Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

COMENÇA EL CULTIU DE VARIETATS AGRÍCOLES TRADICIONALS RECUPERADES DE L’ALT PENEDÈS

El Consell Comarcal i Eixarcolant, en el marc del programa Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, continuen amb el projecte de recuperació de les varietats tradicionals agrícoles de l’Alt Penedès

El projecte es troba en la fase de multiplicació de les llavors de les varietats recuperades per tal de renovar-les i garantir-ne la conservació. Per això, el divendres 10 de maig es va fer una primera reunió de multiplicació a la Caseta de Font-rubí. En aquesta reunió es van repartir llavors i planters d'una vintena de varietats tradicionals que necessiten ser renovades el més aviat possible.

Entre les varietats escollides hi trobem: el tomàquet de la creu rosa, la mongeta de ganxet de Cal Pere Guixó, el meló pell de gripau de Can Pardal o les violeres de Ca la Cèlia.

El projecte de recuperació de varietats tradicionals de l’Alt Penedès compta amb una xarxa de prop de 70 informants, 50 persones implicades i 12 horts col·laboradors que treballen per recuperar fins a una vintena de varietats tradicionals.

Els horts estan ubicats a diferents municipis del Penedès. Cada hort s’ha compromès a multiplicar entre 1 i 4 varietats. Les llavors i els planters ja han estat plantats, i a partir d’ara toca fer seguiment dels cultius.

Aquestes varietats han estat escollides entre les més de 80 que s’han trobat fins ara a Font-rubí, Mediona, Pontons i Sant Quintí de Mediona. Han estat seleccionades segons criteris de durabilitat de les llavors i de la data de la seva última multiplicació; d’aquesta manera es garanteix que les llavors més velles, i per tant de les varietats amb més perill de desaparició, siguin renovades abans que qualsevol altra.

Una de les principals estratègies per dur a terme la recuperació de varietats agrícoles tradicionals és la complicitat amb diferents actors del territori, per aconseguir que les llavors tornin a conrear-se de forma habitual i passin a formar part de la realitat de l’agricultura de l’Alt Penedès, beneficiant-se de les capacitats de resiliència i adaptabilitat climàtica que aquestes varietats presenten, a més del seu immens valor cultural.

A la primera reunió de multiplicació celebrada fa uns dies a Font-rubí, hi van participar tècnics del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, membres d’Eixarcolant com a dinamitzadors i unes 20 persones dels diferents horts col·laboradors.

Des del Consell Comarcal de l’Alt Penedès es vol continuar amb les tasques de prospecció i les entrevistes amb persones grans que tinguin llavors o informació de les varietats tradicionals, amb la voluntat d’arribar a tota la comarca. També es vol consolidar el Banc de Llavors.

Les persones interessades a formar part d'aquesta xarxa de recuperació de varietats tradicionals de l'Alt Penedès, o que puguin conèixer algú que pugui compartir la seva saviesa i les seves llavors, o que  tinguin un hort on cultivar alguna de les varietats, es poden posar en contacte amb Eixarcolant (Tel. 631 86 33 29 – recerca@eixarcolant.cat - Adrianna) o  amb el Servei d’Empresa i Ocupació (Tel. 938 900 000 ext.122 i 123 - desenvolupament@ccapenedes.cat).

Vilafranca del Penedès, 24 de maig de 2024

Imatges relacionades

Destaquem