementar més significatives: la partida per a la prestació mancomunada dels serveis d’arquitecte/a i enginyer/a municipal (108.000 € de subvenció de la Diputació de Barcelona), la partida per al projecte del Camí del Riu (que passa a ser gestionat des del Consell Comarcal amb una aportació de 45.000 € dels ajuntaments implicats) i la partida de beques de menjador (que se suplementava amb 383.000 € provinents de subvencions de la Generalitat i la Diputació).

L’expedient de modificació de crèdit es va aprovar amb els vots a favor dels grups de Junts x Catalunya, ERC, el PSC-CP i ECGP, i amb l’abstenció del grup de la CUP.

Un cop finalitzades les propostes d’acord i dins la fase de control del Ple, el secretari va donar compte de l’adscripció del conseller Martí Càlix al grup d’ERC i a la Comissió Informativa de Plans Transversals, i dels decrets de la Presidència, les resolucions de la Gerència i les actes de la Junta de Govern.

Després, es va llegir la moció de denúncia de les línies de mot alta tensió (MAT) projectades des de l’Aragó cap a Catalunya. Els arguments exposats a la moció són que comportaria una greu agressió al territori i provocaria una pèrdua irreparable de valor patrimonial i agrari de les finques per on passaria. També dificultaria el pas i l’acció de la maquinària agrícola, amb el consegüent risc d’abandonament de superfícies de conreu. A més, travessaria diversos espais d’interès natural i zones de sòl de protecció especial d’alt valor agrícola i zones d’interès agrari i paisatgístic. Finalment, la moció defensa un model descentralitzat de Km0 per a la generació d’energies renovables, respectuós amb el territori i que aprofiti els actuals corredors d’infraestructures per al pas de les línies d’alta tensió.

La moció contra la MAT va ser encapçalada per tots els grups i es va aprovar per unanimitat.

Finalment, el Ple va prendre coneixement de la renúncia al càrrec del conseller comarcal Marcos Pérez, del grup del PSC-CP.

Vilafranca del Penedès, 22 de setembre de 2021

 

Aquest estiu han finalitzat totes les 9 actuacions incloses dins el Pla de Foment del Turisme-Penedès 360º del Consell Comarcal de l’Alt Penedès

El projecte Penedès 360º té com a objectius posicionar l’Alt Penedès com a destinació de referència enoturística, cultural, de natura, de ciclisme i de senderisme, seguint les tendències i les demandes del mercat (que s’encaren a un turisme més actiu i sostenible i a destinacions amb una oferta turística més diversificada). Amb aquesta oferta millorada, es volen augmentar les pernoctacions i la regularitat en l’ocupació dels allotjaments turístics i l’ús dels serveis associats amb el turisme.

La primera actuació del Pla de Foment del Turisme de l’Alt Penedès ha estat al mirador del Circell. Ubicat al punt més alt del nucli de les Gunyoles (Avinyonet del Penedès), permet gaudir d’una vista a 360º sobre el Penedès.

S’ha adequat la zona d’estacionament de vehicles i el camí que uneix aquesta zona amb el mirador (ara hi poden accedir persones amb mobilitat reduïda). Al mirador, s’ha obert un vial en forma d’espiral per donar-hi més èmfasi, s’ha vegetat el turó, s’han plantat arbres per tenir punts d’ombra a l’estiu, s’han posat diferents elements de mobiliari urbà i s’ha senyalitzat amb una cartellera de planxes d’acer que indica els punts més singulars del territori visibles des del turó.

La segona actuació ha estat al mirador de Cantallops (Avinyonet del Penedès). Ubicat a la zona anomenada Cap de Grill, és un espai amb fantàstiques vistes a la serralada d’Ordal.

S’ha concebut l’espai com un passeig al llarg del carrer Cantallops modificant les voreres per col·locar-hi arbres i bancs, pavimentant el recorregut i afegint una barana de fusta tot al llarg del recorregut. Els contenidors que hi havia a la vorera s’han integrat amb murs i tanques de fusta. Al final del passeig, en el punt més emblemàtic del mirador, s’ha col·locat un cartell informatiu, s’ha plantat un arbre emblemàtic i s’ha posat una il·luminació nova. En aquest punt, també s’ha enjardinat la part baixa de l’església de Santa Magdalena.

La tercera actuació s’ha dut a terme al mirador del Penedès. Ubicat a la part més alta de la urbanització de Sant Elies (Mediona), a l’entorn de l’ermita homònima d’origen romànic, té vistes panoràmiques sobre tot l’Alt Penedès.

S’ha urbanitzat l’accés al mirador i l’espai entre l’ermita i el vessant sud del turó. S’han posat bancs i grades de formigó, que serveixen per seure i alhora per contenir les terres dels nivells inferiors; també s’han plantat alguns arbres perquè facin ombra a l’estiu, s’han posat tanques de fusta, taules i papereres, per convertir l’espai en una zona de pícnic.

La quarta actuació del Pla de Foment del Turisme ha consistit en la millora de l’equipament “El Forn” de Sant Cugat Sesgarrigues. Aquest edifici albergava una exposició d’objectes vinculats a l’activitat agrícola i a la vida rural, aportats desinteressadament pels veïns de Sant Cugat. L’actuació ha consistit a millorar l’espai per convertir-lo en un espai del record que ajudi a entendre la importància dels objectes exposats i que preservi la memòria de la vida del poble.

La cinquena actuació ha consistit en el projecte museogràfic del conjunt monumental Sa Roca, centrat en l’església de Santa Maria i el castell de Sant Martí Sarroca. S’han treballat els continguts dels punts informatius de l‘itinerari; aquests continguts es comunicaran a través d’una plataforma web amb accés per smartphone i lector de codis QR.

La sisena actuació ha consistit en el condicionament de dues àrees de pícnic als pèlags de Vilobí del Penedès. En concret, s’han adequat una àrea al pèlag sec i una al pèlag llarg, amb taules i bancs de fusta, papereres i senyalització.

La setena actuació del Pla de Foment del Turisme ha consistit en la senyalització direccional i interpretativa de totes les rutes i variants de l’itinerari Penedès 360º i la senyalització turística dels municipis de Font-rubí i Subirats.

A partir de l’anàlisi cartogràfica i el treball de camp, s’ha consensuat un traçat definitiu de l’itinerari slow bike, amb variants per accedir als elements patrimonials inclosos en el FEDER Penedès 360º. Després, s’ha fet un treball de catalogació dels senyals, s’ha georeferenciat la base de dades dels senyals preexistents, s’han definit els continguts i les ubicacions i s’han instal·lat els nous senyals.

La vuitena actuació ha consistit en la creació d’una web per difondre l’oferta, les rutes i tots els recursos del Penedès 360º. També s’han creat suports audiovisuals i fotogràfics per a la web, les aplicacions mòbils, les xarxes socials i altres accions de promoció.

La web www.penedes360.cat permet descarregar les rutes en format .gpx i està vinculada a aplicacions ben posicionades en el segment del senderisme i el cicloturisme (wikiloc i bikemap), en les quals s’han carregat tots els continguts (descripció de cada ruta, característiques tècniques i waypoints d’interès turístic i de serveis).

La darrera actuació del Pla de Foment del Turisme de l’Alt Penedès ha estat la restauració del castell de Sant Martí Sarroca, fase II. Amb aquesta actuació ha culminat la recuperació del conjunt arquitectònic iniciada a mitjans del segle XX i s’ha dut a terme amb els mateixos materials i solucions constructives aplicades anteriorment.

Ha consistit en l’acabament del cos edificat del castell a nivell de la planta noble i la instal·lació d’un ascensor i una escala perquè les persones puguin circular per tot l’edifici. Això ha permès comunicar totes les sales a qualsevol nivell de l’edifici. També permet aixoplugar els actes celebrats al pati d’armes. Finalment, s’ha instal·lat un nou punt d’informació i acollida al pati d’armes per ordenar les visites al castell i facilitar la informació sobre el conjunt monumental.

Totes aquestes actuacions del Pla de Foment del Turisme del Consell Comarcal de l’Alt Penedès s’han finançat parcialment amb una subvenció (259.000 €) del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya (resolució EMC/1871/2018, de 25 de juliol).

A més, formen part del projecte Penedès 360º, que al seu torn està subvencionat parcialment pel programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, eix 6, i per la Diputació de Barcelona.

Vilafranca del Penedès, 17 de setembre de 2021

El Servei de Benestar Social del Consell Comarcal de l’Alt Penedès convoca ajuts per facilitar el transport adaptat de les persones majors de 18 anys, empadronades a la comarca, amb mobilitat reduïda, que no disposen de transport públic o que no poden utilitzar-lo per impediments de salut.

El servei de transport pot ser en vehicle propi o col·lectiu i ha de tenir com a finalitat accedir als centres de dia de serveis socials, centres ocupacionals i centres especials de treball.

Els ajuts poden ser sol·licitats directament per les persones interessades, pels seus familiars o pels ens locals, les associacions i les entitats encarregades d’organitzar o subvencionar el servei mitjançant el transport col·lectiu.

En cada cas, el Consell Comarcal assigna una quantitat a cada persona usuària per contribuir a finançar el cost del transport adaptat; l’import de l’ajut varia en funció del cost del transport i del nivell de renda de la persona beneficiària.

El termini per a la presentació de sol·licituds és l’1 d’octubre de 2021. Els ajuts es poden sol·licitar electrònicament des del portal de “Tràmits i gestions” del web del Consell Comarcal de l’Alt Penedès (apartat “Benestar Social”) o presencialment amb cita prèvia.

Vilafranca del Penedès, 15 de setembre de 2021

 

Diputació de Tarragona, 7 consells comarcals i 35 ajuntaments del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès s’oposen al projecte i hi presenten al·legacions

Unanimitat institucional absoluta contra el nou projecte de línia de molt alta tensió (MAT) que recorreria 180 quilòmetres tan sols a la demarcació de Tarragona. La Diputació de Tarragona, 7 consells comarcals (Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp, Alt Camp, Baix Penedès i Alt Penedès) i 35 ajuntaments del Camp de Tarragona, el Penedès i les Terres de l’Ebre han presentat públicament aquest dimarts les al·legacions contra aquest projecte privat que impulsa l’empresa privada Forestalia i i que va publicar-se en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el passat juliol.

D’una banda, els 7 consells comarcals i els 35 ajuntaments afectats han presentat un paquet d’al·legacions de manera conjunta, mentre que la Diputació de Tarragona redacta un estudi jurídic a petició de la Subdelegació del Govern a Tarragona que reforça els arguments contraris dels ajuntaments i el conjunt d’administracions públiques.

El món local de la demarcació s’ha reunit al Palau Bofarull de la Diputació per expressar de forma conjunta l’oposició al projecte de la nova MAT. La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa M. Abelló, han posat veu a les consideracions i al·legacions, que es fonamenten en l'incompliment de la llei del sector elèctric, la no justificació de la seva necessitat, el greu impacte paisatgístic i la incompatibilitat amb la planificació del sòl.

Pren especial rellevància l’argument que, tot i ser presentada com una “xarxa d’evacuació elèctrica”, tècnicament es tracta d’una “xarxa de transport elèctric”, la qual cosa significa que xoca contra la legalitat vigent, ja que, segons la llei, només la societat estatal Red Eléctrica de España pot ser propietària de les xarxes de transport d'energia elèctrica primària i secundària, alhora que és operadora del sistema i gestora d'aquestes xarxes de transport.

