CONSELL D’ALCALDES DE L’ALT PENEDÈS
El dijous 29 de setembre es va celebrar sessió plenària del Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès a la seu del Consell Comarcal.
En el primer punt de l’ordre del dia, la directora dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat, Montserrat Grané, va presentar el procés participatiu del Món Local que ha posat en marxa el departament. Aquest procés participatiu està adreçat als alcaldes, regidors, presidents de consells comarcals i presidents d’entitats municipalistes descentralitzades de Catalunya. Té com a objectiu definir “des de baix” com a de ser l’Administració Local i elaborar les bases perquè el Parlament de Catalunya pugui legislar sobre els governs locals del futur.
Durant el procés participatiu es treballaran 6 grans àmbits: Ordenació territorial i serveis a les persones, Organització dels governs locals, Relacions intergovernamentals, Nova governança, Innovació en la gestió pública local i Finances locals. Montserrat Grané va explicar que es plantejaran preguntes “que no defugiran el conflicte i que ho posaran tot en qüestió” i va animar els alcaldes de l’Alt Penedès a participar activament i a posar la seva experiència al servei del país.
En el segon punt de l’ordre del dia, l’arquitecta del Consell Comarcal, Cristina Montserrat, va presentar l’avantprojecte del sender de la Via Augusta al seu pas per l’Alt Penedès. El sender travessa 13 dels 27 municipis de l’Alt Penedès i el recorregut total és de més de 71 Km; més 5 Km més de traçat per unir el sender amb les estacions de tren. Circula per camins públics, evita les vies de comunicació principals i passa per diferents espais d’interès històrico-cultural que li donen un valor afegit. A l’hora d’establir la proposta de traçat, el Consell Comarcal ha comptat amb l’assessorament de l’Institut d’Estudis Penedesencs i dels autors del llibre “A peu per la Via Augusta”.
Actualment s’està ultimant el disseny del logotip (en forma de moneda romana) i s’estan elaborant els continguts dels 30 panells informatius (que tindran forma de mil·liari romà). A partir d’ara començaran les visites de l’arquitecta comarcal als ajuntaments dels 13 municipis per on està previst que passi el sender, per tal de consensuar el traçat definitiu, decidir la ubicació dels elements senyalitzadors i tancar els detalls que puguin sorgir.
Un cop finalitzades les presentacions i en el torn d’informacions de la Presidència, el president del Consell d’Alcaldes, Francesc Edo, van informar els assistents sobre l’organització, per part del Consell Comarcal, d’un curs sobre Procediment Administratiu Bàsic per conèixer els principals canvis normatius derivats de l’entrada en funcionament de les lleis 39/2015 i 40/2015. El curs és obert a la participació de secretaris, interventors i regidors dels ajuntaments de l’Alt Penedès i serà impartit per Montserrat Iglesias, professora de Dret Administratiu de la UAB.
Francesc Edo també va recordar als alcaldes assistents que des del Pla Territorial Educatiu del Consell Comarcal es va proposar mancomunar la gestió de les llars d’infants municipals. Els ajuntaments que hi estiguin interessats ho han de comunicar urgentment al Consell Comarcal per tal que es pugui elaborar una proposta conjunta en funció del nombre d’escoles bressol a gestionar.
Tot seguit, el president del Consell Comarcal, Francesc Olivella, va presentar la proposta d’actuació dins el Pla Zonal de la Diputació de Barcelona. Aquest pla preveu la transformació d’alguns camins comarcals en carreteres, que passarien a ser de titularitat de la Diputació. Després d’estudiar els índex de mobilitat de diferents camins de la comarca i els costos de transformació en carretera, el Consell Comarcal proposa que es dugui a terme aquesta obra en el camí que va des de Santa Margarida i els Monjos fins a Avinyonet del Penedès, passant per Pacs del Penedès, les Cabanyes, la Granada i Sant Cugat Sesgarrigues. Francesc Olivella va emplaçar els alcaldes a estudiar la proposta i a presentar, si ho creuen convenient, propostes alternatives. Totes les propostes s’estudiaran en una propera reunió que es convocarà específicament a aquest efecte.
En el darrer punt de l’ordre del dia del Consell d’Alcaldes, es va parlar sobre la gestió energètica municipal. Diferents ajuntaments van exposar l’experiència de les auditories energètiques que han dut a terme la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal i que han servit per reduir considerablement la despesa en el subministrament elèctric (arribant, en alguns casos, a un 40% d’estalvi econòmic). La recomanació és que els ajuntaments que encara no han fet aquestes auditories les sol·licitin a l’Agència Local de l’Energia de l’Alt Penedès (Gestor Energètic), dependent del Consell Comarcal, perquè el cost de l’auditoria s’amortitza molt ràpidament. També les poden demanar a la Diputació de Barcelona.
Vilafranca del Penedès, 3 d’octubre de 2016