Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

CARPA INFORMATIVA AQUEST DISSABTE A LA RAMBLA AMB MOTIU DEL DIA EUROPEU DE LA MEDIACIÓ

Un any més l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès commemoren conjuntament el Dia Europeu de la Mediació, que se celebra aquest dissabte 21 de gener, amb una carpa informativa que s’instal·larà a la cantonada de la rambla de Sant Francesc amb la rambla de Nostra Senyora.

Tant l’Ajuntament de Vilafranca, a través del Servei de Mediació dels àmbits veïnal, comunitari i familiar del Servei de Convivència i Ciutadania, com el Consell Comarcal, a través del Servei de Mediació Ciutadana, ofereixen un servei municipal públic i gratuït de gestió dels conflictes veïnals, amb l'objectiu de garantir els drets i deures vinculats amb la bona convivència.

Ambdós serveis són gratuïts i s'ofereixen a tota la ciutadania de Vilafranca del Penedès, en el cas de l’Ajuntament, i a la resta de població de l’Alt Penedès, en el cas del Consell Comarcal. Aquests serveis ofereixen espais d'acompanyament per a conflictes familiars, veïnals i comunitaris. Un espai de trobada i confidencialitat, on fent ús del diàleg, la negociació assistida, i amb ajuda de professionals, els veïns i veïnes assumeixen un paper coprotagonista per trobar una entesa i/o un acord beneficiós per a totes les parts implicades.

Aquests serveis suposen vies alternatives de resolució de conflictes entre persones i la finalitat és establir les bases per assolir un bon nivell de convivència ciutadana, millorant alhora el tracte en les relacions familiars, veïnals i comunitàries per assolir unes condicions de vida adequades i respectuoses.  

El procés de mediació comença amb una sessió informativa amb la persona que ha sol·licitat la mediació. A l’Ajuntament de Vilafranca la sol·licitud s’ha de fer online mitjançant cita prèvia a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament citaprevia.vilafranca.cat o a través del web tràmits.vilafranca.cat (Mediació ciutadana i convivència), amb el certificat digital o bé amb el VÀLid-idCATmòbil.

Al Consell Comarcal la sol·licitud per a la sessió informativa inicial es pot fer tramitar electrònicament (tramits.ccapenedes.cat/Ciutadania), es pot enviar per correu electrònic (mediacio@cccapenedes.cat) o es pot demanar trucant directament al Servei de Mediació Ciutadana (tel. 93 890 00 00 ext. 450).

Un cop acceptada la mediació, des del Servei de Mediació corresponent es contacta amb l’altra part i se la convida a una sessió informativa. Si ambdues parts accepten voluntàriament la mediació, es fan un seguit de sessions conjuntes i separades en què es treballa l’escolta activa i s’intenta aconseguir acords satisfactoris per a ambdues parts.

Dades de 2022

L’any 2022 des del Servei de Mediació de Vilafranca es van obrir 111 nous expedients i es van treballar en 140 expedients. La majoria de mediacions i facilitacions que s’han fet són per conflictes i/o problemàtiques veïnals com són els sorolls, dificultats de relació, humitats, males olors, per problemàtiques familiars, com son separacions, divorcis amb fills, relacions pares amb fills  i activitats econòmiques com són impagaments, molèsties d’establiments, etc. Bona part dels expedients s’han tancat com a acords o com a gestió-facilitació, concretament un 84%. Això representa un percentatge molt elevat de resolució dels conflictes. La mediació evita problemes de convivència i en molts casos evita recórrer al sistema judicial. La majoria dels casos que hi arriben són conflictes veïnals. En els expedients hi han participat directament al voltant de 400 persones i amb un impacte o repercussió en unes 3.000 persones.

Per la seva banda, el Servei de Mediació Ciutadana del CCAP, creat a finals de l’any 2019, des del seu inici, ha obert més de 160 expedients. Durant l'any 2022 es van rebre 83 sol·licituds d'intervenció, la qual cosa suposa un increment del 25,7% amb relació a l'any anterior.

La majoria de mediacions que s’han fet són per conflictes o dificultats veïnals (47,4%), principalment per soroll, olors i neteja, i Familiars (45,7%), per acords de divorci, impagament de pensions alimentàries i dificultats de relació entre pares i fills.

Dels 59 casos tancats aquest any, el 50% ha acabat amb acords específics, o bé amb una facilitació que ha millorat la relació entre les parts. Hi han participat de forma directa 129 persones i s’han fet més de 500 intervencions tècniques.


Escenificacions de conflictes

A banda de la carpa que instal·laran els serveis de mediació de l’Ajuntament de Vilafranca i del CCAP aquest dissabte amb motiu del Dia Europeu de la Mediació entre les 9,30 i les 13,30h a la cantonada de la rambla Sant Francesc amb la rambla de la Nostra Senyora, al llarg de matí es realitzaran escenificacions sobre conflictes i mediació a tres llocs diferents. En concret, a les 10h es farà una escenificació al costat de la carpa informativa a la rambla; a les 10.45h a la cantonada de la rambla de Nostra Senyora amb el carrer de la Parellada; i a les 11.30h a plaça de l’Oli.

Vilafranca del Penedès, 17 de gener de 2023

Destaquem