Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

APLICACIÓ DE PRODUCTES FITOSANITARIS A LA VINYA

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès va organitzar una sessió de formació sobre els equips d’aplicació de productes fitosanitaris i l’ús sostenible de plaguicides adreçada als petits i mitjans viticultors

 

L’Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal del Consell Comarcal va presentar, en primer lloc, la fitxa actualitzada sobre “Tractaments fitosanitaris” que forma part del Manual de Bones Pràctiques en Viticultura, elaborat inicialment l’any 2008 per tècnics de Covides i del programa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, a iniciativa del Consell Comarcal.

Francesc Olivella, president del Consell Comarcal, va presentar a una cinquantena de viticultors, membres de les ADV i empreses del sector, les novetats de la fitxa, orientades sobretot a recollir les mesures derivades de les directives sobre ús sostenible de plaguicides i sobre maquinària d’aplicació de plaguicides i les mesures derivades del reial decret sobre ús sostenible de productes fitosanitaris. La fitxa resumeix temes com l’emmagatzematge dels productes, la barreja i la dosificació, l’ordre d’introducció a la màquina de tractaments, les normes bàsiques per protegir les abelles, els avantatges dels broquets de baixa deriva i un seguit de recomanacions generals per a la realització de tractament fitosanitaris. Francesc Olivella va afirmar que “les normatives sobre els productes fitosanitaris són cada cop més estrictes, però les hem de complir perquè el respecte pel medi ambient és una condició necessària per obtenir un bon raïm i, en última instància, un vi de qualitat”.

A continuació i tal com havien sol•licitat els sindicats agraris, els enginyers agrònoms Joan Manel Berenguer i Marc Burgués, de l’empresa PrevenControl, van explicar en què consistirà la inspecció d’equips d’aplicació de productes fitosanitaris (ITEAF). La inspecció serà obligatòria per als polvoritzadors hidràulics, pneumàtics, hidropneumàtics i centrífugs, els espolvorejadors, els equips de tractaments aeris i els equips instal•lats a l’interior d’hivernacles o altres locals. No hauran de passar la ITEAF els polvoritzadors de motxilla, els no suspesos de fins a 100 litres i altres equips mòbils. A partir de les dades del Registre Oficial de Maquinària Agrícola, i des d’ara fins a finals d’estiu, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat enviarà un requeriment als titulars perquè s’apropin a les unitats mòbils certificades més properes perquè la maquinària pugui ser inspeccionada. Les inspeccions hauran d’haver finalitzat el 26 de novembre de 2016.

L’última presentació de la jornada va ser a càrrec d’Olga Ramos, gestora de Sinistralitat i tècnica de Prevenció de Riscos Laborals de Mútua Universal, que va parlar sobre la prevenció de riscos laborals durant l’època de la verema.

Va tancar l’acte el president de Covides, Joan Marcé, que va valorar la tasca de formació que s’està fent des del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, amb el suport de la Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, per tal d’apropar aquests temes a les petites i mitjanes empreses vitivinícoles i va oferir seguir col•laborant de cara a futures iniciatives adreçades al sector.

Tota la documentació de la jornada es pot descarregar des del web del Consell Comarcal (www.ccapenedes.cat).

Vilafranca del Penedès, 30 de juliol de 2014
 

Destaquem