A més, les al·legacions i l’estudi jurídic de la Diputació insisteixen en el fet que l’impacte ambiental sobre el territori seria de gran abast, tant en termes paisatgístics com agrícoles, socials, culturals i patrimonials. Les al·legacions exposen que el projecte en cap cas justifica el que es coneix com “Alternativa 0” (per la qual els beneficis de fer el projecte superen els danys de no fer-lo), alhora que el projecte de la promotora es revela totalment insuficient, sense rigor tècnic i prou coneixement del territori.

Cal esmentar que en els municipis i les comarques que es veurien afectats hi ha, entre d’altres, àrees d'interès faunístic i florístic, espais naturals protegits Xarxa Natura 2000, Cartes del Paisatge (Priorat i Penedès), sòls d’alt valor agrari, la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, la plana de secà de l’Alt Camp i el Parc del Foix.

Totes les institucions que s’oposen al projecte consideren ferm el seu compromís amb la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic, però defensen fer-ho ordenadament, de manera planificada i coordinada i mitjançant el diàleg amb els territoris afectats per tal de fer prevaler el bé comú.

L’oposició al projecte per part del món municipal s’ha anat consolidant durant el darrer mes després que, a mitjans d’agost, els consells comarcals i els municipis afectats decidissin participar en una estratègia conjunta i en la redacció d’un únic paquet d’al·legacions, atesa la preocupació i la perplexitat que va causar la publicació d’ aquesta nova línia elèctrica d’alta tensió, que és una iniciativa que respon als interessos econòmics d’un clúster energètic privat.

Els municipis afectats tan sols a les comarques del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès són els següents: l’Albiol, Alcover, l’Aleixar, Alforja, Almoster, l’Arboç, Ascó, Avinyonet del Penedès, Batea, la Bisbal del Penedès, Bràfim, Castellet i la Gornal, Corbera d’Ebre, Duesaigües, Falset, la Fatarella, Gandesa, Garcia, Llorenç del Penedès, Masllorenç, el Masroig, el Milà, Montferri Nulles, Móra d’Ebre, Olèrdola, Olesa de Bonesvalls, Pradell de la Teixeta, Puigpelat, Riudecols, Rodonyà, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Jaume dels Domenys, Santa Margarida i els Monjos, la Selva del Camp, Vallmoll, Valls i Vilabella.

Diputació de Tarragona, 7 de setembre de 2021

 

La pagesia d’arreu de Catalunya obrirà de nou les portes el 2 i 3 d’octubre perquè els visitants puguin conèixer i tastar els productes cultivats, criats i pescats a casa nostra.

Ja es pot fer la reserva de visites al web www.benvingutsapages.cat que funciona com a central de reserves per planificar l’experiència a pagès durant aquell cap de setmana (per fer la reserva, cal clicar dins la visita, consultar els horaris i clicar “reservar visita”).

Benvinguts a Pagès La Festa recupera aquest any la presencialitat, hi participaran més de 150 explotacions que permetran conèixer els processos conreu, collita i elaboració de la carn, els embotits, la fruita, els llegums, els cereals, l’arròs, la mel, l’oli, les olives, el peix, la fruita seca, les verdures, les hortalisses i els bolets, entre d’altres. L’oferta s’adreça al conjunt de la ciutadania, amb una atenció especial per a les famílies i el públic foodie.

Hi participen també 200 allotjaments rurals i 200 establiments de restauració, seleccionats pels mateixos pagesos, i s’organitzen una cinquantena d’activitats complementàries.

 A l’Alt Penedès, amb el suport del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i el Consorci de Promoció Turística, hi participen:

 • 7 explotacions agràries: Bodegues Sumarroca, Cal Sis Dits, Celler Cuscó Berga, Celler Suriol, Granja Guirigall, Molí d’oli Josep Lluch i Vins El Cep
 • 15 restaurants: Bar restaurant 20A, Cal Joanet, Cal Pere del Maset, Cal Xim, Casa Nova Restaurante Finca Cal Tòfol,  El Celler d’Ordal, El Centre, El Cigró d’Or, La Posada,  La Taba,  Mirador de les Caves, Restaurant Cal Ton, Restaurant Casa Joan, Restaurant Sol i Vi i Sant Jordi Ca La Katy
 • 2 allotjaments: Cal Negri i La Casa del Molí
 • i com activitats complementàries: Visita a l’obrador Moió Melmelades a Font-rubí i Passejada entre vinyes i visita al jardí varietal d’oliveres a Subirats.

Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya. Hi col·laboren la Fundació Alícia, els consells comarcals, els consorcis, les oficines de Turisme i altres entitats que treballen per la revalorització i la promoció del sector.

Vilafranca del Penedès, 9 d'agost de 2021

 

Al Servei Comarcal d’Habitatge de l’Alt Penedès es poden sol·licitar les subvencions de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per a les persones propietàries o arrendadores afectades per la suspensió extraordinària dels procediments de desnonament i llançament d’habitatges

El Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, de mesures urgents en l’àmbit social i econòmic per fer front a la covid-19, va establir un seguit de mesures entre les quals hi havia la suspensió dels desnonaments des de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma, la renovació automàtica dels contractes de lloguer i els microcrèdits per als llogaters en situació de vulnerabilitat.

Les persones físiques i jurídiques afectades per la suspensió extraordinària dels procediments de desnonament i llançament podran sol·licitar una compensació sempre que acreditin que la suspensió els ha ocasionat un perjudici econòmic al trobar-se l’habitatge en venda o per llogar amb anterioritat a l’ocupació de l’immoble.

El dret a la compensació s’origina a partir de la data de suspensió del procediment per part del jutjat i s’exhaureix amb l’aixecament de la suspensió o per assolir el límit temporal del 9 d'agost de 2021.

Les quanties de la compensació per la renda del lloguer de cada habitatge seran, com a màxim, el valor mitjà que correspondria a un lloguer d’habitatge a l’entorn en què es trobi l’immoble. Si aquest valor fos superior a la renda que vingués percebent l’arrendador, la compensació consistirà en la renda deixada de percebre.

A les quanties indicades anteriorment es podran afegir les despeses corrents de l’habitatge, sempre que no constin reclamades judicialment.

El termini per a la presentació de sol·licituds és el 30 de novembre de 2021 (prorrogat) i es poden tramitar telemàticament o presencialment, amb cita prèvia, al Servei Comarcal d’Habitatge del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

Vilafranca del Penedès, 3 d’agost de 2021

 

Ahir dimarts, dia 27 de juliol, es va celebrar la sessió constitutiva del Comitè Participatiu del Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) que ha de posar en marxa el viver de celleristes a Vilafranca

IMATGES DE LA SESSIÓ

Els PECT sorgeixen de la intersecció de diferents plans estratègics de la Generalitat i la Unió Europea i tenen com a objectiu genèric rellançar un territori o un sector invertint en projectes de millora del territori que el facin més competitiu. Tenen 3 condicions bàsiques: s’ha de crear coneixement, s’ha de transferir al territori i el coneixement ha de servir per crear creixement econòmic de qualitat.

Pel que fa al PECT “Penedès territori vitivinícola: innovació sostenible i saludable”, el seu objectiu específic és posicionar el territori del Penedès com a territori vitivinícola innovador.

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès, com a ens representant d’aquest PECT, va acollir la primera reunió conjunta dels 4 socis beneficiaris (Ajuntament de Vilafranca, DO Penedès, VITEC i Consell Comarcal) i els 9 socis col·laboradors (INNOVI, Consorci de Promoció Turística, COVIDES, Escola d'Enoturisme, Fundació Pro Penedès, JARC, TAMIC, Unió de Pagesos i Xarxes de Telecomunicacions Alternatives).

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va explicar la funció dels socis col·laboradors: “aportar idees, exposar les seves necessitats, difondre les accions del PECT entre els seus associats i, en definitiva, fer que aquestes accions tinguin sentit”. Lluch va explicar que “gràcies a aquest projecte es podrà fer realitat una idea en la qual feia anys que es treballava, la creació del viver de celleristes per als petits viticultors emprenedors (...) La gent jove està formada; quan hi hagi l’eina, es farà servir; per tant, les administracions hem de posar aquesta eina”.

Sergi de Lamo, director general de la Fundació Parc Tecnològic del Vi (VITEC), va explicar que “el PECT de l’Alt Penedès és un dels pocs que s’han aprovat a Catalunya i l’únic al qual no s’ha retallat el pressupost (1,2 MEUR). El projecte més destacat és la creació del viver de celleristes, que constarà d’un espai completament equipat per elaborar vins, un espai demostratiu de tecnologies i productes innovadors i un espai de suport a les noves empreses”.

Però el viver de celleristes és només un dels eixos de treball del PECT, també es farà recerca per saber cap a on va el mercat interior i exterior (quines són les preferències dels consumidors de vins tranquils i escumosos), sobre com conservar el most en condicions òptimes per desestacionalitzar la producció de vins i caves, o sobre com fer vins de qualitat més saludables (sense sulfits, amb menys additius i menys graduació alcohòlica). I també hi ha un eix de treball orientat a l’Enoturisme, amb espais de coworking per a les empreses del sector vitivinícola auxiliar.

Facilitar que els viticultors de l’Alt Penedès puguin esdevenir elaboradors contribuiria, amb el temps, a donar sortida a l’excedent de raïm, els permetria complementar les seves rendes i ajudaria a preservar la pagesia.

Joan Manel Montfort, tinent d'alcalde de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic i Projecció Exterior de l’Ajuntament de Vilafranca, va explicar que “com a ajuntament més gran de la comarca, com a capital del vi i compromesos amb les preocupacions del sector, posarem a disposició de tots els viticultors de la comarca un espai de 1.700 m2, ubicat al carrer comerç, perquè puguin elaborar vins i caves, i col·laborarem amb els celleristes per ajudar-los a tirar endavant els seus projectes”.

Francesc Olivella, director del Consell Regulador de la DO Penedès, va afegir “Nosaltres vestirem el viver. L’espai és fantàstic. I fer vins més saludables és un projecte molt interessant, perquè el món va cap aquí... però el vi que fem ha de ser bo”.

El projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) “Penedès territori vitivinícola: innovació sostenible i saludable” està emmarcat en l’Estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT) i finançat amb càrrec al pressupost de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

Vilafranca del Penedès, 28 de juliol de 2021

 

El Consell Comarcal amplia l’oferta de serveis per als ajuntaments

El dijous 22 de juliol es va celebrar telemàticament sessió plenària del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès. En la sessió, es van tractar 4 temes principals: les afectacions de la 5a onada de la Covid-19, la informació sobre el suport d’assistència tècnica d’Arquitectura i Enginyeria als municipis, el nou suport del Consell Comarcal als ajuntaments per a la implantació de l’Administració electrònica i Transparència, i la informació sobre les policies locals mancomunades per als petits municipis.

Cèsar Herráiz, alcalde d’Avinyonet del Penedès i president del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses, va explicar que cada dilluns els responsables municipals mantenen contacte amb els tècnics de Sanitat per conèixer els brots que van sorgint a la comarca i a les comarques veïnes i el progrés dels índexs de vacunació (actualment el 60% dels majors de 16 anys de l’Alt Penedès estan vacunats).

