Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

CONSELL D’ALCALDES DE L’ALT PENEDÈS

Els alcaldes van rebre informació del Servei d’Habitatge del Consell Comarcal sobre com podien actuar en cas d’ocupació d’habitatges al seu municipi.

 

El dijous 26 de maig es va celebrar sessió plenària del Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès a la seu del Consell Comarcal. La sessió va començar amb un minut de silenci en record de l’exalcalde de Torrelles de Foix, Jaume Brichs, recentment traspassat.

 

 

En el primer punt de l’ordre del dia, la responsable de la Implantació de l’Administració Electrònica al Consell Comarcal, Àngels Pinyol, va informar els assistents sobre el nou sistema de convocatòria de les sessions plenàries del Consell d’Alcaldes a través de la plataforma de notificacions electròniques E-Notum. Aquesta plataforma és una eina que el Consorci Administració Oberta de Catalunya ha posat al servei de les administracions i que el Consell Comarcal de l’Alt Penedès fa servir habitualment per convocar, amb plenes garanties jurídiques, les reunions dels seus òrgans col·legiats: Ple, Junta de Govern i comissions informatives.

Tot seguit la consellera comarcal d’empresa i ocupació, Susanna Mèrida, va presentar una demo de la web sobre polígons industrials de l’Alt Penedès que està preparant el seu servei. En aquest moment està en fase de prova i es va demanar als alcaldes que revisessin els continguts dels polígons dels seus municipis abans que pugui ser presentada públicament al llarg del mes de juny.

En el tercer punt de l’ordre del dia, el cap del Servei d’Habitatge del Consell Comarcal, Joan Rodríguez, i el conseller comarcal d’Habitatge, Pere Soler, van explicar com actua aquest servei quan s’hi adrecen persones que estan ocupant habitatges que estaven buits o desocupats. En primer lloc, s’analitzen les circumstàncies que han portat a ocupar per analitzar fins a quin punt hi ha una situació de vulnerabilitat social. A partir d’aquesta anàlisi, s’intenta aportar solucions: petició d’un ajut d’urgència social, reubicació a través de la Borsa d’Habitatge de lloguer del Consell Comarcal o sol·licitud d’un habitatge social a la Generalitat.

Un tema que preocupa molt els ajuntaments és què es pot fer amb els habitatges buits després que el Tribunal Constitucional hagi suspès la llei catalana de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Des del Consell Comarcal es va proposar una acció conjunta per fomentar el lloguer d’aquests habitatges (amb propostes de lloguer social o bonificacions de l’IBI, si s’accedeix a llogar l’habitatge, o amb recàrrecs de l’IBI en cas que no hi hagi voluntat de llogar els habitatges propietat de grans tenidors). També es va demanar que es faci arribar als propietaris l’opció de llogar els seus habitatges a través de la Borsa d’Habitatge del Consell Comarcal.

 

 

El plenari del Consell d’Alcaldes va debatre a continuació una proposta de l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès: demanar a Red Eléctrica Española i al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat que es desencalli l’execució del projecte de modernització de la línia aèria d’alta tensió que travessa la comarca procedent de l’Espluga de Francolí i Montblanc i en direcció a Vallirana i Begues. Oriol de la Cruz, alcalde d’Avinyonet, va explicar que l’actual línia té més de 40 anys i està obsoleta; la nova línia seria més segura (disminuiria el risc que es produïssin incendis forestals provocats per espurnes) i el nou traçat evitaria el pas pel mig d’alguns nuclis habitats.

Donat que la línia travessa 9 municipis de l’Alt Penedès (Torrelles de Foix, Sant Martí Sarroca, Vilobí del Penedès, Pacs del Penedès, les Cabanyes, Vilafranca del Penedès, Olèrdola, Sant Cugat Sesgarrigues, Avinyonet del Penedès i Olesa de Bonesvalls), l’alcalde va demanar que es treballi a nivell comarcal per impulsar la modernització d’aquesta línia elèctrica. La proposta va ser aprovada per unanimitat i des del Consell Comarcal es concertaran les entrevistes necessàries per saber en quin punt es troba el projecte.

En el torn d’informacions de la Presidència, el president del Consell d’Alcaldes, Francesc Edo, i el president del Consell Comarcal, Francesc Olivella, van informar sobre una iniciativa que es duu a terme en el marc del Pla Territorial Educatiu de l’Alt Penedès: l’estudi sobre la gestió mancomunada de les llars d’infants. En aquest moment s’està analitzant la viabilitat i la idoneïtat d’aquesta iniciativa d’àmbit comarcal com a pas previ a fer una proposta concreta als ajuntaments.

Vilafranca del Penedès, 1 de juny de 2016
 

Destaquem