Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

CONSELL D’ALCALDES DE L’ALT PENEDÈS

El dijous 30 de gener es va celebrar sessió plenària del Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès a la seu del Consell Comarcal.

 

La sessió va començar amb la intervenció del president del Consell d’Alcaldes, David Masdeu, que va demanar als assistents que agilitessin en els respectius ajuntaments la implantació de l’Administració electrònica (seu electrònica, registre electrònic, digitalització de documents, notificació electrònica, factura electrònica i consulta telemàtica de dades entre administracions). Masdeu va recordar que el Consorci Administració Oberta de Catalunya ha creat totes les plataformes gratuïtes necessàries i que el Consell Comarcal, a través de l’Oficina d’Atenció Ciutadana, ofereix assessorament gratuït als ajuntaments sobre el funcionament d’aquesta plataformes. Des de l’OAC del Consell Comarcal s’han organitzat i se seguiran organitzant sessions formatives per al personal dels ajuntaments per facilitar el procés d’implantació.

Tot seguit, el president del Consell Comarcal i president de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, Francesc Olivella, va informar sobre les obres aprovades per a la millora i la senyalització de camins i carreteres: camí de Torrelles de Foix des de la Rovira Roja, als termes de Font-rubí, Torrelles i Sant Martí (obra ja recepcionada); l’entrada de la N-340 a Ordal, a Subirats (adjudicada i a punt de començar); camí d’Ordal a Martivell, als termes de Subirats i Gelida (pendent d’adjudicació); camí variant del Cuscó, a Castellví de la Marca (pendent d’ajudicació); camí del Pla del Pèlag, a Olesa de Bonesvalls (pendent d’ajudicació), i senyalització enoturística i ampliació de les rutes verdes (pendents d’adjudicació). Olivella va explicar que l’execució d’aquestes obres restarà condicionada a les disponibilitats de Tresoreria perquè impliquen avançar molts diners per part del Consell Comarcal.

En el següent punt de l’ordre del dia, els alcaldes van debatre les últimes notícies sobre el Fons de Cooperació Local dels anys 2013 i 2014. La vicepresidenta del Govern de la Generalitat va comentar en roda de premsa que durant el període 2015-2017 es compensaria els ajuntaments als quals no s’hagués fet efectiu el Fons de 2013. A més, la Generalitat va comunicar l’import del Fons de Cooperació de 2013 a finals d’any, quan els ajuntaments ja havien aprovat els seus pressupostos, i les aportacions s’havien reduït respecte de l’any anterior. I, finalment, la Generalitat ha anunciat que no farà aportacions del Fons de Cooperació de l’any 2014 a alguns ajuntaments. Per poder parlar d’aquesta problemàtica tan complexa i transcendent per a les finances municipals, els alcaldes van acordar demanar la presència del director general d’Administració Local i d’un alt representant de la Conselleria d’Economia de la Generalitat en una propera sessió del Consell d’Alcaldes.

En el següent punt de l’ordre del dia, Xavier Xortó, en nom de la Federació d’ADF del Penedès-Garraf, va presentar el projecte de prevenció d’incendis forestals mitjançant la neteja del sotabosc amb cabres i la iniciativa de la Federació “Apadrina una cabra”. Xortó va explicar que actualment “els boscos són autèntics polvorins perquè no s’han treballat en 50 anys. (...) Aquest estiu a l’Empordà hem vist el primer incendi fora de capacitat d’extinció per la magnitud de les flames.” Per netejar els boscos les ADF proposen als ajuntaments de l’Alt Penedès que contractin temporalment, i a un preu molt assequible, els serveis del seu ramat de 200 cabres. La Federació d’ADF contracta un pastor i fa tots els tràmits administratius per traslladar el ramat; l’Ajuntament només ha de signar un conveni de col•laboració amb la Federació. La propera experiència es farà al nucli de Santa Fe del Penedès i l’alcalde, Jordi Rius, va explicar que “hauríem hagut de contractar deu persones per netejar el que les cabres faran en un mes”. El projecte “apadrina una cabra” comporta el pagament de 90 € perquè la Federació d’ADF pugui comprar una cabra i el retorn d’aquest import en forma de carn de xai ecològica. Els alcaldes es van mostrar molt interessats en la iniciativa i és probable que arribi aviat a altres municipis de la comarca.

En el torn d’Informacions de la Presidència, el president del Consell Comarcal va informar que el Consell paga puntualment el dia 15 de cada mes les beques de menjador, tal com havia anunciat a l’inici del curs escolar (això és possible gràcies a un ajut de Tresoreria de la Diputació de Barcelona que el Consell Comarcal haurà de retornar quan rebi l’aportació de la Generalitat per a aquest concepte). Francesc Olivella també va informar que el dia 10 de febrer se celebrarà la primera reunió de la taula per a la captació d’inversions a l’Alt Penedès. “En aquesta taula no és parlarà sobre què passa (tancament i deslocalització d’empreses) sinó sobre com captar noves inversions” i hi assistiran representants de les associacions empresarials, el sindicats i els ajuntaments de la comarca amb més pes industrial.

Dins el torn d’Informacions de la Presidència, va intervenir també el president del Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès, Santi Soler, per informar que ja són 20 (de 27) els ajuntaments de la comarca de l’Alt Penedès adherits al Consorci. “Això ens dóna més força per anar a negociar i seria òptim que poguéssim tenir el recolzament de tots”.

Vilafranca del Penedès, 3 de febrer de 2014
 

Destaquem