Tot seguit, el coordinador administratiu de l’Oficina Tècnica del Consell Comarcal, Jordi Montserrat, va explicar el funcionament del suport d’assistència tècnica en matèria d’Arquitectura i Urbanisme i d’Enginyeria. Aquest servei es va posar en marxa a finals de 2019 per cobrir les necessitats de contractació de tècnics de l’Administració a jornada parcial per part dels ajuntaments i per donar compliment a la normativa que exigeix que alguns d’aquests tècnics siguin funcionaris. Des de 2019, cada any s’ha hagut d’ampliar l’equip (que ha passat de 2 a 6 persones en dos anys) perquè s’han sumat nous ajuntaments al servei i s’han anat ampliant les hores de dedicació. De cara a 2022, el Consell Comarcal ja té sobre la taula noves sol·licituds d’adhesió a aquest servei està subvencionat per als ajuntaments a través del Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona.

En la mateixa línia, l’Oficina Comarcal de Suport a l’Administració Electrònica del Consell Comarcal ofereix als ajuntaments el Servei d’assessorament i l’acompanyament en matèria d’Administració electrònica, gestió digital, transparència i bon govern. Vanessa Barra, cap de l’Oficina, va explicar que, en l’àmbit de suport a l’Administració digital, destinat als 23 ajuntaments de l’Alt Penedès de menys de 5.000 habitants, s’organitzaran activitats de formació, es desplegaran campanyes per millorar la gestió digital des dels ens locals i es configuraran els certificats digitals dels responsables polítics i del personal dels ajuntaments. També es donarà suport en consultes i incidències funcionals als 17 ajuntaments de la comarca que fan servir el programari SetDiba. I finalment, s’oferirà assistència tècnica per a l’actualització del portal de Transparència i la Seu electrònica del Consorci AOC als 6 ajuntaments de menys de 1.000 habitants.

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va explicar als alcaldes i alcaldesses que el Consell Comarcal ha rebut per segon any consecutiu el Premi Administració Oberta de Catalunya i per sisè any consecutiu el Segell InfoParticipa a la qualitat i transparència de la informació pública local. Gràcies a aquests reconeixements, ha estat seleccionat i subvencionat per la Diputació de Barcelona per posar en marxa aquest servei pioner a Catalunya.

Tot seguit, en el plenari del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses es va parlar sobre la possibilitat de crear una Policia Local mancomunada per als municipis de menys de 20.000 habitants. D’entrada, se sol·licitarà un informe jurídic per saber si la normativa permet als petits ajuntaments crear aquests cossos policials, tot i que els alcaldes i alcaldesses creuen majoritàriament que el que cal és incrementar el nombre d’efectius dels mossos d’esquadra a la comarca, perquè hi ha pocs agents per a un territori tan extens.

Un altre punt del qual es va parlar, va ser l’actualització de l’estat de la flota de vehicles de les associacions de defensa forestal. Fa un mes, el president del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses i el president del Consell Comarcal van demanar al Departament d’Interior de la Generalitat que els vehicles antics dels parcs de bombers se cedissin a les ADF per al seu reaprofitament, però encara no hi ha una resposta clara a aquesta petició i caldrà seguir insistint.

A continuació, Xavier Lluch, president del Consell Comarcal, va informar sobre una petició de l’Associació AMPERT, que necessita renovar la furgoneta amb què fa el transport diari a l’Hospital Duran i Reynals dels pacients de càncer que reben tractaments de radioteràpia. Tots els ajuntaments de l’Alt Penedès tenen convenis de col·laboració amb AMPERT, per la qual cosa se’ls va demanar una major implicació econòmica per contribuir a la compra de la furgoneta per poder mantenir aquest servei que es presta gratuïtament als veïns i veïnes dels 27 municipis de la comarca.

Finalment, es va plantejar un tema que caldrà estudiar de en properes sessions del plenari del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès: la possibilitat de posar en funcionament un magatzem temporal compartit per als vehicles retirats de la via pública. Malgrat ser una problemàtica que afecta tots els ajuntaments, caldrà reunir més informació sobre la normativa per a la retirada de vehicles i sobre les condicions que hauria de reunir una instal·lació supramunicipal d’aquests tipus, per saber si és viable des del punt de vista legal i econòmic.

Vilafranca del Penedès, 28 de juliol de 2021

Aquest programa capacita les persones joves per reincorporar-se al sistema educatiu i al mercat laboral

 Des d’abril fins a juny de 2021, 18 joves de l’Alt Penedès han participat en el programa “Forma’t 2021”, un programa adreçat a persones d’entre 16 i 29 anys, que han abandonat prematurament el sistema educatiu i estan en una situació en què no estudien ni treballen.

En aquesta edició hi han participat joves de les Cabanyes, Font-rubí, Gelida, Sant Martí Sarroca, Subirats, Torrelles de Foix i Vilafranca del Penedès.

Els joves participen en un procés educatiu personalitzat i tutelat pel personal de l’Oficina Jove del Consell Comarcal de l’Alt Penedès. La formació els ajuda a explorar els seus interessos i les seves motivacions i a orientar les trajectòries educatives i professionals en funció dels corresponents projectes vitals i professionals. Reben una formació professionalitzadora flexible, adaptada a les necessitats dels participants i orientada a desenvolupar les seves competències professionals, per tal que puguin millorar la seva ocupabilitat i/o reprendre els estudis.

En acabar el programa, sis dels participants han fet preinscripcions per reincorporar-se al sistema educatiu (concretament a PFI de la comarca), tres participants han començat treballs temporals i quatre estan fent seguiment amb el Servei d’Ocupació del Consell Comarcal. Amb la resta, es continua treballant per trobar les opcions més adients.

El darrer dia de programa, el vicepresident del Consell Comarcal, Albert Tort, va lliurar els diplomes als 18 participants i va parlar amb ells per escoltar les seves opinions sobre l’experiència viscuda durant la formació.

Vilafranca del Penedès, 19 de juliol de 2021

El Ple del Consell Comarcal de l’Alt Penedès recupera la sessions presencials després de més d’un any de sessions telemàtiques per causa de la covid

El dijous 8 de juliol es va celebrar Ple ordinari del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

Després de l’aprovació de l’acta de la sessió anterior, es va llegir la proposta única de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, que consistia a donar compte de l’adjudicació, per part de la Junta de Govern, del contracte per a l’execució del condicionament de dues àrees de pícnic al Parc dels Talls de Vilobí del Penedès. Aquestes àrees s’ubicaran al pèlag sec i al pèlag llarg i consistiran en plataformes vegetals amb taules i bancs de fusta fixats a les taules. Xavier Lluch, president del Consell Comarcal, va explicar que es tracta d’una obra menor inclosa dins l’operació “Penedès 360º” de l’eix prioritari 6 del PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

Dins l’Àrea d’Economia i Hisenda es van presentar dues propostes. La primera, l’aprovació d’un expedient de modificació de crèdit del pressupost del Consell Comarcal de 2021 per un import de 42.138 €.

Carles Morgades, president de l’Àrea, va explicar que calia incorporar majors ingressos provinents de transferències de la Diputació i la Generalitat, que es destinaran a l’adquisició de recursos per fer front a emergències, manteniment de la xarxa de sensors d’humitat en vinya de l’Observatori de la Sequera (projecte Life Clinomics), a la redacció de plans de protecció civil per als municipis, a despeses de funcionament de l’Escola de Música de l’Alt Penedès i a la compra de programari informàtic per al Consell Comarcal.

L’expedient de modificació de crèdit es va aprovar amb els vots a favor dels grups de Junts x Catalunya, ERC, el PSC-CP i ECGP, i amb l’abstenció del grup de la CUP.

La segona proposta de l’Àrea d’Economia i Hisenda era l’aprovació de la compra de la Casa Jané de Vilafranca, immoble adjacent a l’edifici de Can Freixedas, seu del Consell Comarcal. Xavier Lluch va explicar que “tenim manca d’espai i comprant aquest edifici contigu podrem millorar l’atenció que donem a les persones usuàries de Serveis Socials, alhora que recuperarem una casa protegida pel Catàleg de patrimoni històrico-artístic de Vilafranca”. La proposta de compra es va aprovar per unanimitat.

Un cop finalitzades les propostes d’acord i dins la fase de control del Ple, el secretari va donar compte dels decrets de la Presidència, les resolucions de la Gerència i les actes de la Junta de Govern.

Després de la part de control, el grup comarcal d’En Comú Guanyem va presentar per a la seva aprovació una moció de suport a la ciutadania colombiana i per demanar al govern colombià que garanteixi el lliure exercici de la llibertat d’expressió i en especial de les llibertats sindicals, i que posi fi a la violència practicada amb l’objectiu d’aïllar i debilitar la capacitat d’acció col·lectiva de la classe treballadora.

Ramon Arnabat va recordar els assassinats selectius de sindicalistes, ecologistes i defensors dels drets humans perpetrats pel poder econòmic i que van provocar una aturada nacional i manifestacions massives a Colòmbia. El govern va respondre a les manifestacions pacífiques amb una escalada militar, amb accions d’intimidació, persecució, atac i repressió dels líders sindicals i socials i amb centenars de persones mortes i milers de persones detingudes. Aquesta moció es va aprovar per unanimitat.

Tot seguit, el portaveu d’En Comú Guanyem va presentar una segona moció sobre el desplegament de les instal·lacions d’energies renovables a Catalunya. Ramon Arnabat va explicar que la moció proposa “passar d’una postura defensiva a una postura activa a favor de la transició energètica... Cal canviar el Decret 16/2019 per donar poder als ens locals i aquest canvi requereix d’un gran acord a nivell polític en el Parlament”.

En concret, la moció demana que sigui el territori el que decideixi on s’han d’instal·lar els parcs de plaques fotovoltaiques i els parcs eòlics i també proposa un canvi de model de gestió de l’energia, de manera que la Generalitat i els ajuntaments tinguin un paper clau en el control de les xarxes de distribució i la gestió de les centrals hidroelèctriques i també que es potenciïn els projectes de comunitats energètiques locals i les petites i mitjanes instal·lacions promogudes per inversors locals.

La segona moció es va aprovar també per unanimitat i s’afegeix a les mocions sobre aquest tema aprovades anteriorment pel plenari del Consell Comarcal i als acords unànimes del plenari del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès.

La sessió plenària va finalitzar amb el torn d’informacions de la Presidència i el torn de precs i preguntes.

Vilafranca del Penedès, 14 de juliol de 2021

 

L’Oficina de Consum del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, en col·laboració amb Som Sant Sadurní, entitat representativa del comerç, la indústria i els serveis de Sant Sadurní d’Anoia, ha iniciat una campanya informativa per fomentar l’adhesió a l’arbitratge de consum entre els associats d’aquesta entitat.

L’arbitratge de Consum és una via voluntària i gratuïta de resolució de conflictes entre empreses o professionals i persones consumidores.

Des de l’Oficina Comarcal de Consum s’intenta sempre promoure la mediació en matèria de Consum com la millor via de resolució de conflictes, atès que permet que les dues parts arribin per si mateixes a un acord satisfactori per als seus respectius interessos. Però quan això no és possible, l’arbitratge de Consum és la millor alternativa a la via judicial per resoldre els conflictes que puguin sorgir entre les persones consumidores i el sector empresarial o comercial.

