Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

CAMPANYA DE CONTROL I VIGILÀNCIA DE LA IDENTIFICACIÓ I EL CENS DELS ANIMALS DE COMPANYIA

El dimarts 3 de març, el Cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, va organitzar a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès una jornada formativa adreçada als ens locals sobre “La gestió dels animals de companyia en el món local”.

 
Tríptic sobre "La identificació i el cens dels animals de companyia"


El cap del Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals del Cos d’Agents Rurals, Ricard Casanovas, acompanyat del cap de l’Àrea Regional del Cos d’Agents Rurals de Barcelona, Jaume Bosch, van presentar la jornada incidint en la problemàtica que comporta l’abandonament d’animals de companyia i en la importància de fomentar la tinença responsable.
Durant la jornada es va presentar l’ANICOM, l’eina informàtica del Registre General d’Animals de Companyia de la Generalitat. Tot i que fa més de 20 anys que la identificació dels animals de companyia és obligada a Catalunya, a hores d’ara encara hi ha molts propietaris que no tenen identificats correctament els seus animals. A data d’avui, el nombre total d’animals de companyia inscrits a l’ANICOM a Catalunya és de 164.384 gossos, 6.791 gats i 430 fures. Aquestes dades signifiquen una pujada de més del 60% des de l’any 2013.
La col•laboració entre les diverses administracions implicades i l’ús d’eines idònies com l’ANICOM ajuden a millorar la gestió de la informació dels animals censats i dels seus posseïdors. Els ajuntaments poden conèixer el nombre d’animals reals que hi ha al municipi i poden retornar els animals perduts als seus propietaris. En els casos d’abandonament, aquesta eina informàtica facilita la identificació dels responsables, als quals s’apliquen sancions; també permet anotar les agressions de gossos considerats perillosos. Tot plegat afavoreix que la tinença d’animals de companyia no sigui impulsiva i amb poques obligacions. L’ANICOM contribueix a reduir el nombre d’animals perduts o abandonats acollits en centres de recollida i contribueix a recuperar les despeses de manteniment d’aquests animals. Les campanyes divulgatives impulsades des dels ajuntaments recordant l’obligatorietat d’identificar i censar els animals de companyia, l’ús de l’ANICOM i la col•laboració amb les campanyes d’inspecció que realitzen els agents rurals, esdevenen molt eficaces en la prevenció i el control de l’abandonament d’aquests animals.
El Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya realitza una campanya de control i vigilància de la identificació i cens dels animals de companyia, amb de més de 5.000 gossos inspeccionats. Amb aquesta campanya s’ha constatat que menys del 50% dels animals inspeccionats duien el sistema d’identificació correcte (microxip homologat) i que menys del 30% estaven censats. Quan els agents rurals troben un animal de companyia en situació irregular, donen un temps als posseïdors de l’animal per a la seva regularització, amb la qual cosa eviten la denúncia.
El Cos d’Agents Rurals realitza inspeccions de control relacionades amb el benestar animal (inspeccions sobre maltractaments, abandonaments o condicions higièniques, sanitàries i de manteniment) i controla el comerç legal i il•legal d’animals (inspeccions de nuclis zoològics, punts de venda i criança, punts de venda il•legals i mercats setmanals). Finalment, els agents rurals actuen també rescatant i capturant gossos i intervenen en casos de síndrome de Noé (acumulació d’animals).
Vilafranca del Penedès, 6 de març de 2015


 

Destaquem