Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

ACTUACIONS DE MILLORA I DINAMITZACIÓ ALS POLÍGONS D’ACTIVITAT ECONÒMICA DE L’ALT PENEDÈS

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès, en col·laboració amb l’Ajuntament de Vilafranca i amb el suport de la Diputació de Barcelona, durà a terme diverses actuacions per transformar les àrees empresarials en un factor estratègic de la comarca

L’objectiu d’aquestes actuacions és millorar la competitivitat dels polígons de l'Alt Penedès i incrementar el seu dinamisme, enfortint les zones industrials i les empreses que els integren (consolidant, estimulant, potenciant la seva presència i el seu posicionament). Una altre objectiu és facilitar la implementació de les àrees de promoció econòmica urbana (APEU) a la comarca de l'Alt Penedès.

Aquestes actuacions s’engloben dins la línia estratègica d’empreses competitives, innovadores i sostenibles, del Pla de recuperació socioeconòmica Covid-19; en concret, en la mesura de reforç dels programes comarcals de suport a l’empresa.

L'Alt Penedès té 61 polígons, amb una superfície total de 7.944.929 m2, que abasten 969 activitats econòmiques i que tenen 321 espais disponibles. En els darrers anys, el Consell Comarcal  va fer un estudi sobre els polígons d’activitat econòmica i un cens sobre les empreses ubicades als polígons. Amb aquesta informació va crear una web (https://poligonsaltpenedes.com).

L’estudi sobre els polígons de l’Alt Penedès va concloure, entre d’altres, que la seva superfície és més petita que de la mitjana dels PAE de la demarcació de Barcelona (12 hectàrees enfront de les 20 hectàrees) i que la majoria no disposen d’una associació empresarial que faciliti la col·laboració público-privada i la implementació de millores.

En les actuacions previstes per als propers mesos, el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Vilafranca volen actualitzar l’estudi sobre els polígons i el cens d’empreses dels polígons, per disposar d’informació actualitzada i fiable sobre el present i sobre l’evolució d’aquests espais industrials.

El cens d’empreses s’actualitzarà utilitzant la cadena de valor en lloc del sector econòmic, per identificar aquestes cadenes i generar sinergies entre empreses més enllà de les seves dimensions, entendre els reptes d'aquestes cadenes i identificar les fonts d'avantatges competitius de les empreses del territori.

També es faran actuacions per fomentar la col·laboració público-privada, mitjançant l’associacionisme empresarial, per contribuir a transformar i modernitzar els polígons d’activitat econòmica i per posar les bases d’un nou model de gestió basat en aquesta col·laboració en les àrees de concentració d’activitat empresarial.

Finalment, es duran a terme accions per prospectar les oportunitats de les àrees de promoció econòmica urbana (APEU) dels polígons de l'Alt Penedès, per augmentar la seva competitivitat i per evitar situacions de degradació de qualsevol zona de concentració d’activitat econòmica.

Vilafranca del Penedès, 18 de juny de 2021

Destaquem