COMENÇA EL COMPTE ENRERE DEL PECT “PENEDÈS TERRITORI VITIVINÍCOLA: INNOVACIÓ SOSTENIBLE I SALUDABLE”
Els PECT sorgeixen de la intersecció de diferents plans estratègics de la Generalitat i la Unió Europea i tenen com a objectiu genèric rellançar un territori o un sector invertint en projectes de millora del territori que el facin més competitiu. Tenen 3 condicions bàsiques: s’ha de crear coneixement, s’ha de transferir al territori i el coneixement ha de servir per crear creixement econòmic de qualitat.
Pel que fa al PECT “Penedès territori vitivinícola: innovació sostenible i saludable”, el seu objectiu específic és posicionar el territori del Penedès com a territori vitivinícola innovador.
El Consell Comarcal de l’Alt Penedès, com a ens representant d’aquest PECT, va acollir la primera reunió conjunta dels 4 socis beneficiaris (Ajuntament de Vilafranca, DO Penedès, VITEC i Consell Comarcal) i els 9 socis col·laboradors (INNOVI, Consorci de Promoció Turística, COVIDES, Escola d'Enoturisme, Fundació Pro Penedès, JARC, TAMIC, Unió de Pagesos i Xarxes de Telecomunicacions Alternatives).
Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va explicar la funció dels socis col·laboradors: “aportar idees, exposar les seves necessitats, difondre les accions del PECT entre els seus associats i, en definitiva, fer que aquestes accions tinguin sentit”. Lluch va explicar que “gràcies a aquest projecte es podrà fer realitat una idea en la qual feia anys que es treballava, la creació del viver de celleristes per als petits viticultors emprenedors (...) La gent jove està formada; quan hi hagi l’eina, es farà servir; per tant, les administracions hem de posar aquesta eina”.
Sergi de Lamo, director general de la Fundació Parc Tecnològic del Vi (VITEC), va explicar que “el PECT de l’Alt Penedès és un dels pocs que s’han aprovat a Catalunya i l’únic al qual no s’ha retallat el pressupost (1,2 MEUR). El projecte més destacat és la creació del viver de celleristes, que constarà d’un espai completament equipat per elaborar vins, un espai demostratiu de tecnologies i productes innovadors i un espai de suport a les noves empreses”.
Però el viver de celleristes és només un dels eixos de treball del PECT, també es farà recerca per saber cap a on va el mercat interior i exterior (quines són les preferències dels consumidors de vins tranquils i escumosos), sobre com conservar el most en condicions òptimes per desestacionalitzar la producció de vins i caves, o sobre com fer vins de qualitat més saludables (sense sulfits, amb menys additius i menys graduació alcohòlica). I també hi ha un eix de treball orientat a l’Enoturisme, amb espais de coworking per a les empreses del sector vitivinícola auxiliar.
Facilitar que els viticultors de l’Alt Penedès puguin esdevenir elaboradors contribuiria, amb el temps, a donar sortida a l’excedent de raïm, els permetria complementar les seves rendes i ajudaria a preservar la pagesia.
Joan Manel Montfort, tinent d'alcalde de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic i Projecció Exterior de l’Ajuntament de Vilafranca, va explicar que “com a ajuntament més gran de la comarca, com a capital del vi i compromesos amb les preocupacions del sector, posarem a disposició de tots els viticultors de la comarca un espai de 1.700 m2, ubicat al carrer comerç, perquè puguin elaborar vins i caves, i col·laborarem amb els celleristes per ajudar-los a tirar endavant els seus projectes”.
Francesc Olivella, director del Consell Regulador de la DO Penedès, va afegir “Nosaltres vestirem el viver. L’espai és fantàstic. I fer vins més saludables és un projecte molt interessant, perquè el món va cap aquí... però el vi que fem ha de ser bo”.
El projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) “Penedès territori vitivinícola: innovació sostenible i saludable” està emmarcat en l’Estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT) i finançat amb càrrec al pressupost de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.
Vilafranca del Penedès, 28 de juliol de 2021