Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

CONSELL D’ALCALDIES DEDICAT A LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA

La primera sessió plenària del Consell d’Alcaldies de l’Alt Penedès de la legislatura 2023-2027 va acollir la presentació de L’Energètica, l’empresa pública d’energia de Catalunya

El dijous 28 de setembre es va celebrar sessió plenària del Consell d’Alcaldies de l’Alt Penedès. En el primer punt de l’ordre del dia, el plenari va aprovar mantenir la composició de la Comissió Permanent, adaptada al resultat de les eleccions municipals: 3 representants d’ERC, 3 d’Impulsem-Junts, 2 del PSC i 1 del PP). També va aprovar mantenir la periodicitat bimensual de les sessions del Consell d’Alcaldies, que se celebraran el quart dijous dels mesos parells, a les 7 de la tarda.

En el segon punt de l’ordre del dia, Ferran Civit, president de L’Energètica, acompanyat de Roser Romeu, cap de l’Oficina Comarcal d’Impuls per a la Transició Energètica, va presentar aquesta empresa pública creada per la Generalitat de Catalunya per incidir i millorar el mercat energètic català i accelerar la transició energètica per arribar a la neutralitat d’emissions de carboni l’any 2050.

Inicialment tindrà com a objectiu aprovisionar energèticament tots els edificis públics i equipaments de la Generalitat a partir de projectes d’autoconsum o energia distribuïda i amb fonts d’energia renovables. Després, aquest objectiu es farà extensiu a tots els ajuntaments que ho vulguin.

L’Energètica també gestionarà les centrals hidroelèctriques de Catalunya a mesura que es vagin exhaurint les concessions actuals. I, finalment, comercialitzarà i emmagatzemarà energia procedents de fonts renovables gestionant els excedents d’autoconsum i desenvolupar nous models de gestió com les comunitats energètiques o l’agregació d’energia.

La Xarxa d’Oficines Comarcals de Transició Energètica de Catalunya es va presentar públicament el 18 de gener al Palau de Pedralbes de Barcelona, en una primera reunió presidida pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà.

Les oficines comarcals de transició energètica tenen com a principal missió articular la participació del territori en el nou model energètic més net, sostenible i democràtic cap al qual avança Catalunya. Mitjançant la participació i la coresponsabilitat, les oficines han de contribuir al desplegament de les energies renovables a Catalunya.

Per això, les seves principals tasques són aportar coneixement tècnic en l’àmbit energètic als consells comarcals i als ajuntaments per a la presa de decisions en l’àmbit de l’energia; impulsar i difondre en cada comarca projectes vinculats a la transició energètica (comunitats energètiques locals, autoconsums compartits en l’àmbit industrial, etc.) i ajudar a definir els criteris per a la implantació de projectes d’energies renovables en els seus territoris.

En el torn d’informacions de la Presidència, Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va informar sobre l’actualització de la prestació de serveis d’Arquitectura, Enginyeria, Informàtica i Arxiu als ajuntaments per part del Consell Comarcal amb el suport de la Diputació de Barcelona. Lluch va recollir les sol·licituds dels ajuntaments per a la prestació de nous serveis per estudiar-les i donar resposta en properes sessions del Consell d’Alcaldies.

Vilafranca del Penedès, 3 d’octubre de 2023

Imatges relacionades

Destaquem