ACTE POSTCONGRESSUAL DE LES PERSONES GRANS
El 7è Congrés, celebrat durant l’any 2014, va prioritzar, entre d’altres, que és fes la màxima difusió i formació sobre el Protocol de maltractaments a les persones grans, de manera que la seva implantació doni com a resultat, si no l’eradicació del problema, sí la minimització dels casos. La crisi econòmica ha fet que augmentin els maltractaments relacionats amb la donació forçada de poders a tercers per cobrar les pensions i les donacions patrimonials.
En el si de la trobada, el responsable de l’Oficina de la Gent Gran Activa de la Generalitat, Agustí Vilà, va presentar el programa “Bon tracte a les persones grans”. Vilà va explicar que s’ha fet una feina molt important de sensibilització a les notaries de manera que quan una persona gran vol signar un testament, una escriptura o una declaració d’últimes voluntats i el personal de la notaria pensa que es tracta d’una signatura forçada, es posa en marxa el protocol d’actuació per evitar que la persona gran en qüestió sigui maltractada de qualsevol manera.
A l’acte hi van assistir també els presidents dels consells comarcals de l’Alt Penedès, Francesc Olivella; l’Anoia, Xavier Boquete, i el Garraf, Juan Luis Ruiz. Tots ells van destacar el gran consens existent al voltant de les conclusions aprovades en el 7è Congrés Nacional de la Gent Gran. Les 3 comarques s’han adherit al Protocol de maltractaments a les persones grans i han creat els seus circuits específics de coordinació entre professionals de diferents àmbits.
Els 3 presidents també van coincidir que les administracions i la ciutadania tenen un repte important si es té en compte que en un futur proper la gent gran seran la majoria del país i que són persones amb inquietuds i necessitats molt variades i vàlides per a qualsevol franja d’edat; d’aquí que una de les conclusions del 7è Congrés de la Gent Gran fos que, més que parlar de “gent gran” (com si fossin un col•lectiu homogeni), cal parlar de “persones grans”.
Vilafranca del Penedès, 6 de maig de 2015