Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

ALCALDES I ALCALDESSES DE L’ALT PENEDÈS ES REUNEIXEN AMB EL CONSELLER D’INTERIOR

Demanen la modificació del marc legal i altres mesures per fer front a les ocupacions delinqüencials i l’incivisme

El dilluns 21 de desembre es va celebrar una reunió telemàtica dels alcaldes i les alcaldesses de l’Alt Penedès amb els conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, i el director general de la Policia, Pere Ferrer.

Cèsar Herràiz,  president del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses, va explicar el motiu de la reunió: la preocupació compartida pels problemes de convivència relacionats amb les ocupacions delinqüencials i per l’incivisme creixent.

Herràiz també va exposar les peticions que els 27 alcaldes i alcaldesses van fer arribar setmanes enrere a la Presidència de la Generalitat: obligar les entitats financeres a donar sortida als habitatges ocupats, de comú acord amb els ajuntaments, i a designar una persona encarregada de respondre a les peticions dels ajuntaments, i augmentar la plantilla dels mossos d'esquadra a l'Alt Penedès.

En la reunió es va distingir clarament entre les ocupacions socials (realitzades per persones en situació de vulnerabilitat) de les ocupacions delinqüencials (protagonitzades per màfies i associades a problemes de drogues i violència).

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va reconèixer que aquesta problemàtica és comuna a altres comarques de Catalunya i a altres comunitats autònomes, però que el marc normatiu actual no dona resposta a aquests escenaris sorgits de la confluència de dos factors: el gran nombre d’habitatges buits fruit de les execucions hipotecàries per la crisi econòmica de 2008 i el fet que els bancs han venut els seus actius tòxics a fons voltors (fons d’inversió especulatius amb seu a l’estranger).

El conseller també va explicar que la modificació del marc normatiu és competència de l’Estat i que des del Parlament de Catalunya es faran propostes perquè el Congrés modifiqui el Codi Penal. Una de les propostes que s’està treballant és legitimar els ajuntaments, les associacions de veïns i les persones perjudicades per les ocupacions, perquè puguin denunciar i iniciar així el procés de desallotjament (actualment només poden denunciar els propietaris de l’habitatge ocupat).

Miquel Sàmper també va confirmar que l’abundància d’habitatges buits i la impossibilitat de fer fora els ocupants conflictius ha provocat que Catalunya esdevingui un paradís per a la instal·lació de màfies dedicades a cultivar i vendre marihuana. Al problema normatiu, s’hi afegeix la lentitud i la passivitat de la Justícia, que fa que malgrat constatar un fet delictiu els mossos no tinguin autorització per intervenir.

Finalment, el conseller va explicar que la propera promoció de mossos permetrà augmentar el nombre d’agents a la comarca de l’Alt Penedès, però que cada nova promoció ha d’estar prèviament aprovada pel Ministeri de l’Interior (que no ha permès convocar places durant 6 anys) i es triga 2 anys i mig des de que es convoca fins que els mossos estan preparats per fer la seva feina.

Per la seva part, el director general de la Policia, Pere Ferrer, va recollir les valoracions sobre l’actuació dels mossos a la comarca però va reconèixer que sense un canvi normatiu estructural els mossos tenen moltes limitacions per actuar.

Tots els assistents a la reunió van acordar fer una nova reunió d’aquí a uns mesos per continuar treballant sobre aquests temes.

Vilafranca del Penedès, 23 de desembre de 2020

Destaquem