“LA CULTURA DE L’AIGUA”, UN PROJECTE QUE VOL CONSCIENCIAR SOBRE EL PAPER I LA IMPORTÀNCIA DE L’AIGUA
Hi participen els sis ajuntaments del Camí del Riu (Mediona, Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, Torrelavit, Sant Sadurní d’Anoia i Subirats, i hi col·laboren l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona Elisava, la Fundació Pinnae i la Diputació de Barcelona.
Els alumnes del màster internacional d’arquitectura efímera MEATS de l’Escola Elisava construiran un element d’arquitectura efímera que s’anirà desplaçant pels sis municipis, de maig a setembre de 2023, seguint el curs del Camí del Riu (rius Mediona i Riudebitlles i riera de Lavernó).
Aquest element efímer s’instal·larà a prop de la llera del riu, en uns espais que serviran de punt de trobada, reflexió i celebració de les nombroses activitats lúdico-educatives i de sensibilització mediambiental que CEPVI organitzarà amb el suport del Consell Comarcal, els ajuntaments i les entitats de cada municipi.
A més de l’element mòbil, a cadascun dels sis espais s’instal·larà un element permanent adequat a l’espai que servirà de base de l’element mòbil.
Per poder atendre l’encàrrec, els 16 alumnes del màster i els seus professors van fer el Camí del Riu a mitjans de febrer per conèixer l’ecosistema i els espais proposats per acollir els elements arquitectònics.
Dilluns, els alumnes d’Elisava, el professor Jordi Queralt i el director del màster, Roger Pàez, van presentar als ajuntaments l’element mòbil i efímer que han dissenyat recollint l’esperit de l’encàrrec i que s’instal·larà a finals de maig al primer emplaçament (Mediona). Els alumnes han batejat l’element amb el nom ”Aguait” i el van definir com un punt d’observació del paisatge que respon a l’esperit de l’encàrrec rebut.
El projecte “La Cultura de l’Aigua” té diversos objectius: visualitzar el paper de l’aigua en la configuració del paisatge del Camí del Riu, conscienciar sobre la importància d’aquest bé cada cop més escàs i sobre el seu l’ús responsable, recuperar la llera del riu com a centre de relació social i cultural, i enfortir la relació entre municipis a través del curs de l’aigua.
Vilafranca del Penedès, 29 de març de 2023