Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

COMUNICAT DEL PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL AMB REFERÈNCIA A LA CRISI DEL SECTOR DEL CAVA

Aquestes últimes setmanes he assistit a les diferents concentracions que hi ha hagut a Vilafranca amb relació al preu del raïm. Val a dir que no és la meva funció la de posar el preu del raïm, però crec que sí que em pertoca donar el recolzament a tot el sector de la vinya, tan important com és a la nostra comarca.

També es tasca de l’Administració, la de fer de mitjancera quan el greuge és tan gran i tan evident. Per això demano a la Conselleria d’Agricultura que posi fil a l’agulla i que faci seure en una mateixa taula els grans elaboradors de cava i els representants sindicals.

No ens podem permetre que la gent del territori, les persones que ens cuiden el paisatge, que posen en valor una cultura mil·lenària, hagin de vendre un raïm d’alta qualitat per sota del seu preu de cost. Tots els agents tenim una responsabilitat moral, social i ambiental; viticultors i elaboradors, no la podem defugir.

Són molts els esforços que des del sector productiu s’estan fent en benefici de la qualitat dels nostres vins i caves. Penso que el Consell Regulador també ha de moure fitxa. Fa ben poc que hi va haver eleccions -molt disputades, per cert-; doncs ara és el moment de cal cercar solucions, perquè la crisi que ens afecta és de grans dimensions. A qualsevol treballador que veiés abaixat el seu salari un 35%  d’un any per altre, amb tota seguretat li fóra insostenible. Doncs això és el que està passant aquest any al sector vitivinícola; val la pena que els nostres convilatans ho sàpiguen. Parlem de comerç just, de comerç de proximitat, de Km 0..., cal que ho tinguem present també en el nostre territori.

Som una comarca amb un alt índex d’hectàrees ecològiques. I cal reconèixer que hi ha un alt nombre de cellers que valoren aquest esforç del viticultor i que col·laboren activament en el reforç de la cultura i el paisatge, com deia abans.

Tenim una gran oportunitat amb el turisme, però no l’aprofitarem si les vinyes no estan ben conreades, si el sector no avança plegat en una sola direcció. Són molts els projectes, privats i públics, encaminats a projectar el Penedès al món; per posar un exemple: el nou Vinseum. Però aquests avanços, amb uns viticultors arruïnats, no tenen cap sentit. El Penedès és tot, ens necessitem tots, per això he volgut posar el meu gra de sorra en tot aquest conflicte, perquè a la llarga hi perdrà tothom.

La propera setmana convocarem un Ple extraordinari al Consell Comarcal de l’Alt Penedès per aprovar una moció a favor de trobar una solució a la crisi existent.

 

Xavier Lluch i Llopart

President de Consell Comarcal de l’Alt Penedès

Destaquem