Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

45 INFANTS DE L’ALT PENEDÈS ESTAN ACOLLITS PER LA SEVA FAMÍLIA EXTENSA

L’Alt Penedès és una de les comarques on s’està duent a terme, des de fa un any, el projecte “La meva família m’acull”. El projecte té com a objectiu millorar el suport que reben els avis, oncles, germans i altres familiars que assumeixen la guarda i cura dels seus néts, nebots o germans petits, quan aquests no poden viure amb la mare o el pare i estan sota la tutela de la Generalitat de Catalunya.

 

El divendres 28 de novembre, es va presentar a la seu del Consell Comarcal el projecte “La meva família m’acull” davant el col•lectiu de professionals de l’àmbit social de Catalunya.

Mercè Santmartí, directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat, va explicar que aquest projecte és una part important del Programa de suport a les famílies amb infants i adolescents en situació de risc i desemparament del Departament de Benestar i Família de la Generalitat. La legislació catalana preveu que els infants que estan sota la tutela de la Generalitat (7.056 a tot Catalunya) siguin acollits preferentment en el si de la seva família extensa en comptes de en centres de menors, perquè s’ha demostrat que és l’opció més favorable per al correcte desenvolupament de la seva personalitat. L’adopció en família extensa (no estrictament consanguínia) permet preservar molts dels elements del seu entorn habitual i manté els vincles culturals amb la seva comunitat d’origen. Mercè Santmartí va explicar que l’èxit de l’acolliment en família extensa (el 90% dels infants enquestats estan bastant o molt contents amb els seus acollidors) ha fet que es passés de 412 infants acollits l’any 2011, a 1.091, l’any 2014.

Maria Rosell, presidenta de l’Àrea d’Atenció a les Persones del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va explicar que a la comarca l’equip de “La meva família m’acull” està format per una treballadora social i una psicòloga del Consell Comarcal. Aquest equip fa un seguiment acurat dels acolliments per tal que es puguin sostenir exitosament tot i la fragilitat d’algunes situacions. En aquest sentit, l’equip ofereix suport als menors acollits i acompanyament a les famílies acollidores i treballa per reforçar la xarxa social que els envolta. L’equip també és l’encarregat de buscar la millor opció per a l’acolliment familiar en l’entorn dels infants que han de sortir de casa dels pares per trobar-se en situació de desemparament; aquesta elecció és molt curosa per garantir l’interès real dels acollidors vers l’infant. A l’Alt Penedès hi ha 53 infants atesos des d’aquest servei, dels quals 24 estan acollits pels oncles, 21 estan acollits pels avis i 8 estan en centres de menors a l’espera de ser acollits per algun membre de la seva família extensa.

Maria Rosell va destacar el fet que la comarca de l’Alt Penedès és una de les comarques de Catalunya escollida per posar a prova aquest projecte i que, a dia d’avui, la valoració dels professionals, les famílies i els mateixos infants és molt satisfactòria.

Francesc Olivella, president del Consell Comarcal, va comentar que aquest servei del Consell Comarcal és força desconegut entre la ciutadania perquè es duu a terme amb total discreció per preservar els drets dels menors. Olivella va destacar que “amb pocs recursos s’obtenen molts resultats i s’aconsegueix que aquests infants tinguin una altra visió de la vida”.

Vilafranca del Penedès, 1 de desembre de 2014
 

Destaquem