Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

30 MIL·LIARIS AL LLARG DEL SENDER DE LA VIA AUGUSTA AL SEU PAS PER L’ALT PENEDÈS

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha finalitzat la senyalització amb mil·liaris i tot seguit instal·larà 300 plaques de continuïtat al llarg de tot el traçat

 

Amb el suport de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal va reprendre una iniciativa de la Unió Europea a l’entorn de les vies romanes de la Mediterrània i està recuperant el traçat de la Via Augusta al seu pas per la comarca de l’Alt Penedès per convertir-lo en un producte turístic.

 

 

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal, va explicar en roda de premsa que la primera fase va consistir en definir el traçat del sender. Per elaborar la proposta, l’Àrea de Territori i Sostenibilitat del Consell Comarcal va tenir en compte les evidències històriques i va rebre en tot moment l’assessorament de l’Institut d’Estudis Penedesencs i dels redactors del llibre “A peu per la Via Augusta” (Casimir Pla, Joan Anton Ventura i Miquel Vives). També es van tenir en compte els elements històrico-culturals que donen valor afegit al recorregut i el fet que fossin camins de titularitat pública, poc transitats i aptes per circular a peu, en bicicleta i a cavall.

Després, la proposta de traçat es va presentar al Consell d’Alcaldes perquè fos estudiada per cada ajuntament. El traçat definitiu transcorre per 13 municipis de la comarca (Gelida, Subirats, Sant Sadurní d’Anoia, Santa Fe del Penedès, la Granada, Pacs del Penedès, les Cabanyes, Vilafranca del Penedès, Santa Margarida i els Monjos, Castellet i la Gornal, Avinyonet del Penedès, Sant Cugat Sesgarrigues i Olèrdola) i té una llargària de 50 Km; més uns 21 Km de variants.

 

 

Un cop consensuat el traçat del sender, va començar la fase de senyalització, amb el disseny dels mil·liaris, l’elaboració dels continguts informatius de cada mil·liari, el disseny de les plaques de continuïtat (que imiten la forma d’una moneda romana, de 8 cm de diàmetre, amb el logotip de la Via Augusta) i la instal·lació de tots els elements. Els mil·liaris romans eren columnes de pedra que es posaven a la vora de les calçades, a una distància d’una milla romana (1.481 m), per assenyalar les distàncies. Els actuals mil·liaris de la Via Augusta tenen una estructura de formigó, un embolcall d’acer Cor-ten i una làmina il·lustrada de melamina.

Xavier Lluch va explicar que el model de recuperació i de senyalització de la Via Augusta al seu pas per l’Alt Penedès es vol fer extensiu a tot el Penedès (des del Pont del Diable, a Martorell, fins a l’Arc de Berà, a Roda de Berà), i a altres comarques de Catalunya: “és un projecte de país”.

Actualment, l’empresa Nou Verd, per encàrrec del Consell Comarcal, està adequant alguns trams del sender per fer-lo transitable (desbrossant alguns trams de camí i netejant els guals de riera).

 

 

Sergi Vallès, president del Consorci de Promoció Turística del Penedès, va explicar que s’han instal·lat 8 mil·liaris a les estacions de Renfe de Gelida, Sant Sadurní, Lavern, la Granada, Vilafranca, Santa Margarida i els Monjos i l’Arboç), per poder iniciar o finalitzar el sender des de qualsevol d’aquestes parades, i també s’ha instal·lat 1 mil·liari a l’extrem sud del sender, a Bellvei del Penedès. Aquests mil·liaris contenen informació genèrica sobre la Via Augusta romana, sobre el seu pas pel Penedès i sobre les distàncies entre etapes del sender.

També s’han instal·lat 22 mil·liaris més en punts d’interès turístic, cadascun amb continguts específics de temàtica històrica (les “mansió”, les fortificacions, la centuriació, els mil·liaris, els cellers, etc.) i amb un esquema del recorregut. Per elaborar els continguts dels panells informatius dels mil·liaris, el Consell Comarcal i el Consorci de Promoció Turística han comptat amb el suport dels historiadors de l’Institut d’Estudis Penedesencs.

 

 

A l’octubre entrarà en funcionament el web www.viaaugustapenedes.cat amb informació històrica i turística més detallada i actualitzada sobre tot el recorregut del sender. També s’imprimiran tríptics informatius que es repartiran des de les oficines d’informació turística.

Sergi Vallès va destacar la col·laboració entre el Consorci de Promoció Turística del Penedès i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès en nombrosos projectes, i va afirmar que “el turisme cultural contribueix també a dinamitzar el territori i a sensibilitzar els visitants sobre el patrimoni cultural i natural del Penedès”.

 

 

Finalment, Pere Pons, alcalde de Subirats –el municipi on es va fer la roda de premsa-, va acompanyar els assistents a l’emplaçament de 2 dels 3 mil·liaris d’aquest municipi, el de l’estació de Renfe i el de l’església de Sant Pere de Lavern. En nom dels ajuntaments que participen en el projecte, va agrair al Consell Comarcal, al Consorci de Promoció Turística i a la Diputació de Barcelona, el haver impulsat aquesta iniciativa que tot just comença a caminar.

Vilafranca del Penedès, 11 de juliol de 2018
 

Destaquem