L’arbitratge és un procediment gratuït per a les dues parts, senzill, àgil i eficaç, en el qual un òrgan arbitral, independent i objectiu, resol la controvèrsia mitjançant un laude arbitral que té la mateixa força jurídica que una sentència judicial ferma.

A les empreses i els comerços adherits al sistema arbitral de Consum, se’ls identifica mitjançant un distintiu oficial d’adhesió a la Junta Arbitral de Consum de Catalunya. Aquest distintiu representa un símbol de confiança per als clients i un avantatge competitiu, un plus de servei i un factor de qualitat i de professionalitat en l’atenció als clients. A més, l’adhesió a l’arbitratge de Consum els atorga una puntuació extra en les subvencions que les administracions catalanes adrecen al sector empresarial i comercial.

Per a més informació, podeu contactar amb l’Oficina de Consum del Consell Comarcal de l’Alt Penedès (C/ d’Hermenegild Clascar, 1-3, Vilafranca del Penedès, Tel. 938 900 000, A/e: consum@ccapenedes.cat).

Vilafranca del Penedès, 1 de juliol de 2021

En el transcurs de l’acte (que es farà a l’edifici de Can Freixedas, al carrer d’Hermenegild Clascar) es presentaran també uns goigs històrics de sant Hermenegild, editats per Gogistes Penedesencs amb la col·laboració del Consell Comarcal.

El dijous 15 de juliol, a dos quarts de vuit del vespre, es presentarà a la sala d’actes del Consell Comarcal de l’Alt Penedès la cinquena carpeta de goigs penedesencs publicada l’any 2020 per l’associació Gogistes Penedesencs. La carpeta aplegarà cinquanta goigs dels segles XVII – XIX que pertanyen a advocacions de les comarques de l’Alt i el Baix Penedès i el Garraf.

En el transcurs de l’acte (que es farà a l’edifici de Can Freixedas, al carrer d’Hermenegild Clascar), es presentaran també uns goigs històrics de sant Hermenegild, editats per Gogistes Penedesencs amb la col·laboració del Consell Comarcal.

La presentació és oberta a tothom i comptarà amb les intervencions del conseller comarcal de Cultura, Antoni Romeu; el president de Gogistes Penedesencs, Antoni Sagarra; el rector de Santa Maria, Xavier Aymerich, i el cronista vilafranquí Joan Solé Bordes, que glosaran diferents aspectes dels goigs.

Amb aquesta edició, Gogistes Penedesencs ha recuperat ja, en reedició, un quart de miler d’antigues edicions de goigs.

Vilafranca del Penedès, 29 de juny de 2021

Les dues administracions han col·laborat per tirar endavant aquesta campanya per lluitar contra les situacions d’assetjament per motius LGTBI a l’esport

VEGEU EL VÍDEO DE L'ACTE A CAN GUINEU

L’acte va tenir lloc ahir dilluns, dia 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, a Can Guineu (Sant Sadurní d’Anoia), amb la presència de l’alcalde, Josep Maria Ribas; la regidora d’Acció Social, Meritxell Borràs; la regidora d’Esports, Laura Salvador; el conseller comarcal d’Esports, Raül Casado, i la consellera comarcal de Benestar Social, Núria Arnau.

Meritxell Borràs va exposar les accions que l’Ajuntament i el Consell Comarcal han fet a Sant Sadurní per minimitzar l’LGTBIfòbia, com el treball amb la Policia Local o les formacions i tallers durant el curs escolar per a l’alumnat i la ciutadania.

Raül Casado va fer una crida als ajuntaments de la comarca per unir-se a la campanya: “Treballarem perquè altres ajuntaments de la comarca es puguin adherir a aquesta campanya. Com més siguem -com diu el lema- jugant contra l’LGTBIfòbia, molt millor”.

Els municipis que s’adhereixen a la campanya "L'esport té tots els colors" adopten el compromís d’elaborar el material per distribuir-la entre les seves entitats esportives; aquestes rebran una formació a càrrec del personal del Servei d’Igualtat del Consell Comarcal sobre diversitat afectiva, sexual i de gènere i prevenció de l’LGTBIfòbia.

Ja s’hi ha adherit els municipis de Sant Martí Sarroca, Castellví de la Marca, Sant Llorenç d’Hortons, Sant Cugat Sesgarrigues, Olesa de Bonesvalls, Torrelles de Foix i Torrelavit.

L’acte es va tancar amb l’entrega de les banderoles oficials de la campanya a les entitats esportives de Sant Sadurní que van assistir-hi.

Vilafranca del Penedès, 29 de juny de 2021

 

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès, en col·laboració amb l’Ajuntament de Vilafranca i amb el suport de la Diputació de Barcelona, durà a terme diverses actuacions per transformar les àrees empresarials en un factor estratègic de la comarca

L’objectiu d’aquestes actuacions és millorar la competitivitat dels polígons de l'Alt Penedès i incrementar el seu dinamisme, enfortint les zones industrials i les empreses que els integren (consolidant, estimulant, potenciant la seva presència i el seu posicionament). Una altre objectiu és facilitar la implementació de les àrees de promoció econòmica urbana (APEU) a la comarca de l'Alt Penedès.

Aquestes actuacions s’engloben dins la línia estratègica d’empreses competitives, innovadores i sostenibles, del Pla de recuperació socioeconòmica Covid-19; en concret, en la mesura de reforç dels programes comarcals de suport a l’empresa.

L'Alt Penedès té 61 polígons, amb una superfície total de 7.944.929 m2, que abasten 969 activitats econòmiques i que tenen 321 espais disponibles. En els darrers anys, el Consell Comarcal  va fer un estudi sobre els polígons d’activitat econòmica i un cens sobre les empreses ubicades als polígons. Amb aquesta informació va crear una web (https://poligonsaltpenedes.com).

L’estudi sobre els polígons de l’Alt Penedès va concloure, entre d’altres, que la seva superfície és més petita que de la mitjana dels PAE de la demarcació de Barcelona (12 hectàrees enfront de les 20 hectàrees) i que la majoria no disposen d’una associació empresarial que faciliti la col·laboració público-privada i la implementació de millores.

En les actuacions previstes per als propers mesos, el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Vilafranca volen actualitzar l’estudi sobre els polígons i el cens d’empreses dels polígons, per disposar d’informació actualitzada i fiable sobre el present i sobre l’evolució d’aquests espais industrials.

El cens d’empreses s’actualitzarà utilitzant la cadena de valor en lloc del sector econòmic, per identificar aquestes cadenes i generar sinergies entre empreses més enllà de les seves dimensions, entendre els reptes d'aquestes cadenes i identificar les fonts d'avantatges competitius de les empreses del territori.

També es faran actuacions per fomentar la col·laboració público-privada, mitjançant l’associacionisme empresarial, per contribuir a transformar i modernitzar els polígons d’activitat econòmica i per posar les bases d’un nou model de gestió basat en aquesta col·laboració en les àrees de concentració d’activitat empresarial.

Finalment, es duran a terme accions per prospectar les oportunitats de les àrees de promoció econòmica urbana (APEU) dels polígons de l'Alt Penedès, per augmentar la seva competitivitat i per evitar situacions de degradació de qualsevol zona de concentració d’activitat econòmica.

Vilafranca del Penedès, 18 de juny de 2021

El Ple del Consell Comarcal també va aprovar un expedient de modificació de crèdit per un import de més de mig milió d’euros

El dijous 10 de juny es va celebrar Ple ordinari del Consell Comarcal de l’Alt Penedès. Després de l’aprovació de l’acta de la sessió anterior, va prendre possessió del càrrec de conseller Martí Càlix, regidor d’ERC a l’Ajuntament de Font-rubí, que substitueix la consellera Mònica Hill.

A continuació es van llegir les 4 propostes de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat que consistien a donar compte de l’adjudicació, per part de la Junta de Govern, de 4 contractes vinculats a projectes cofinançats amb recursos de la Unió Europea.

Els dos primers consistien en la senyalització direccional i interpretativa de l’itinerari Penedès 360º i les seves variants per a la pràctica del slowbike, i el desenvolupament de l’aplicació mòbil i els suports digitals vinculats al mateix projecte; ambdós inclosos dins l’operació “Penedès 360º” de l’eix prioritari 6 del PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

Els dos últims contractes consistien en el subministrament i la instal·lació d’elements d’eficiència energètica per a l’enllumenat públic de 7 municipis de la comarca (Avinyonet del Penedès, Gelida, Sant Martí Sarroca, Sant Sadurní d’Anoia, Subirats, Torrelavit i Torrelles de Foix) i estan inclosos dins l’operació “Penedès, municipis compromesos amb la sostenibilitat” de l’eix prioritari 4 del PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

Dins l’Àrea d’Economia i Hisenda es van presentar dues propostes. La primera, donar compte de la liquidació dels pressupostos del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i del Consorci de Promoció Turística del Penedès de l’exercici 2020.

Carles Morgades, president de l’Àrea, va explicar que ambdós pressupostos es tanquen amb xifres positives (un estalvi net de 836.000 i 14.000 €, respectivament). Morgades també va explicar que amb la suspensió de les regles de control de la despesa per part del Govern de l’Estat, el Consell Comarcal té la voluntat d’utilitzar una part del romanent durant l’exercici 2021.

La segona proposta de l’Àrea d’Economia i Hisenda era l’aprovació d’un expedient de modificació de crèdit del pressupost del Consell Comarcal de 2021, per un import de 566.000 €.

Carles Morgades va explicar el perquè d’aquesta modificació de crèdit tan important: calia incorporar majors ingressos provinents de subvencions, per valor de més de 700.000 €, destinades a Serveis Socials, serveis a la de gent gran, mediació, drogodependències, suport al teixit empresarial, esports, i per als projectes FEDER. I calia suplementar partides com les destinada a la compra i la rehabilitació d’un l’immoble per ubicar-hi els Serveis Socials comarcals, la partida de dinamització de gent gran, els microcrèdits d’habitatge, la redacció de projectes per a l manteniment i la millora de camins, o la gestió del projecte de millora de l’eficiència energètica.

L’expedient de modificació de crèdit es va aprovar amb els vots a favor dels grups de Junts x Catalunya, ERC, el PSC-CP i ECGP, i amb l’abstenció del grup de la CUP.

A continuació es va debatre una proposta única de l’Àrea de Plans Transversals: declarar deserts alguns lots del procediment de licitació, mitjançant procediment obert harmonitzat, del servei de transport escolar i iniciar l’expedient de licitació mitjançant procediment negociat sense publicitat.

Albert Tort, president de l’Àrea, va explicar que en la primera licitació havien quedat desertes 7 rutes de 4 lots i que calia adjudicar-les durant el mes de juliol per tal que el transport escolar estigui garantit abans de l’inici de curs. Aquesta proposta es va aprovar per unanimitat.

Un cop finalitzades les propostes d’acord i dins la fase de control del Ple, el secretari va donar compte dels decrets de la Presidència, les resolucions de la Gerència i les actes de la Junta de Govern.

