Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

CONSELL D’ALCALDES I ALCALDESSES DE L’ALT PENEDÈS A VILADELLOPS

Aquest òrgan deliberant del Consell Comarcal es va crear el gener de 2004 i va celebrar ahir la seva sessió plenària número 100

El dijous 22 de desembre es va celebrar reunió ordinària del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès al Centre d’Interpretació de la família Desvalls i l’Arxiu Nacional de Catalunya ubicat a la Finca Viladellops (Olèrdola).

La sessió tenia un únic punt a l’ordre del dia: la presentació dels reptes i els objectius de l’Estratègia territorial d’ocupació i de desenvolupament econòmic de l’Alt Penedès.

L’estratègia territorial és una iniciativa conjunta de l’Ajuntament de Vilafranca i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, i en la seva elaboració hi han participat prop de 100 persones de 36 institucions diferents. Aquesta línia de treball forma part del projecte "Penedès en Acció pel Desenvolupament Econòmic i l’Ocupació,  subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu en el marc de la convocatòria de Programes de Suport al Desenvolupament Local.

Joan Manel Montfort, regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, i Cristina de la Cruz, consellera d’Empresa i Ocupació del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, van explicar els dos grans motius pels quals s’ha elaborat aquesta estratègia: primer, perquè cada cop més la capacitat i la possibilitat de presentar projectes a les diferents línies de subvenció resten condicionades a l’existència d’estratègies territorials, i segon, perquè la concertació en polítiques d’ocupació i desenvolupament econòmic és una manera de treballar que els ajuntaments de la comarca i el Consell Comarcal ja fa temps que estan portant a la pràctica per optimitzar recursos i multiplicar resultats.

El document de l’estratègia territorial d’ocupació i desenvolupament econòmic es va presentar perquè cada ajuntament pugui fer aportacions abans que es porti a aprovació definitiva en el proper plenari del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses.

L’estratègia gira al voltant de 6 grans reptes: 1. La valorització del sector agroalimentari, que juntament amb l’enoturisme són claus per a la gestió del territori i per a la preservació del paisatge i el patrimoni cultural, 2. El manteniment del model econòmic sustentat en la indústria i l’augment de les oportunitats d’ocupació de joves, dones i població estrangera, 3. La millora de les condicions per a la competitivitat de les empreses a través de la innovació i la digitalització, i alhora l’adaptació de la població a aquest canvi, 4. La millora de l’encaix entre oferta formativa i la demanda de perfils professionals del mercat de treball, 5. La transició cap a fonts energètiques renovables i l’impuls de l’economia circular, i 6. L’ordenació sostenible de les activitats de distribució i logística.

Joan Manel Montfort i Cristina de la Cruz van fer notar que els projectes sobre els quals treballen ja l’Ajuntament de Vilafranca i el Consell Comarcal s’emmarquen plenament en aquests grans reptes i que ara només cal aprovar l’estratègia a nivell comarcal per poder prioritzar, pressupostar i calendaritzar els nous projectes que es vulguin impulsar des dels serveis de Promoció Econòmica de tots els ens locals.

Cèsar Herráiz, alcalde d’Avinyonet del Penedès i president del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l'Alt Penedès, va tancar l’acte afirmant que “sabem que els tempos per aconseguir millores són llargs, de vegades l’espera pot ser frustrant, però hem de decidir conjuntament quines són les prioritats del territori i treballar units si volem aconseguir resultats”.

En acabar, tots els alcaldes i les alcaldesses van rebre un recordatori d´aquests sessió tan especial, la número 100 de la història del Consell d'Alcaldes i Alcaldesses de l'Alt Penedès.

Vilafranca del Penedès, 23 de desembre de 2022

Imatges relacionades

Destaquem