Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

“L’AGUAIT”, UN ELEMENT D’ARQUITECTURA EFÍMERA PER AL CAMÍ DEL RIU

Mediona, el punt més alt de la conca del riu Mediona-Riudebitlles és el primer municipi que acull aquesta instal·lació temporal que ens ajuda a reflexionar sobre el paper de l’aigua en la configuració del paisatge i en les nostres vides

El projecte “La Cultura de l’Aigua”, liderat per l’associació Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPVI) i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, vol conscienciar sobre la importància de l’aigua en el passat, el present i el futur de les nostres vides.

“L’Aguait” és una instal·lació temporal  dissenyada pels alumnes del Màster internacional d’arquitectura efímera (MEATS) de la Facultat de Disseny i Enginyeria Elisava, que amplifica el paisatge i convida a la reflexió.

Aquesta instal·lació estarà ubicada durant unes setmanes a cadascun dels sis municipis del Camí del Riu (www.elcamidelriu.cat), a prop de la llera, en espais on es faran activitats molt diverses que tindran com a objectiu la conscienciació sobre la importància de l’aigua, la seva gestió i la manera com configura el paisatge.

En el seu desplaçament, “Aguait” seguirà el curs descendent de l’aigua de les conques dels rius Mediona-Riudebitlles, Lavernó i Anoia (passant per Mediona, Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, Torrelavit i Sant Sadurní d’Anoia) i remuntant el curs de l’aigua al municipi de Subirats.

El divendres 2 de juny, als Rentadors de Sant Joan de Mediona, es va presentar públicament a la ciutadania i en aquest acte es van donar cita els representants dels ens participants en el projecte: els alcaldes en funcions dels ajuntaments del Camí del Riu (Juli Silvestre, Manuel Raventós, Ton Amat i Pere Pons), la regidora de Cultura de Sant Pere de Riudebitlles (Tonita Amat), el conseller comarcal de Cultura (Antoni Romeu), el director de la Fundació Pinnae (Joan Melero), els alumnes i el director del màster d’Elisava (Roger Paez) i els responsables del projecte impulsat pel CEPVI (Soazig Darnay, Montserrat Massana, Kathy Lindstrom i David Martí).

Ara ha arribat el moment de la participació de les entitats dels municipis per on passarà “Aguait”. Des de l’organització se les convida a col·laborar fent activitats de lleure obertes a la ciutadania que ajudin a posar en valor els espais al voltant de la lleres del riu, activitats per entendre el paper del riu en la vida de les persones i activitats de conscienciació sobre la importància de l’aigua i la seva gestió.

Les primeres activitats es van fer el cap de setmana del 3 i 4 juny i van consistir en una caminada familiar pel riu Mediona, organitzada pel Club excursionista de Mediona, L’Agulla, i “el ritual de la pluja”, a càrrec de l’artista medionenca Gabriela.

La propera activitat es farà el dissabte 10 de juny, a les 16.30 h, i consistirà en una xerrada sobre la tortuga de rierol, organitzada per l’Associació Millors Amics de Mediona.

El diumenge 11 de juny, a les 12 h, es farà el “Cafè de la Memòria”, una conversa tranquil·la amb Josep Gallart i Andreu Peix per explicar a petits i grans la realitat passada de la riera, organitzada per AECCM.

El mateix diumenge a la tarda, hi haurà un taller de fabricació de sabó, a càrrec de Sonsoles Gallego.

Totes aquestes activitats es faran al costat de “L’Aguait”, als Rentadors de Sant Joan de Mediona.

Tots els actes programats s’aniran anunciant amb antelació a la web de CEPVI (www.cepvi.cat) i tindran lloc de juny a setembre de 2023.

Vídeo resum de la inauguració de l'Aguait a Sant Joan de Mediona: https://youtu.be/qH6kBrJmaSk

Vilafranca del Penedès, 7 de juny de 2023

Destaquem