Després de la part de control, el grup comarcal d’En Comú Guanyem va portar a aprovació una moció per a la millora de la mobilitat ferroviària, sostenible i pública. Ramon Arnabat, portaveu del grup, va explicar que demanaven un posicionament del Consell Comarcal davant la Taula de Mobilitat del Penedès per tal d’impulsar les reformes que siguin necessàries per millorar substancialment el transport ferroviari a la comarca.

Arnabat va explicar que la línia R4 és la línia de Rodalies que mou un major nombre de viatgers: entre 10 i 12.000 persones pugen o baixen diàriament a les estacions de l’Alt Penedès. El Pla director d’infraestructures de mobilitat i el Pla de rodalies de Catalunya no preveuen millores durant els propers anys, per la qual cosa cal traslladar les sol·licituds de millores a la Taula de Mobilitat del Penedès perquè les defensi davant el Govern de la Generalitat i el Govern de l’Estat.

En concret, la moció demana que s’augmenti la freqüència de pas dels trens de la R4 i la R8, que es perllongui el recorregut dels trens de la RT2 en el tram l’Arboç-Vilafranca per facilitar la connexió ferroviària amb l’àrea de Tarragona-Reus, que es construeixi una estació intermodal a Vilafranca que permeti la parada de trens regionals i d’alta velocitat i la seva connexió amb els trens de Rodalies, i que es convoqui els alcaldes i les alcaldesses de l’Alt i el Baix Penedès per plantejar una estratègia conjunta per millorar els serveis i les estacions de la línia R4 (seguretat, accessibilitat, informació i comoditat de les persones usuàries).

La moció es va aprovar amb els vots a favor dels grups de Junts x Catalunya, ERC, el PSC-CP i ECGP, i amb l’abstenció del grup de la CUP.

La sessió plenària va finalitzar amb el torn d’informacions de la Presidència i el torn de precs i preguntes.

Vilafranca del Penedès, 16 de juny de 2021

 

 

El Consell de la Gent Gran de l’Alt Penedès ha col·laborat amb l’Oficina de Gent Gran Activa de la Generalitat en l’elaboració d’un vídeo

 

VEGEU EL VÍDEO CLICANT SOBRE AQUEST ENLLAÇ

El maltractament a les persones grans és un problema social greu, universal i complex, que afecta totes les classes socials i tots els nivells culturals, i que en la majoria de casos es produeix en l’espai íntim i personal

El desembre de 2011, l’ONU va designar el 15 de juny com el “Dia mundial de presa de consciència de l’abús i el maltractament en la vellesa”. Per commemorar aquesta data, a proposta de la Xarxa de Comarques d’Envelliment Actiu (que agrupa els consells de la gent gran de tot Catalunya), l’Oficina de Gent Gran Activa de la Generalitat ha elaborat un vídeo protagonitzat per les persones grans, ja que són elles les que viuen en primera persona aquesta situació.

El vídeo té com a objectiu conscienciar la societat sobre la necessitat d’eradicar qualsevol forma d’abús o maltractament cap a les persones grans i fomentar el missatge “Prou!”. Diversos membres dels Consell de la Gent Gran de l’Alt Penedès han participat en l’enregistrament d’aquest vídeo.

Igualment, la Junta Permanent del Consell de la Gent Gran s’ha adherit al manifest del Consell de la Gent Gran de Catalunya, que es transcriu tot seguit:

 

“Si bé és un tema tabú, el maltractament a les persones grans ha començat a guanyar visibilitat a tot el món. És un problema social mundial, que afecta la salut i els drets humans de milions de persones, i és un problema social generalitzat, que pot afectar a una persona independentment de la seva classe social o del seu entorn de residència, i que afecta majoritàriament a la població femenina. No obstant això, s’acostuma a amagar perquè és considerat un assumpte essencialment privat.

La iniciativa del Bon Tracte a la Gent Gran es basa en els punts bàsics següents:

 • El canvi de visió sobre les persones grans que formen part de la nostra
 • societat;
 • La iniciativa en la intervenció amb persones grans vulnerables, per
 • prevenir possibles situacions de maltractament;
 • El suport constant a persones que estan vivint el problema, per ajudarles a sortir d’aquesta situació i millorar-ne la protecció i la manera de ferhi front, i
 • L’acompanyament i el seguiment per a la seva recuperació completa.

El grup de treball per a la lluita contra el maltractament del Consell de la Gent Gran de Catalunya, vol manifestar que:

 • Encara que es desconeix la magnitud del maltractament de la gent gran, la seva importància social i moral és indiscutible i enguany s’accentua, degut al aïllament necessari per protegir-nos dels efectes de la pandèmia pel coronavirus;
 • La incidència acumulada a les residencies per a la gent gran fa urgent i necessari replantejar aquest nivell assistencial i preparar la societat cap un envelliment digne, que no faci necessari l’externalització de la nostra llar habitual;
 • Volem animar les persones que pateixin algun tipus de maltractament o abús, ja sigui psicològic, econòmic, de desatenció, físic o abús sexual, que ho denunciïn; també cal fer-ho si qui en té constància o sospita són els familiars, amics o veïns. La policia, la fiscalia o els serveis socials són les vies per poder ajudar a una persona que, per les seves condicions, està en la majoria dels casos totalment indefensa.

Durant aquest temps de confinament, els diaris només s’han fet ressò de l’aïllament en els centres residencials i no han parlat de les  seves conseqüències, com ara el retrocés del nivell cognitiu de les persones residenciades ingressats, el retrocés en els processos motrius, o els afectius (per la manca de contacte amb els seus familiars). És un problema global de tota Europa i és necessari que tots els estats incorporin programes per solucionar un dels problemes més greus que te la gent gran: l’aïllament no desitjat.

Cal posar fil a l’agulla i, des de les associacions, hem de treballar perquè no és facin realitat els aires pessimistes que es respiren arreu. La gent més gran de 65 anys som un 20 % de la població i som suficientment vàlids per defendre els nostres drets com a persones, sense mirar l’edat que tenim.

Hem de defensar tot allò que hem aconseguit i evitar que els maltractaments vagin en augment. Cal gent gran activa per posar-se al capdavant de les associacions, per liderar-les i donar la veu d’alerta a les administracions, per tal que siguin sensibles davant d’aquestes circumstàncies.

 

Consell Gent Gran de Catalunya

Grup de treball contra els maltractaments

15 de juny de 2021”

 

Vilafranca del Penedès, 14 de juny de 2021

 

El diputat Pere Pons va presentar ahir, a la seu del Consell Comarcal, les actuacions en camins de l'Alt Penedès inclosos en el Pla zonal de carreteres de la Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona actuarà en el camí de Can Ros, el camí de Moja a Daltmar i el camí de les Cabanyes a Pacs, que actualment són de titularitat municipal, en la primera fase del Pla zonal de la xarxa de carreteres locals a la comarca de l’Alt Penedès.

D’acord amb el Pla, el camí de Can Ros, d’1,58 km de llargada, es transformarà en carretera de la xarxa local, i en els altres dos s’hi efectuaran obres per millorar la seva seguretat i el seu manteniment, a partir d’ara, anirà a càrrec de l’ens provincial. En conjunt, els tres camins tenen una longitud de 7,68 km i una inversió prevista de 2.198.000 euros.  

Aquests tres projectes del Pla zonal de carreteres de la Diputació de Barcelona, juntament amb el calendari d’actuacions, van ser presentats ahir dijous pel diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, acompanyat del president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, als alcaldes dels municipis beneficiaris.

El projecte més important per inversió a realitzar és el camí de Can Ros, que comunica Sant Pere de Riudebitlles amb les urbanitzacions Can Formiga, Carrer del Bessó i Can Ros a Cabrera d’Anoia. Aquest vial de 1,58 km s’incorporarà a la xarxa de carreteres locals que gestiona la Diputació, que passarà a tenir el codi B-5412, després d’haver-hi invertit 1,46 milions d’euros. D’acord amb el calendari previst, les obres començaran el primer trimestre de 2024.

La segona actuació és el camí de Moja a Daltmar, de 3,80 km, que enllaça els nuclis de Moja i Daltmar, al terme municipal d’Olèrdola, i amb el camí AP-001 servint al trànsit intermunicipal que des de Daltmar vol accedir a Vilafranca del Penedès i a la xarxa bàsica. Per aquesta actuació hi ha prevista una inversió de 460.000 euros. Les obres s‘iniciaran el segon trimestre de 2023.

Finalment, la tercera actuació és el camí de les Cabanyes a Pacs, de 2,30 km, amb una actuació prevista per millorar-ne la seguretat de 276.000 euros. Aquest camí està inclòs a la futura xarxa comarcal prevista al Pla d’Infraestructures de Transport de Catalunya (PITC) de titularitat de la Generalitat de Catalunya. Per aquest motiu el camí no es transforma en carretera dins el marc del Pla Zonal ja que els estàndards requerits són els propis d’una carretera de la xarxa comarcal i forma part d’una actuació més global planificada per Generalitat

En la presentació d’aquesta primera fase de camins del Pla zonal de carreteres, el diputat d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Pere Pons, ha celebrat poder anunciar als alcaldes de la comarca aquestes actuacions, ja que a banda de les inversions que es realitzaran, el manteniment d’aquests camins ja no serà a càrrec del municipi sinó de la Diputació. Pere Pons ha recordat que «mantenir en bon estat els camins requereix una inversió molt elevada i per això, des de la Diputació hem impulsat aquest pla per alliberar els municipis en mantenir uns camins que pel trànsit que suporten i pel servei que realitzen, son  propis de carreters».

El diputat també ha recordat que «el Pla Zonal és un projecte potent de planificació de la xarxa viària local que no s’actualitzava des de feia 80 anys, el que feia necessària una actualització de la xarxa viària per les transformacions que ha suportat en aquests anys».

També el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, ha expressat la ´seva satisfacció per aquestes actuacions, recordant que l'elecció d'aquests vials va ser una decisió acordada pels alcaldes de l'Alt Penedès, atenent les necessitats de les diferents propostes que en el seu moment es van posar sobre la taula. En aquest sentit Lluch està convençut que la selecció dels camins va ser una bona elecció per les necessitats de mobilitat de la comarca.

 

Pla zonal de la Xarxa local de carreteres

El Pla zonal de carreteres té com a objecte racionalitzar, actualitzar i ordenar la xarxa local de carreteres, identificant aquells camins municipals que estan funcionant com a tals i aquelles carreteres locals que han perdut aquesta funció.

El Pla zonal es pot considerar com un instrument de suport als ajuntaments. A banda de millorar la xarxa viària, el fet d’alliberar els ajuntaments d’aquells camins que estan fent una funció de carretera i que passaran a la xarxa viària de la Diputació, representa per a les administracions locals un important estalvi de despesa.

L’objectiu principal del Pla és garantir i millorar les condicions d’accessibilitat al territori per a totes les persones, especialment per a les que viuen en aquells municipis més petits que no disposen de connexions adequades amb la xarxa de carreteres.

La millora de l’accessibilitat esdevé fonamental per poder accedir a serveis essencials (sanitat, educació, cultura i oci, etc.), per frenar el despoblament d’algunes zones del territori i per augmentar la seva competitivitat econòmica.

 

Vigència del Pla

El Pla zonal té una vigència de quinze anys, revisable cada cinc anys per adaptar-lo a l’evolució del territori. El seu finançament es fonamenta en dos convenis diferenciats, signats entre la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Un conveni tracta de les actuacions en camins i l’altre de les actuacions en carreteres.

