Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

CONSELL D’ALCALDES DE L’ALT PENEDÈS

El Consell d’Alcaldes va donar suport a la moció de la PAH que demana sancions per als immobles desocupats propietat d’entitats financeres

 

El dijous 20 de març es va celebrar sessió plenària del Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès a la seu del Consell Comarcal. La sessió va començar amb la presentació, per part de la representant de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de l’Alt Penedès, de la moció per a la sanció dels immobles permanentment desocupats propietat d’entitats finances i altres grans empreses. Lina Poyatos va afirmar que “l’experiència de Terrassa, on l’Ajuntament ha obert expedients sancionadors a les entitats financeres que tenen habitatges en desús, ha demostrat que si es vol, es pot”. També va explicar que la PAH vol estendre aquesta campanya a la resta d’ajuntaments de l’Estat.

El president del Consell d’Alcaldes, David Masdeu, va afegir que “una bona part dels ajuntaments han aprovat ja mocions similars. Procurem fer d’altaveu d’aquest gran problema que tenim”. La moció es va aprovar per unanimitat de tots els alcaldes.

En el següent punt de l’odre del dia, es va informar sobre la tasca que duu a terme el Servei d’Habitatge del Consell Comarcal. El cap del Servei, Joan Rodríguez, va explicar que durant l’any 2013 es van fer 2.500 atencions a usuaris i es van obrir 147 nous expedients relacionats amb l’assessorament hipotecari. El grau de satisfacció dels usuaris és elevat: un 86,7 % consideren que l’atenció va ser bastant o molt adequada. De cara a 2014, el Servei té com a prioritats oferir un assessorament integral en matèria hipotecària i de lloguer, enfortir la coordinació amb els serveis municipals i comarcals i amb tots els agents del territori que intervenen en temes d’Habitatge, activar el protocol amb els jutjats per prevenir desnonaments, posar en marxa habitatges d’emergència social per evitar que cap persona es quedi al carrer i fer la màxima difusió sobre els serveis que s’ofereixen i sobre les campanyes preventives en matèria d’Habitatge i consums relacionats. Durant aquest any, el Consell Comarcal signarà nous convenis amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya amb una major dotació econòmica, perquè durant l’any 2013 es van superar àmpliament els mínims acordats i perquè la demanda del servei és previst que segueixi augmentant.

Tot seguit, el president del Consell d’Alcaldes, David Masdeu, i el president del Consell Comarcal, Francesc Olivella, van anunciar la realització, per part de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona, del Pla Territorial d’Educació. Aquest pla és un instrument de planificació estratègica que té com a objectius ordenar i concretar el conjunt de mesures, recursos, accions i estratègies que seran necessaris per definir la política educativa de l’Alt Penedès en els propers anys. El pla s’elaborarà amb la participació de totes les administracions locals, la xarxa d’agents del món educatiu (mestres, equips directius, ampes, etc.) i serà aprovat, en última instància, pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat, que és qui en té la competència.

En el torn d’Informacions de la Presidència, David Masdeu va traslladar als alcaldes les últimes informacions rebudes a la Gerència del Consell Comarcal sobre el finançament de les escoles de música i les escoles bressol.

Pel que fa a les escoles de música, la voluntat de la Generalitat és que durant el curs 2013-2014 l’aportació per alumne sigui de 230 € (igual que el curs anterior), però no se sap quan sortirà la convocatòria. El Parlament de Catalunya ha creat una Comissió Mixta per parlar sobre la situació i el sosteniment de les escoles de música, i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, com a titular de l’Escola de Música de l’Alt Penedès, és l’únic consell comarcal que en forma part.

Pel que fa a les escoles bressol, durant el segon trimestre de 2014 el ajuntaments rebran de la Diputació de Barcelona el 50% de l’aportació pendent del curs 2012-2013. Pel que fa al curs 2013-2014, la Generalitat i la Diputació hi estan treballant.

En el torn obert de paraules, l’alcalde de Castellet i la Gornal, Miguel Delgado, va demanar el màxim suport dels presents de cara a facilitar que la venda de la planta de l’empresa Robert Bosch a Castellet no es faci en detriment dels 420 llocs de treball actuals. Tots els alcaldes i el president del Consell Comarcal es van mostrar disposat a oferir aquest suport a l’Ajuntament i als treballadors quan sigui necessari.

Vilafranca del Penedès, 21 de març de 2014
 

Destaquem