CLOENDA DEL PROJECTE “PENEDÈS, TERRITORI VITIVINÍCOLA: INNOVACIÓ SOSTENIBLE I SALUDABLE”
Joan Manel Montfort, president de l’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal va obrir l’acte recordant que el Consell Comarcal va sol·licitar el projecte l’any 2019, la Generalitat el va aprovar el 2021 (en plena pandèmia) i va finalitzar el desembre de 2023. “Anàvem molt justos de temps... en dos anys i mig s’han complert tots els objectius, però ha estat una carrera contra rellotge”.
Un PECT és una iniciativa impulsada per agents del territori i liderada per entitats públiques locals per promoure actuacions que contribueixin a la transformació econòmica del territori i que alhora tinguin un fort component d’innovació. En el cas del PECT “Penedès, territori vitivinícola: innovació sostenible i saludable”, l’objectiu principal era posicionar el Penedès com a territori d’alta competitivitat en innovació vitivinícola, consolidant el lideratge qualitatiu i comercial dels seus vins tranquils i escumosos i assegurant el valor agregat i el benestar social tant per als productors de la comarca com per als consumidors locals i internacionals. El projecte està emmarcat en l’Estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT) i finançat amb càrrec al pressupost de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.
Joan Manel Montfort va explicar que en aquest projecte hi estava representat bona part del sector vitivinícola del Penedès i va agrair als 9 socis col·laboradors el seu suport: Associació AEI Innovi (INNOVI), Consorci de Promoció Turística del Penedès, Cooperativa Vitivinícola del Penedès, SCCL (COVIDES), Escola d'Enoturisme de Catalunya, Fundació Pro Penedès, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Tècniques Avançades de Mesura i Control, SL (TAMIC), Unió de Pagesos de Catalunya i Xarxes de Telecomunicacions Alternatives.
També va agrair molt especialment a Salvador Puig, exdirector de l’INCAVI, que fos el primer promotor del projecte de creació del viver de cellers i que prengués la iniciativa de reunir les administracions, les entitats i les persones capaces de fer-lo realitat. I també va enumerar nombroses persones que, des de la redacció del projecte, el 2019, fins a la seva justificació, el 2024, han contribuït de diverses maneres a l’èxit del d’aquest PECT.
Tot seguit, els màxims representants dels 4 ens que han estat socis beneficiaris del projecte van reflexionar sobre la seva participació i els objectius assolits:
FranCisco Romero, alcalde de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, va afirmar que “el primer missatge és que si es treballa en equip, podem arribar allà on volem” i que “quan diem que Vilafranca és la capital del vi volem dir molts projectes”. L’alcalde va explicar que el aquest projecte havia comportat un esforç molt important per al pressupost municipal, però que era una aposta per un sector que representa el 14% del PIB a l’Alt Penedès. També va afirmar que “Si no assegurem tot el cicle del vi (paisatge, preu del raïm, traspàs generacional, etc.) no ho podrem sostenir”.
Joan Huguet, president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Penedès, va afirmar “crec que s’ha fet molt ben fet. Ara, per a nosaltres, continua la feina. (...) Els primers vins són fantàstics i els 7 celleristes poden estar durant 4 anys al viver. (...) Queda pendent vendre el vi i cobrar-lo, que és potser la part més difícil”.
Sergi de Lamo, director de la Fundació Parc Tecnològic del Vi VITEC, va dir “això no hauria funcionat sense unes idees i l’oportunitat d’aconseguir aquests fons europeus. La principal actuació era fer el viver... i la complexitat tècnica era molt important. Des de VITEC hem fet recerca aplicada en aspectes que consideràvem rellevants, com millorar processos, trobar llevats que permetin fer vins més frescos i amb menys alcohol, o constituir el primer panell de consumidors de l’Estat espanyol per saber què en pensen dels nostres vins”.
Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va afirmar “Hem tancat el cercle. Des del Consell Comarcal hem estat els coordinadors, i si hi torna a haver la possibilitat d’estar en un projecte com aquest, hi estarem malgrat la seva complexitat. (...) Els polítics hem de posar eines a disposició de la gent i el Viver de Cellers serà una eina tan potent com vulguin els viticultors. (...) El Consorci de Promoció Turística és el ‘braç armat’ que ens ajuda a vendre els nostres vins; si darrere un vi no hi ha una història i un territori turística, no vens. (...) Em fa molta il·lusió aquesta jornada d’avui”.
Cadascuna de les intervencions dels 4 socis es va alternar amb la projecció d’un vídeo il·lustratiu de les línies concretes de treball i dels resultats del projecte per a cadascun dels 3 eixos (Plataforma d’Innovació, Emprenedoria i Autoocupació; Millora de Procés i Producte, i Consumidors i Mercats). Tots aquests vídeos es poden visualitzar al canal de YouTube del Consell Comarcal (llista de reproducció FEDER i PECT).
La sessió de cloenda va continuar amb una conferència de Xavier Ybargüengoitia, especialista en estratègia, lideratge i màrqueting, que va resumir els continguts del seu llibre ‘Creación de valor en la industria vitivinícola’. El conferenciant va dir que les facultats d’Enologia preparen molt bé per fer un molt bons vins, però no preparen per vendre’ls. Va desenvolupar molts conceptes relacionats amb la venda (volum de negoci del sector, característiques del sector, què vol dir crear valor, etc.). Ybargüengoitia va afirmar que “si algú es pensa que la indústria del vi pot créixer escanyant els viticultors, això és un suïcidi anunciat”.
La participació del conferenciant va ser una col·laboració desinteressada de la consultoria vitivinícola Rius & Rius, que assessora els viveristes del Celler i que estava representada pel soci fundador Miquel Rius.
Tot seguit, Francesc Olivella, director del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Penedès, va presentar el reconeixement als 7 primers celleristes del Viver de Cellers del Penedès: Ferran Mulet, de Mulet Viticultors; Carles Amat, d’Amat i Montané; Fina Urpí, de Vins Gèniu; Aleix Baltà, de Baltà de Cela; Sergi Pons, del celler Joan Grill; Carles Morgades, de Vins de Sinergia, i els celleristes d’Heretat Can Serra, que no van poder assistir a l’acte.
Olivella va explicar que “cadascun d’ells té vins al mercat i ara s’estan preparant per a la 2a verema”. Els viveristes van rebre un recordatori i, al seu torn, van oferir una mostra dels seus primers vins elaborats al Viver de Cellers per tal que fossin degustats per tots els assistents a l’acte.
El parlament final va anar a càrrec de Xoán Elorduy, cap del Servei de Viticultura, Enologia i Ampelografia de l’INCAVI, que va explicar les aportacions d’aquest organisme de la Generalitat al sector vitivinícola: recerca aplicada, estudis de sostenibilitat ecològica i econòmica, transferència al sector d’aquest coneixement, promoció del vi entre els consumidors, programa d’R+D público-privat, promoció de la comunitat de regants del Penedès, etc.” Elorduy va dir que el PECT “no ha de ser el final, sinó el principi”.
Vilafranca del Penedès, 23 de juliol de 2024