Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

APROVACIÓ DEFINITIVA DE LA IGP GALL DEL PENEDÈS PER LA UNIÓ EUROPEA

El Diari Oficial de la Unió Europea va publicar ahir, 14 de juny de 2016, la inscripció de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) “Gall del Penedès” en el registre europeu de les denominacions d’origen protegides i de les indicacions geogràfiques protegides. Aquest era el darrer tràmit que faltava per tancar un procediment administratiu de reconeixement que ha durat 12 anys.

 

El Gall del Penedès s’afegeix als 1.340 productes agroalimentaris amb Denominació d’Origen Protegida i Indicació Geogràfica Protegida que compten amb l’empara de la Unió Europea; més de 190 dels quals corresponen a aliments produïts a l’Estat espanyol i 22 a Catalunya.

La IGP “Gall del Penedès” protegeix la carn fresca de pollastre de la varietat “Penedesenca negra millorada” de la raça “Penedesenca tradicional”. Es tracta d'una au de creixement lent, molt rústica, amb bona vitalitat, de tipologia corporal mediterrània i resistent a la calor i al fred. La seva carn es caracteritza per la seva qualitat gustativa, el color rogenc de les canals i uns músculs ferms i sucosos.

 

 

Per a la cria del Gall del Penedès s’utilitza un sistema de producció estretament lligat a la tradició vitivinícola de la zona, amb la inclusió de granet de raïm en la seva dieta. Altres característiques de la producció són que els animals es crien en galliners que disposen d'accés a l'exterior durant tot l'any i que l’edat mínima de sacrifici és de 98 dies.

La Indicació Geogràfica Protegida “Gall del Penedès” va ser promoguda i sol·licitada per l’Associació de Criadors de la Raça de Gallines Penedesenca, amb el suport del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, amb la intenció de dinamitzar, posar en valor i protegir la producció d’aviram penedesenc. Els productors i el Consell Comarcal preveuen que el reconeixement com a IGP serveixi per incrementar les vendes i el valor afegit del producte i que repercuteixi sobre l’economia del territori tan vinculada al turisme. També s’espera que la IGP “Gall del Penedès” se sumi a les denominacions d’origen víniques del Penedès (DO Penedès i DO Cava) i que reforci encara més la idea que el Penedès és terra de productes de qualitat.

El ‘Gall del Penedès’, la seva criança, el seu consum i la seva comercialització han format part durant segles de l’aprenentatge consuetudinari de la pagesia del Penedès. Literatura escrita, tradició oral i obres artístiques descriuen com en totes les masies es criaven aquestes aus, tant per abastir el nucli familiar com per contribuir a l’economia familiar, atès que els ous d’aquestes aus, de color marró vermell intens i coneguts com a “ous rogencs de Vilafranca”, es venien i eren molt apreciats en els mercats locals (mercat de Vilafranca, documentat del segle XII) i en el mercat de Barcelona, i la carn del “Gall del Penedès” també gaudia de gran reputació i renom, fet que es demostra amb la celebració de la “Fira del Penedès”, que es remunta al segle XII, que després va ser anomenada “Fira de Sant Tomàs” i que actualment és coneguda com a “Fira del Gall”. La continuïtat ininterrompuda d’aquest certamen anual ha fet que els pagesos de la comarca, que tenien petites granges, poguessin exposar i vendre el seu producte, mantenint una alimentació tradicional condicionada pel cultiu de la vinya de la zona emparada per la IGP.

 

 

La zona de producció de la IGP “Gall del Penedès” se sobreposa amb el territori de la DO Penedès i comprèn 73 municipis de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf, l’Anoia, i l’Alt Camp. Aquesta zona geogràfica de producció de la IGP ‘Gall del Penedès’ ha estat definida en funció del criteris següents: l’antiguitat i la reputació del producte; la realitat econòmica, social i històrica del territori, i els factors mediambientals. Així, la zona de producció de la IGP “Gall del Penedès” està formada pels municipis següents:

• Alt Penedès: comarca sencera (27 municipis).
• Baix Penedès: comarca sencera (14 municipis).
• Garraf: comarca sencera (6 municipis).
• Anoia (25 municipis): Argençola, la Llacuna, Cabrera d’Igualada, Piera, Masquefa, Hostalets de Pierola, Vallbona d’Anoia, Capellades, la Torre de Claramunt, Carme, Orpí, Santa Maria de Miralles, Bellprat, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, la Pobla de Claramunt, Castellolí, el Bruc, Òdena, Igualada, Rubió, Jorba, Montmaneu i Copons.
• Alt Camp: Rodonyà.

 

   

 

 

Durant el mes de maig de 2016 es va constituir provisionalment el Consell Regulador de la IGP Gall del Penedès, amb seu al Consell Comarcal de l’Alt Penedès i composat inicialment per 5 criadors. A partir d’ara els criadors que compleixin amb la normativa de criança establerta pel Consell Regulador i aprovada per la UE seran els únics que podran comercialitzar aviram amb la denominació “Gall del Penedès”. El treball del Consell Regulador i del Consell Comarcal de l’Alt Penedès estarà orientat a aconseguir que hi hagi una producció de Gall del Penedès suficient com per atendre una demanda que es preveu que anirà creixent a mesura que es conegui el producte fora de l’àmbit Penedès.

Vilafranca del Penedès, 15 de juny de 2016
 

Destaquem