La inversió prevista en aquests dos convenis per fer totes les actuacions del Pla és d’aproximadament 230 milions d’euros, i cada administració aportarà el 50%.

Aquestes actuacions de la Diputació de Barcelona responen als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 9 “Indústria, Innovació i Infraestrutures” i   11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

 

Barcelona, 10 de juny de 2021

 

Els ajuntaments, pendents de les directrius del Procicat per tancar la programació de les festes majors

El dijous 3 de juny es va celebrar telemàticament sessió extraordinària del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès. En la sessió, presidida pel seu president i alcalde d’Avinyonet del Penedès, Cèsar Herráiz, es van tractar 3 temes: la presentació del projecte “Coopera” d’emprenedoria rural i social, les novetats sobre les sol·licituds per a la instal·lació de camps de plaques fotovoltaiques i la programació de les festes majors d’aquest estiu.

Ramon Masip i Sònia Cruz, en representació de les cooperatives Covides, Entrem i Actua, van explicar aquesta iniciativa nascuda al Penedès que vol donar solució al problema del relleu generacional al camp català, alhora que ofereix oportunitats de formació a persones en risc d’exclusió social. Els particulars i els ajuntaments poden deixar les seves finques agràries perquè siguin treballades mitjançant un contracte de parceria; amb això fan possible que els treballadors de “Coopera” tinguin un sou i una cotització, participin en cursos de formació (poda, esporga, collita, tractorista) i puguin incorporar-se després al món laboral. Ramon Masip va explicar també que properament faran un centre de capacitació agrària a Sant Martí Sarroca, amb la col·laboració del Servei d’Ocupació de Catalunya i l’Ajuntament de Sant Martí.

En el següent punt de l’ordre del dia, els alcaldes i alcaldesses van intercanviar les últimes informacions sobre les sol·licituds per a la instal·lació de camps de plaques fotovoltaiques. Fins ara han decaigut el 60% de les hectàrees sol·licitades, però properament entrarà una nova sol·licitud per al terme municipal d’Olèrdola. Des del Consell Comarcal i el Consell d’Alcaldes i Alcaldesses es continuarà demanant al nou conseller de Territori de la Generalitat la derogació del decret 16/2019, i més poder de decisió per als ajuntaments. D’altra banda, alguns ajuntaments han adoptat una actitud proactiva fent propostes per a la ubicació de parcs de plaques fotovoltaiques en el seu terme municipal, perquè creuen que és un bona estratègia per evitar les ubicacions indesitjades. El president del Consell Comarcal, Xavier Lluch, va recordar que els Serveis Tècnics del Consell Comarcal col·laboraran amb els ajuntaments que així ho sol·licitin davant les noves sol·licituds o per fer propostes sobre les millors ubicacions.

En el següent punt de l’ordre del dia, els alcaldes i alcaldesses van parlar sobre els preparatius i les contractacions relacionades amb les festes majors d’estiu. Donat que les mesures del Procicat canvien de setmana en setmana i la campanya de vacunació avança, els programes de les festes majors s’aniran adaptant en funció de la data de celebració de cada municipi, però tenint en compte que hi ha actes i contractacions que no es poden improvisar. Tots els ajuntaments tenen previst que enguany es faci festa major i estableixen uns mínims i unes condicions similars als de 2020 (distàncies de seguretat, aforaments reduïts, inscripció prèvia, públic assegut, absència de barres de bar i sopars veïnals al carrer).

El darrer punt de l’ordre del dia va ser la informació sobre l’eliminació dels peatges. Es confirma que el peatge de Martorell s’aixecarà a l’agost d’aquest any, perquè la concessió s’acaba, i que de moment no hi ha previstes compensacions econòmiques per als ajuntaments per on passa l’autopista.

Vilafranca del Penedès, 10 de juny de 2021

La convocatòria vol premiar el talent i l’esforç i promocionar la comarca de l’Alt Penedès a través dels seus participants

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha aprovat les bases i la convocatòria per a l’atorgament de subvencions a participants en competicions fora de l’estat espanyol.

Poden sol·licitar les subvencions les persones, les entitats i els centres educatius de l’Alt Penedès i les competicions i concursos poden ser de tipus esportiu, cultural o acadèmic. El termini per presentar les sol·licituds serà de l’1 al 15 de juliol del 2021.

Les bases de la convocatòria i la instància de sol·licitud es poden trobar al portal de “Tràmits i Gestions” del web del Consell Comarcal de l’Alt Penedès. Més informació: Consell Comarcal de l’Alt Penedès – Tel. 93 890 00 00 - Servei d’Esports (ext. 230) i Servei de Cultura (ext. 231).

Vilafranca del Penedès, 8 de juny de 2021

El Servei de Cultura del Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha convocat l’11è Premi a l’Edició de Recerca Històrica.

Aquest premi s’organitza per fomentar la recerca històrica sobre el Penedès i l’edició d’obres inèdites en llengua catalana. Consisteix en la concessió d’un ajut econòmic de 1.000€ per subvenir les despeses d’edició.

Es poden presentar a la convocatòria tant els autors del treball de recerca com les empreses o entitats que siguin responsables de la seva publicació. El termini de presentació és de l’1 al 15 de juliol de 2021.

El jurat encarregat d’atorgar el Premi a l’Edició de Recerca Històrica 2021 estarà format per un representant de l’Institut d’Estudis Penedesencs, un representant de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès i el conseller de Cultura del Consell Comarcal.

Les bases de la convocatòria i la instància de sol·licitud es poden trobar al portal de “Tràmits i Gestions” del web del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

Vilafranca del Penedès, 3 de juny de 2021

El dijous 27 de maig, el Consell Comarcal va organitzar una sessió en format virtual per presentar públicament el document final del Pla de Reactivació Socioeconòmica Covid19

Cristina de la Cruz, consellera comarcal d’Empresa i Ocupació i de Productes de la Terra, va emmarcar la sessió explicant que “després de la presentació de la diagnosi inicial, el 22 de març, hem continuat treballant per validar i prioritzar els reptes, les línies estratègiques, les mesures i les accions que avui presentem”.

En total han participat en aquesta fase del Pla més de 200 persones; s’han fet 3 taules de treball empresarials, s’han buidat i analitzat més de 160 enquestes i s’han organitzat reunions i entrevistes amb ajuntaments, empreses i cooperatives, associacions i entitats socials, i amb federacions i agrupacions empresarials.

En aquest punt va intervenir la subdirectora de Polítiques Actives d’Ocupació del Servei d’Ocupació de Catalunya, Susana Díaz, que va explicar que “els ajuts per dur a terme plans de reactivació socioeconòmica, com el que ha rebut el Consell Comarcal, són instruments de planificació per identificar i posar en marxa actuacions conjunturals, urgents i necessàries per contrarestar l’impacte socioeconòmic de la pandèmia”. Díaz també va emfatitzar la necessitat de col·laboració entre administracions i empreses per dur-los a terme.

La consellera Cristina de la Cruz va explicar que “els reptes i algunes de les mesures sobre les quals volem treballar són la 1) Digitalització, 2) la Sostenibilitat i el medi ambient, 3) l’Equilibri territorial i el creixement econòmic i social arrelat al territori, 4) la Coordinació entre actors per al desenvolupament del territori, 5) el Comerç, la restauració i el turisme, 6) l’Agilitat administrativa i la transformació digital de l’Administració, i 7) el Coworking i els vivers d’empreses. I, per exemplificar com les empreses de l’Alt Penedès i el mateix Consell Comarcal estan treballant ja en aquests reptes i mesures, tenim avui les presentacions de les empreses Família Torres, Cartonatges Font, Cades Penedès, Albet i Noya, SOM Sant Sadurní, l’Oficina d’Atenció Ciutadana del Consell Comarcal i Bildi Gràfiks”.

Mireia Torres va explicar el projecte de digitalització Cophytovid, de Torres i Jean León, per reduir i optimitzar l’aplicació de productes fitosanitaris a la vinya.

Martina Font va presentar els projectes de sostenibilitat de Cartonatges Font com els embalatges Ecopack, els palets de cartró o la depuradora d’aigües residuals.

Jordi Julià, de Cades Penedès, va exemplificar el creixement equilibrat amb els projectes presents i de futur d’aprofitament dels subproductes del sector vitivinícola (per produir alcohol, oli per al consum humà, tartrat de calci, biomassa, pinso, compost, colorants i polifenols).

Josep Jové, d’Albet i Noya, va explicar un projecte de responsabilitat social corporativa a través de la col·laboració amb la Cooperativa Entrem d’inserció laboral.

Susanna Duaso, de l’entitat SOM Sant Sadurní, va mostrar com la col·laboració público-privada ha ajudat a millorar la competitivitat del teixit comercial i de serveis de Sant Sadurní.

Vanessa Barra, de l’Oficina d’Atenció Ciutadana del Consell Comarcal, va exposar com aquesta administració s’està modernitzant per crear serveis públics digitals i com ajuda la ciutadania perquè se sumi al procés de transformació digital.

I finalment, Agnès Simon, de Bildi Gràfiks, va presentar l’espai Kulabi de coworking en el món rural per a empreses del món del disseny.

Un cop presentats aquests exemples de com es pot contribuir a la reactivació socioeconòmica malgrat la pandèmia, Èric Gómez, cap del Servei Comarcal de Desenvolupament Econòmic va presentar les mesures i accions que es duran a terme sobre la base del diagnòstic i les relacions establertes amb tots els agents socioeconòmics del territori.

Algunes de les mesures i accions més destacades són crear una Oficina Comarcal d’Acompanyament a l’Empresa, reforçar els programes comarcals de suport a l’empresa, afavorir la digitalització de la cadena de valor del sector vitivinícola, fer campanyes per promocionar el producte local a través de la restauració i l’enoturisme i programes per atraure i retenir el talent a l’Alt Penedès, organitzar un marketplace comarcal, fer plans d’ocupació específics per als col·lectius més afectats per la crisi de la covid, estudiar la viabilitat dels espais coworking amb vistes a crear una xarxa comarcal, afavorir la formació on line i la FP dual, formar la ciutadania i els treballadors públics en competències digitals, o fer més àgil la tramitació administrativa i l’Administració en general.  

(Vegeu el document complet amb totes les mesures i accions clicant sobre aquest enllaç)

(Vegeu l’enregistrament complet de la sessió clicant sobre aquest enllaç)

El Pla de Reactivació Socioecònomica Covid19 estaè subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, finançat pel Servicio Público de Empleo Estatal i cofinançat en un 50% pel Fons Social Europeu.

Vilafranca del Penedès, 1 de juny de 2021

Actualment no hi ha elements dins d'aquesta carpeta.

