Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

4.554 LLUMINÀRIES NOVES ALS CARRERS DE L’ALT PENEDÈS

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès comença a executar el projecte FEDER 2014-2021 Eix 4 “Penedès, municipis compromesos amb la sostenibilitat”

El canvi de lluminàries es farà a 16 municipis: Avinyonet del Penedès, Castellví de la Marca, Font-rubí, Gelida, Olesa de Bonesvalls, Pacs del Penedès, el Pla del Penedès, Puigdàlber, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Llorenç d’Hortons, Sant Martí Sarroca, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Sadurní d’Anoia,  Subirats, Torrelavit i Torrelles de Foix.

El projecte que porta a terme el Consell Comarcal consisteix a desmuntar les lluminàries antigues (de vapor de sodi o mercuri, halogenurs metàl·lics o fluorescents), subministrar i col·locar lluminàries noves amb tecnologia LED i gestionar els residus de les lluminàries antigues.

Així ho va explicar ahir Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, a Olesa de Bonesvalls, el primer municipi on s’ha començat a actuar: “el Consell Comarcal està apostant per un model de comarca ecològica i respectuosa amb el Medi Ambient. (...) Amb el canvi de lluminàries aconseguirem una reducció de d’emissions de CO2 a l’atmosfera de més del 75% (l’objectiu que ens ha marcat el FEDER) i una reducció del consum d’energia també superior al 75%. Això permetrà reduir també la potència contractada i representarà un estalvi econòmic anual estimat de 21.000 €”.

L’alcalde d’Olesa de Bonesvalls, Pedro Juan, va explicar que “és un municipi molt extens al mig de la natura i amb aquest canvi de lluminàries reduirem també la contaminació lumínica”. Les noves lluminàries tenen una òptica més moderna que permet orientar la llum exclusivament cap a la calçada i la vorera, amb la qual cosa s’evita la contaminació lumínica del cel nocturn i de les façanes. També tenen un sistema de regulació de la intensitat que s’ajusta automàticament segons la llum ambiental i els horaris de major o menor circulació de persones i vehicles.

L’alcalde va explicar també que “amb aquesta actuació haurem canviat el 40% de les lluminàries i l’any que ve intentarem arribar al 80%”.

Les noves lluminàries fan una llum blanca (les antigues lluminàries de vapor de sodi d’Olesa feien la llum groga) i s’encenen i s’apaguen d’immediat (a diferències de les antigues, que trigaven una estona a encendre’s i apagar-se).

Des de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat del Consell Comarcal s’han fet els projectes executius de les actuacions que cal dur a terme: estudi del nombre de lluminàries necessàries a cada municipi, model de bombeta més adequada segons els fanals ja existents, potència de les bombetes en funció de l’alçada i la distància entre fanals, sistemes de regulació horària i telegestió, i reducció de les potències contractades.

El canvi de lluminàries del projecte FEDER del Consell Comarcal finalitzarà el 2021. El cost de licitació va ser de 2.579.500 € i el Consell Comarcal s’ha adherit al servei de compra agregada de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques per fer les contractacions. La subvenció de la Unió Europea finança el 50% d’aquest import (abans de l’IVA). La resta anirà a càrrec dels ajuntaments i la Diputació de Barcelona.

El període d’amortització per als ajuntaments és d’1 any; sense la subvenció FEDER, el període d’amortització hauria estat de 4 anys.

Els propers municipis on es canviaran les lluminàries són Castellví de la Marca, Font-rubí, Pacs del Penedès, Puigdàlber, Sant Llorenç d'Hortons i Sant Pere de Riudebitlles.

Vilafranca del Penedès, 24 de setembre de 2020

 

Destaquem