Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

CELEBRADA LA JORNADA DE GESTIÓ ENERGÈTICA AL CONSELL COMARCAL DE L’ALT PENEDÈS

La jornada constata que hi ha moltes coses a fer per millorar l’eficiència i l’estalvi energètics a nivell local i que els estalvis que s’obtenen compensen les inversions que es realitzen

 

Ahir dijous, es va fer a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès una Jornada de Gestió Energètica a la qual van assistir tècnics municipals i regidors d’ajuntaments de l’Alt Penedès i de les comarques veïnes.

Va obrir la jornada el president del Consell Comarcal, Francesc Olivella, que va presentar el nou servei que ofereix l’Oficina Tècnica del Consell per donar suport als ajuntaments en la gestió energètica municipal. L’experiència presentada després, referida a la comarca d’Osona, demostra que els beneficis econòmics i ambientals que pot comportar per als ajuntaments el fet d’establir una comptabilitat energètica que, entre d’altres, permeti detectar errors en les factures de subministraments energètics i gestionar les reclamacions corresponents a les companyies, optimitzar contractes de subministrament o fer un seguiment de les alarmes, són molt elevats. A tall d’exemple, a la comarca de l’Osona, amb 49 municipis adherits al Servei de Gestió Energètica del Consell Comarcal, després de 10 anys de funcionament de la comptabilitat energètica, encara es van recuperar 280.000 € durant l’any 2010 i 125.450 € durant l’any 2012.

L’Oficina Tècnica de Canvi Climàtic de la Diputació va presentar les actuacions que promou en matèria de gestió energètica; entre les quals destaquen els plans d’acció d’energia sostenible (PAES), que analitzen el consum energètic de la totalitat del municipi (incloent-hi el residencial i el del transport) que impliquen els governs loals en el compliment dels objectius contra el canvi climàtic de la Unió Europea (20% de reducció de gasos d’efecte hivernacle l’any 2020, 20% d’increment de l’eficiència energètica i 20% d’ús d’energies renovables). A l’Alt Penedès hi ha 17 municipis adherits als PAES.

Per part dels ponents i dels tècnics i regidors assistents, es constata que encara hi ha molta feina a fer per tal de ser més eficients energèticament i estalviar en el consum dels equipaments municipals, i que no totes les accions comporten grans inversions (ex. està demostrat que es poden obtenir estalvis importants millorant la informació als usuaris i adquirint nous hàbits). Al llarg de la jornada també es van presentar altres accions que requereixen majors inversions, com ara els contractes de manteniment vinculats a inversions, les fórmules de leasing i renting d’equipaments o les empreses de serveis energètics.

La segona part de la jornada va consistir en la presentació de casos pràctics. Va començar amb el projecte Biomassa Penedès, que utilitza residus de la poda de la vinya per a la creació de combustible; aquest projecte té a més el valor afegit de donar feina a persones amb especials dificultats. També es va explicar l’experiència de la instal•lació de calderes de Biomassa a la comarca (a Sant Marçar, en 9 habitatges de protecció oficial; a Vilobí, a la llar d’infants i la l’escola; a Sant Quintí, a l’escola).

Jordi Pacual, de l’empresa Aiguasol, va explicar que la normativa sobre el disseny i la construcció d’edificis és cada vegada més estricta per fer-los més eficients energèticament i que hi ha previstos alguns desenvolupaments normatius durant l’any 2015 que afectaran els edificis ja construïts. També va explicar diferents opcions i tipologies d’empreses de serveis energètics de cara a saber triar la millor opció en funció de cada cas.

Margot Vivet, de l’empresa LedSOLEI, va presentar diverses opcions de lluminàries amb Leds, per als edificis municipals o per a l’enllumenat públic. Pel que fa a l’enllumenat públic, hi havia la possibilitat d’adaptar els fanals existents per posar bombetes Led. Vivet va explicar que els estalvis que es poden aconseguir respecte a la il•luminació convencional oscil•len entre el 50 i el 85% i va posar exemples de municipis on s’ha fet la substitució.

Tota la informació sobre el Servei de Gestor Energètic que ofereix el Consell Comarcal de l’Alt Penedès es pot consultar al web del Consell Comarcal (www.ccapenedes.cat, dins l’apartat Serveis / Medi Ambient).

Vilafranca del Penedès, 21 de febrer de 2014

 

Destaquem