Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

ASSESSORIA DE BENESTAR EMOCIONAL PER A PERSONES JOVES DE L’ALT PENEDÈS

El Consell Comarcal posa en marxa “D-OÏDES”, un servei d’acompanyament i assessorament per a la millora de la salut emocional de les persones joves

Avui dilluns 20 de març s’ha presentat en roda de premsa aquesta nova assessoria de l’Oficina Jove del Consell Comarcal adreçada a les persones d’entre 12 i 29 anys de l’Alt Penedès.

Susanna Escribà, consellera comarcal de Joventut, ha explicat que segons les dades de l’OMS entre el 10 i el 20% de les persones joves tenen problemes de salut mental i el suïcidi és la primera causa de mort no natural en aquestes edats.

Per aquest motiu la Diputació de Barcelona ha posat en marxa el programa “Escolta Jove” i ha dotat de recursos econòmics els Consells Comarcals i els Ajuntaments de més de 5.000 habitants, per contractar personal propi per portar a terme aquest projecte.

La consellera ha fet la presentació de l’equip D-Oïdes que està format per dues educadores socials i una psicòloga. Aquestes professionals duran a terme intervencions psicosocials d’assessorament i acompanyament, sense caire clínic, per mitjà de sessions individualitzades, facilitant als i les joves un espai confidencial i segur on expressar-se lliurement. Fent ús de l’escolta activa i d’una atenció centrada en la persona, promouran el seu benestar emocional.

La psicòloga farà assessories individuals als instituts de la comarca (excepte els de Vilafranca), durant quatre matins a la setmana fins al final d’aquest curs escolar, i atendrà tot l’alumnat que ho sol·liciti. També es traslladarà de manera itinerant, dues tardes a la setmana, als serveis joves municipals dels municipis de l’Alt Penedès de menys de 5.000 habitants (tots menys Vilafranca, Sant Sadurní, Gelida i Santa Margarida i els Monjos) per atendre altres persones joves no escolaritzades als instituts de Secundària.

L’atenció, independentment de l’equipament on es realitzi, estarà oberta a totes les persones joves de la comarca.

En base al funcionament de l’assessoria durant aquests mesos, es valorarà quina és la millor manera de seguir prestant el servei durant l’estiu i durant el proper curs escolar.

El setembre de 2022 es van posar en marxa, des de l’Oficina Jove de l’Alt Penedès, les primeres iniciatives per donar resposta a la necessitat d’acompanyament emocional de les persones joves a través d’un servei externalitzat amb l’entitat Aimentia. També es va començar a treballar amb els instituts de la comarca a demanda, segons les realitats de cada centre.

Fins ara s’han fet sessions grupals amb l’alumnat de Secundària i Batxillerat, assessories individualitzades per a alumnes i formacions per als equips de docents.

El programa “Escolta Jove” de la Diputació ha permès ara al Consell Comarcal contractar el personal necessari per prestar el servei D-Oïdes i oferir-lo de manera més sistematitzada a tots els instituts de la comarca (a excepció de Vilafranca del Penedès).

Des de l’Oficina Jove es treballarà la coordinació amb diferents equipaments juvenils, equipaments esportius i espais d’oci, amb el personal de Serveis Socials, Serveis d’Igualtat, Salut i altres, per explicar aquest nou recurs i treballar conjuntament per fer-lo arribar a les persones que el puguin necessitar.

També farà arribar la informació a l’alumnat als patis dels instituts, través dels Punts d’Informació i Dinamització en els Centres d’Educació Secundària (PIDCES). En aquests Punts es promourà el vincle amb les professionals i es podran fer les primeres deteccions.

De cara al curs 2023-2024, l’Oficina Jove incorporarà també xerrades i tallers sobre salut mental i emocional, per a alumnes, famílies i professorat, al Catàleg de serveis per als instituts, per normalitzar la temàtica i fer que deixi de ser un tema tabú.

En qualsevol cas, les persones joves que vulguin contactar ja amb l’assessoria de benestar emocional “D-Oïdes”  de l’Oficina Jove del Consell Comarcal de l’Alt Penedès poden fer-ho per WhatsApp (Tel. 629 847 825), per correu electrònic (d-oides@ccapenedes.cat) o per telèfon (93 890 00 00 ext. 440).

Vilafranca del Penedès, 21 de març de 2023

Destaquem