Consell Comarcal Alt Penedès, Xarxes socials Consell comarcal alt penedès, Facebook ccap, Twitter ccap, Instagram ccap, Linkedin Promoció Econòmica ccap, Twitter Benestar Social ccap, Facebook Servei d'Habitatge Consell Comarcal, Facebook EMAP, Facebook Servei de Joventut ccap, Dinamo Alt Penedès, oficina jove ccap, web poligons i empreses ccap, web pla reactivació socioeconòmica covid, web sender via augusta, web penedès 360, web arxiu comarcal alt penedès, facebook arxiu comarcal alt penedès, instagrama oficina jove alt penedès, instagram emap, twitter habitatge ccap, twitter dinamització cívica ccap, canal youtube ccap
Consell Comarcal Alt Penedès, grups polítics comarcals, grups polítics comarcals ccap, grups polítics comarcals consell comarcal alt penedès, grups polítics alt penedès
Consell Comarcal Alt Penedès, composició junts x catalunya ccap, junts x cat ccap, junts x cat consell comarcal alt penedès, composició junts x cat consell comarcal alt penedès, mocions junts x cat ccap
Consell Comarcal Alt Penedès, esquerra republicana ccap, esquerra republicana consell comarcal, grup comarcal esquerra ccap, mocions esquerra republicana ccap, grup comarcal esquerra republicana alt penedès
Consell Comarcal Alt Penedès, PSC-CP consell comarcal alt penedès, grup comarcal psc-cp alt penedès, mocions psc-cp consell comarcal alt penedès, psc consell comarcal alt penedès
Consell Comarcal Alt Penedès, CUP grup comarcal alt penedès, cup consell comarcal alt penedès, mocions cup consell comarcal alt penedès, mocions presentades cup consell comarcal alt penedès
Consell Comarcal Alt Penedès, Comunicació ccap, Servei de Comunicació Consell Comarcal Alt Penedès

L'adreça de l'enllaç és: https://seu-e.cat/web/ccaltpenedes/govern-obert-i-transparencia/informacio-institucional-i-organitzativa/empleats-publics/responsable-de-comunicacio/premsa

EL CONSELL COMARCAL REPRÈN L’ATENCIÓ PRESENCIAL AMB CITA PRÈVIA

Les persones que vulguin reservar cita prèvia poden fer-ho per telèfon (Tel. 93 890 00 00), per correu electrònic (suport@ccapenedes.cat) o a través de la web del Consell Comarcal (clicant sobre la icona “Cita prèvia”).

A més del telèfon habitual de la centraleta del Consell Comarcal (Tel. 93 890 00 00), s’han habilitat telèfons directes per als serveis de Benestar Social (Tel.  696 610 224) i Habitatge (608 757 665 i 667 991 514). Tots els telèfons estan operatius de dilluns a divendres, de 9 a 14 h.

 

 

 

Consell Comarcal Alt Penedès, cuina d'hivern 2021 alt penedès, ccap cuina d'hivern, xarxa productes de la terra

L'Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal del Consell Comarcal de l’Alt Penedès amb el suport de la Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona i el Gremi d’Hostaleria i Turisme de l’Alt Penedès fan una nova acció de promoció dels “Productes de la Terra”.

Els caps de setmana del 18 de desembre al 27 de febrer de 2022, tindrà lloc la Cuina d'Hivern; 18 restaurants de l’Alt Penedès serviran una oferta gastronòmica basada en els productes agroalimentaris tradicionals i de qualitat propis de la temporada d’hivern al Penedès. És una oportunitat per conèixer un territori que es caracteritza per aconseguir, de la natura i de manera respectuosa, uns productes agroalimentaris de qualitat que l'identifiquen i el fan singular. Entre aquests productes destaquen els excel·lents vins i caves que de ben segur ja coneixeu.

A més, la diversitat de preus que ofereixen els restaurants i el fet que els plats es mantindran en les cartes o en els menús durant els caps de setmana dels mesos de La Cuina d’hivern, facilitarà  que hi hagi més persones que aprofitin l’ocasió per degustar els plats i els productes de la nostra comarca.

(aquí podeu trobar informació dels restaurants a través del díptic informatiu)

18 restaurants participants a La Cuina d'Hivern

 • AMBRASA - Trinxat Ambrasa amb ou a baixa temperatura (9,80€) - C/ Can Catassús, 42 - 08770 Sant Sadurní d'Anoia - Tel. 93 826 69 59https://www.ambrasa.cat/
 • ARRELS - Raviolis de Gall del Penedès IGP amb beixamel de tòfona d'hivern (13,50€) - C/ Sant Josep, 16 - 08730 Sant Margarida i els Monjos - Tel. 93 898 10 31http://arrels.cat/
 • CAL DIARI - Peus de porc amb bolets i gambes gratinades amb allioli (17€) - C/ de les Cases Noves, 33 - 08731 Sant Martí Sarroca - Tel. 93 899 13 58
 • CAL JOANET - Ànec mut del Penedès (femella) a la taronja (16€) - C/ Comerç, 25 - 08720 Vilafranca del Penedès - Tel. 93 890 29 84http://www.caljoanet.es
 • CAL PADRÍ - Ànec mut del Penedès criat a Cal Padrí rostit amb prunes i pinyons (15€) - Masia Cal Gori - Cases Noves - 08732 Castellví de la Marca - Tel. 93 891 82 68http://www.calpadri.com
 • CAN BELLÉS - Ànec mut del Penedès a la catalana (12,50€) - C/ Amàlia Soler, 179 bxos - 08720 Vilafranca del Penedès - Tel. 93 817 43 63https://canbelles.com/
 • EL CALIU - Gall del Penedès rostit a la catalana amb prunes i pinyons (16€/plat amb suplement al menú) - C/ Casal, 26 - 08720 Vilafranca del Penedès - Tel. 93 891 55 20https://www.facebook.com/elcaliuvilafranca/ 
 • EL CASINO - Gall del Penedès IGP a la cassola amb escamarlans i carxofa (19,50€) - Rambla de Sant Francesc, 25 08720 Vilafranca del Penedès - Tel. 93 892 10 76https://www.casinovilafranca.com/
 • EL PAPÀ DE PONTONS - Gall negre del Penedès a baixa temperatura, amb reducció de vi, prunes, pinyons i pomes Roqueta de Pontons (19€) - Ctra. de Santes Creus, 4 - 08738 Pontons -  Tel. 93 898 70 53https://elmolidepontons.com/restaurante 
 • EL RACÓ DE LA CIGONYA - Cuixa de Gall del Penedès IGP a la catalana (15€) - Avda. Catalunya, 26 - 08730 Santa Margarida i els Monjos - Tel. 93 898 11 01https://elracodelacigonya.com/
 • ELS FOGONS DE MAS BOTINS - Bacallà de la iaia (14€) - Crta. 243, de Sant Sadurní d'Anoia a Vilafranca del Penedès - 08792 Santa Fe del Penedès - Tel. 93 171 18 42https://www.masbotins.com/
 • HATSUKOI BY EL CENTRE - Bao d'ànec del Penedès, amb magret d'ànec, brots, salsa de soja, sake, mantega de coriandre i oli de tòfona (13€) - Plaça de l'Era d'en Guineu - 08770 Sant Sadurní d'Anoia - https://www.hatsukoi.es/ - Tel. 93 891 10 51
 • HOTEL FONDA NEUS - Xai rostit al cava amb patata lionesa (13€) - C/ Marc Mir, 14-16 - 08770 Sant Sadurní d’Anoia - Tel. 93 891 03 65http://www.casafonda.com http://www.fondaneus.com 
 • HOTEL RESTAURANT SOL I VI - Llobarro a la sal amb productes de l'horta del Penedès (24€) - Ctra. de Sant Sadurní a Vilafranca, Km 4 - 08739 Sant Sadurní d'Anoia - Tel. 93 899 32 04http://www.solivi.com
 • IL PICAROLO - Pizza Penedès, amb tomàquet, mozzarella, pollastre i ous de guatlla (15,50€) - C/ Indústria, 54 - 08770 Sant Sadurní d'Anoia - Tel. 93 891 05 27http://www.ilpicarolo.com 
 • LA GARROFA - Conill amb cargols (15,50€) - Ctra. de Sant Sadurní a Vilafranca, Km 6 - 08793 Avinyonet del Penedès - Tel. 93 897 41 55
 • LA TAVERNA DE L'ATENEU - Ànec mut amb prunes i pinyons (13€) - C/ Ateneu, 18 - 08720 Vilafranca del Penedès - Tel. 93 890 08 17https://tavernadelateneu.business.site
 • ROSTISSERIA DESPERTA FERRO - Cua de bou amb bolets (12,50€) - Rambla de Nostra Senyora, 37 - 08720 Vilafranca del Penedès - Tel. 93 688 46 09https://www.ferro.cat/

 

 

Recepta de Raviolis de Gall del Penedès IGP amb beixamel de tòfona - Restaurant Arrels (Santa Margarida i els Monjos)

Ingredients:

 • 1 gall de 2 Kg
 • 2 cebes
 • 1 cabeça d’alls
 • 1 branca d’espígol, 1 de farigola i 1 de llorer
 • ½ litre de vi blanc
 • Oli
 • Sal i pebre
 • Aigua
 • Pasta Wonton
 • Gel
 • 500 g de nata
 • 15 g de tòfona
 • Nou moscada
 • Maizena exprés
 • 500 g de parmesà

Elaboració:

 • Salpebrem el gall tallat a quarts i el deixem reposar mitja hora. El marquem en una olla amb oli i el retirem.
 • Afegim la ceba, els alls i les herbes aromàtiques a l'olla i estofem la ceba durant 35-45 minuts.
 • Quan la ceba estigui estofada, hi afegim el vi blanc i el deixem reduir fins que no faci olor d’alcohol. A continuació hi afegim els quarts de gall i els cobrim amb aigua. Fem bullir durant 45 minuts les cuixes i durant 25 minuts els pits.
 • Una vegada cuit, retirem el suc i ho deixem refredar. Pelem el gall, separem la carn dels ossos i passem la carn per la picadora. Rectifiquem de sal i hi afegim una mica del suc colat de la cocció perquè vagi agafant la textura adequada.
 • Posem a bullir aigua amb sal i, quan arrenqui a bullir, hi afegim les peces de pasta d'una en una. Les bullim furant 1 minut. Traiem la pasta i la refredem amb aigua i gel.
 • Estirem la pasta damunt una taula, la farcim amb la carn del Gall i tanquem les puntes per fer el ravioli.
 • Fem bullir la nata, ratllem la nou moscada i hi afegim sal i pebre. Un cop bullida la nata, l'espessim amb Maizena exprés i hi afegim la tòfona ratllada.
 • Posem el parmesà al forn a 170 ºC durant 10 minuts, amb un silpac perquè no s’enganxi. Deixem refredar.

Presentació del plat:

 • Escalfem el ravioli i el col·loquem al fons del plat.
 • El napem amb la beixamel de tòfona.
 • Decorem amb el cruixent de parmesà.

 

 

El repte d'educar-nos. Cicle de xerrades d'educació de l'Alt Penedès.

Diu el proverbi africà que "per educar un infant, cal tota una tribu". Amb aquesta mirada, des del Servei d'Ensenyament del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, en col·laboració amb Eduxarxa, posem en marxa el I Cicle de Xerrades d'Educació, on volem convidar famílies, docents i professionals de l’Educació a reflexionar plegats sobre alguns dels principals reptes educatius que tenim com a societat. Un espai virtual per pensar i repensar-nos, per compartir eines i per fer xarxa. T’apuntes a fer tribu?

Durant el curs 2020-2021, en el context de la crisi sanitària provocada per la covid-19, el format de les xerrades serà telemàtic. Les persones prèviament inscrites a cada xerrada rebran un enllaç Zoom per correu electrònic i un recordatori de la xerrada. La inscripció és gratuïta i oberta a tothom.

