700 ANYS D’HISTÒRIA D’UNA FAMÍLIA NOBLE CATALANA
L’autor és doctor en Història Medieval i Premi Extraordinari de Doctorat per la Universitat de Barcelona. És cap de l’Àrea de Fons Històrics de l’Arxiu Nacional de Catalunya i expert en fons documentals privats. Com a historiador s’ha especialitzat en l’estudi de la societat catalana baixmedieval i ha publicat diversos llibres i articles sobre la història de la noblesa, els moviments socials i la tecnologia medievals.
El llibre de Josep Fernàndez i Trabal està redactat en un estil lleuger i divulgatiu i es complementa amb un arbre genealògic i prop de vuitanta il•lustracions (plànols, privilegis, escuts heràldics i fotografies antigues). El lector es podrà endinsar en les aventures i desventures d’una família que van ser ministres del rei, alterosos cavallers de les terres de Lleida, senyors bandolers en els temps de l’Imperi hispànic, militars professionals al servei dels Àustria, herois de la guerra de Successió, exiliats austriacistes, nobles il•lustrats, contrarevolucionaris, carlins, senadors, mecenes i fundadors. En conjunt, l’obra ofereix una lectura de la història de Lleida, Barcelona i Catalunya a través d’una família molt significativa i rellevant de l’alta noblesa del nostre país.
La font principal d’aquest treball de recerca ha estat l’arxiu familiar de Lluís Desvalls i Maristany, X marquès d’Alfarràs. Aquest arxiu és considerat un dels grans arxius nobiliaris de Catalunya i aplega documentació dels llinatges i patrimonis que van entroncar amb els Desvalls al llarg de la seva història. Lluís Desvalls va ser el principal patrocinador del llibre i va morir pocs mesos després que fos editat, el 26 de desembre de 2014.
Pel que fa a la vinculació dels Desvalls amb la comarca de l’Alt Penedès, comença amb el plet Masdovelles (1694-1755), quan Anton Desvalls i de Vergós (un dels grans herois de la Guerra de Successió) va reclamar el testament de Miquel Masdovelles i Salvà, que va morir sense descendència. Els fills d’Anton Desvalls es convertiren en hereus universals de les famílies Masdovelles, Vilafranca (castlans de Vilafranca del Penedès), Pujades (senyors del castell de les Pujades, al terme de Castellví de la Marca), Vilarnau (senyors de la casa de Vilarnau, al terme de Subirats) i Ferran (burgesos honrats de Vilafranca). Esdevingueren grans senyors territorials i perceptors de delmes al Penedès.
Joan Anton Desvalls i Ardena (1740-1821), marquès d’Alfarràs, de Llupià i (no reconegut) del Poal, va convertir la gran casa dels Masdovelles a Vilafranca del Penedès en el Palau del Marquès d’Alfarràs, on residiren els reis Carles IV i Ferran VII de pas cap a Barcelona. El llibre documenta diferents anècdotes relacionades amb l’edifici (que avui acull el Col•legi Sant Ramon de Penyafort) i amb el panteó familiar a la basílica de Santa Maria.
La gestió del llegat Masdovelles per part dels Desvalls és molt il•lustratiu dels efectes de la política agrària dels governs de la Il•lustració i la revolució liberal del segle XIX sobre els patrimonis de la noblesa.
El llibre “Els Desvalls i Catalunya” es presentarà el dimarts 24 de febrer, a dos quarts de vuit del vespre, a la sala d’actes del Consell Comarcal de l’Alt Penedès. A més de l’autor, Josep Fernàndez i Trabal, presentaran el llibre Ramon Arnabat, historiador i president de l’Institut d’Estudis Penedesencs; Marcelo Desvalls, en nom de la família; Lluís Pagès, de Pagès Editors, i Raimon Gusi, conseller comarcal de Cultura.
Vilafranca del Penedès, 13 de febrer de 2015