Més informació: Servei Comarcal d'Ensenyament - A/e: ensenyament@ccapenedes.cat

 

CALENDARI DE XERRADES

 

1. Qüestions d'amor i sexe: com educar en el consentiment i la sexualitat positiva? De quina manera podem acompanyar els nostres fills i filles en la seva sexualitat? Com podem educar-los perquè tinguin unes vivències sexo-afectives respectuoses? Què vol dir una educació sexual integral i feminista? Posant en valor la riquesa d'aquesta etapa vital i aportant eines per tal de millorar la comunicació a casa, trencarem tabús, desmuntarem mites i anirem més enllà dels clàssics mètodes anticonceptius i de la sexualitat entesa com a perill per prioritzar la sexualitat com a recerca del plaer i la cura, contribuint a la prevenció de les violències masclistes i la lgtbifòbia encara tan presents avui en dia.      

 

2. Els espais també eduquen: el nostre pati és un espai d'inclusió o de discriminació? Els patis de les escoles i els instituts poden ser espais de lleure i aprenentatge per a tothom, o bé construir o fomentar relacions desiguals i jeràrquiques. Com ha de ser un pati, des del punt de vista del disseny i l'arquitectura, per facilitar l'equitat de gènere i la sostenibilitat ambiental i social? Com podem repensar els nostres espais perquè siguin inclusius amb totes les diversitats?

 

3. Ciberassetjament i menors: com podem prevenir, detectar i abordar l’assetjament a la xarxa? Amb quines situacions d'assetjament es poden trobar els menors a la xarxa? Com es produeixen i com les podem evitar? Una sessió per conèixer els principals riscos derivats de l'ús d'Internet i les xarxes socials, en què donarem eines per prevenir i abordar el ciberassetjament i per promoure un ús segur de la xarxa per part dels infants i adolescents.

 

4. Educar des del treball en xarxa: com teixir aliances educatives en el nostre territori? L’aprenentatge és un procés global que té lloc de manera continuada en el temps i els espais, molt més enllà de les fronteres de l’escola. Connectar els entorns i els agents educatius del territori i adquirir una mirada 360 de l’educació ens pot ajudar a multiplicar les oportunitats educatives de les persones i l’equitat social. Com podem eixamplar els límits de l’escola? Com es construeix un ecosistema educatiu comunitari? Quines aliances podem establir entre els diferents agents del territori per teixir una oferta educativa més completa i equitativa? Tanquem el I Cicle de xerrades pedagògiques convidant tots els agents educatius del territori a reflexionar plegats sobre aquestes qüestions i analitzar experiències d’èxit i casos inspiradors d’altres territoris i municipis de Catalunya.

 • Dia i hora: dimarts 30 de novembre de 2021, de 18,30 a 20 h
 • A càrrec de: 
  • Assumpta Duran, mestra d'escola rural jubilada i membre del Secretariat d'Escola Rural de Catalunya: quin pot ser el paper de l'escola en l'educació 360 als pobles
 • Adreçada a: docents i professionals de l’Educació, tècnics municipals, tècnics d’entitats socials, culturals i de lleure, associacions de famílies d'alumnes i públic interessat en general; especialment els que viuen o treballen en una escola petita o un municipi rural.
 • Enllaç per inscriure's a la xerrada: https://zoom.us/webinar/register/WN_tcm0IM34S_elzrxmH5nCYQ

 

 

 

 

 

El Servei d’Habitatge del Consell Comarcal de l’Alt Penedès informa les persones que van sol·licitar una prestació o una subvenció per al pagament del lloguer en la convocatòria 2020 de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que poden consultar l’estat del seu expedient al portal de tràmits de la Generalitat:

https://ovt.gencat.cat/gsitfc/AppJava/inicial.do?set-locale=ca_ES

O al tauler d’anuncis de la Generalitat

https://tauler.seu.cat/inici.do?idens=1&categoria=Habitatge&tipusClassificacio=3&nomClassificacio=Categoria

Vilafranca del Penedès, 3 de desembre de 2020

Consell Comarcal Alt Penedès, Mesures Covid Alt Penedès, ajuts covid ccap, mesures covid serveis socials ccap, covid consell comarcal alt penedès

Generalitat de Catalunya - Ajuts per pal·liar la crisi

 

Generalitat de Catalunya - Serveis telemàtics d'atenció a dones en situació de violència masclista i el seu entorn

 • Per a qualsevol consulta sobre violències masclistes trucar al Tel. gratuït d'atenció confidencial 900 900 120 (atenció 24h/dia 365 dies/any) - També pots contactar per WhatsApp 671 778 540 o per correu electrònic 900900120@gencat.cat 
 • Per a qualsevol emergència, pots trucar al Tel. gratuït 112 (atenció 24h/dia 365 dies/any)
 • Si sospites que alguna dona i/o criatura del teu voltant està patint violència masclista, truca al Tel. gratuït 112 (atenció 24h/dia 365 dies/any)

 

Consell Comarcal de l'Alt Penedès - Serveis Socials -  Malgrat les dificultats que comporta la situació de confinament, continuem treballant per atendre aquests casos:

 • Persones grans i persones amb discapacitat que pateixin situacions de vulnerabilitat
 • Infants i adolescents en situació de risc
 • Dones que pateixin violència de gènere
 • Situacions d'urgència social
 • Si necessites ajuda o coneixes alguna persona o família de l'Alt Penedès que necessiti ajuda, pots contactar amb nosaltres a través del telèfon 696 610 224 (de dilluns a divendres, de 9 a 14 h )- També pots contactar per correu electrònic ssocials@ccapenedes.cat

 

Consell Comarcal de l'Alt Penedès - Servei d'Atenció Integral LGTBI - Es manté actiu durant el confinament per seguir donant resposta a situacions de discriminació i a qualsevol necessitat d'acompanyament, suport o informació en relació a la diversitat sexual i de gènere.

 • Acompanyament psicològic a les persones LGTBI que pateixin situacions d'angoixa durant el període de confinament de la COVID-19 - Tel. 696 610 224 (de dilluns a divendres, de 9 a 14 h) - També pots contactar per correu electrònic igualtat@ccapenedes.cat
 • Per a qualsevol emergència, pots trucar al Tel. gratuït 112 (atenció 24h/dia 365 dies/any)
 • Si sospites que alguna persona del teu voltant està patint violència, truca al Tel. gratuït 112 (atenció 24/h dia 365 dies/any). També pots contactar a través del correu electrònic mossos.delictes.odi@gencat.cat

 

 

 

Consell Comarcal Alt Penedès, Mesures Covid Alt Penedès, ajuts covid ccap, treballadors per compte aliè ajuts ccap

El Consell Comarcal de l'Alt Penedès gestiona el Pla de Reactivació Socioeconòmica COVID19. Aquest projecte tracta de ser un instrument per poder mitigar l’impacte de les afectacions produïdes per la pandèmia d’acord amb les característiques i especificitats del territori, per tal de promoure la recuperació econòmica i la creació d’ocupació en el menor temps possible.

 

Aquest és un projecte que està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, finançat pel Servicio Público de Empleo Estatal i cofinançat en un 50% per l’FSE. 

 

A continuació es troba l'enllaç per poder accedir-hi:

  

Web del Pla de Reactivació Socioeconòmica COVID19 de l'Alt Penedès

 

                                              

 

 

o bé consultar als cercadors de la web del Canal Empresa i a la web de l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa 

 

Consell Comarcal Alt Penedès, Mesures Covid Alt Penedès, ajuts covid ccap, ajuts autònoms ccap, autònoms mesures covid ccap

El Consell Comarcal de l'Alt Penedès gestiona el Pla de Reactivació Socioeconòmica COVID19. Aquest projecte tracta de ser un instrument per poder mitigar l’impacte de les afectacions produïdes per la pandèmia d’acord amb les característiques i especificitats del territori, per tal de promoure la recuperació econòmica i la creació d’ocupació en el menor temps possible.

 

Aquest és un projecte que està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, finançat pel Servicio Público de Empleo Estatal i cofinançat en un 50% per l’FSE. 

 

A continuació es troba l'enllaç per poder accedir-hi:

 

Web del Pla de Reactivació Socioeconòmica COVID19 de l'Alt Penedès

 

                                              

 

 

o bé consultar als cercadors de la web del Canal Empresa i a la web de l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa  

Consell Comarcal Alt Penedès, mesures covid alt penedès, mesures covid habitatge alt penedès, ajuts habitatge covid alt penedès, ajuts lloguer covid ccap, ajuts hipoteca covid ccap, calculadora de vulnerabilitat ccap

Generalitat de Catalunya - Ajuts per pal·liar la crisi

Consell Comarcal de l'Alt Penedès - CALCULADORA DE VULNERABILITAT

Calculadora de vulnerabilitat per accedir a les moratòries per al pagament del lloguer i les hipoteques, i per al finançament bancari de lloguer i ajuts de lloguer COVID de l'Agència Catalana de l'Habitatge  - Simulador orientatiu de situació de vulnerabilitat segons Real Decret Llei 11/2020, l'Ordre ministerial TM/378/2020, de 30 d'abril, i la Resolució TES/1047/2020, de 12 de maig, per la qual s'estableixen les condicions d'accés als ajuts per contribuir a minimitzar l'impacte econòmic i social de la COVID-19 en els lloguers de l'habitatge habitual.

 

HIPOTECA

Real Decreto Ley 8/2020 (BOE) - Extracte de la normativa sobre la moratòria del deute hipotecari

Consell Comarcal de l'Alt Penedès - Model de sol·licitud de moratòria del deute hipotecari

 

LLOGUER

Generalitat de Catalunya - Ajuts per pagar el lloguer de famílies amb dificultats econòmiques sobrevingudes per la COVID-19 

Generalitat de Catalunya - Moratòria per al pagament del lloguer d'habitatges de protecció oficial

Consell Comarcal de l'Alt Penedès - Extracte del Reial Decret-llei 11/2020 

Generalitat de Catalunya - Agència Catalana de l'Habitatge - Model de sol·licitud per fer una petició a la propietat de reducció, moratòria o acord en relació al deute de la seva renda

Consell Comarcal de l'Alt Penedès - Model de sol·licitud de pròrroga del termini de finalització del contracte de lloguer de l'habitatge habitual

Consell Comarcal de l'Alt Penedès - Extracte del Reial Decret-llei 26/2020

 

REGISTRE DE LA PROPIETAT

Consell Comarcal de l'Alt Penedès - Model de sol·licitud de nota registral gratuïta a efectes de demanar una moratòria per al pagament del lloguer o la hipoteca

 

ENTITATS BANCÀRIES

Consell Comarcal de l'Alt Penedès - Relació de pàgines web de diferents entitats bancàries amb relació a les normatives extraordinàries sobre hipoteques i lloguers

 

COMUNITATS DE PROPIETARIS

Generalitat de Catalunya -Agència Catalana de l'Habitatge - Recomanacions per a les comunitats de propietaris

 

 

Consell Comarcal Alt Penedès, calculadora de vulnerabilitat consell comarcal alt penedès, mesures covid vulnerabilitat ccap, calculadora de vulnerabilitat habitatge alt penedès

Destaquem