Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

DANYS I ROBATORIS PER VALOR DE 198.000 € ANUALS A LES INSTAL•LACIONS D’ENDESA DEL PENEDÈS-GARRAF

L’Oficina Tècnica del Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha organitzat una sessió formativa sobre els robatoris de metalls (especialment a les instal•lacions elèctriques) adreçada a policies locals, mossos d’esquadra, regidors i tècnics municipals

 

El dilluns 9 de juny, es va celebrar a la seu del Consell Comarcal una sessió formativa per explicar a les forces de seguretat i als responsables municipals les situacions de risc generades a les instal•lacions d’Endesa i la problemàtica específica dels robatoris de metalls.

Marc Galimany, conseller de Seguretat Ciutadana i Protecció del Consell Comarcal i alhora responsable de les xarxes de Baixa i Mitjà Tensió d’Endesa del Garraf-Penedès, va explicar quins són els materials metàl•lics de les instal•lacions d’Endesa susceptibles de ser robats (cables de coure, escomeses, bases de suport, preses de terra, etc.). També va explicar algunes situacions de risc relacionades amb les instal•lacions de subministrament elèctric que tenen lloc quan es produeixen robatoris, actes de vandalisme, obres, etc. i com han d’actuar els cossos de seguretat i els responsables municipals en aquests casos.

Galimany va explicar que els robatoris de petits fragments metàl•lics poden generar danys de milionaris. De fet, l’any 2013 es van produir robatoris que van provocar una despesa de 4,5 milions d’euros en reparacions i reposició de materials a la divisió d’Endesa Catalunya Occidental (Lleida, Tarragona, Penedès i Garraf) i cada mes es provoquen danys i robatoris per valor de 16.500 € al Penedès-Garraf.

Ramon Chacón, cap de l’Àrea Bàsica Policial de l’Alt Penedès, va explicar que l’increment de robatoris de metall és conseqüència de la demanda d’electrodomèstics i petits aparells per part dels països emergents. La persecució d’aquests delictes és complexa perquè en molts casos els delinqüents formen part de grups organitzats i perquè tenen la complicitat d’algunes empreses recuperadores de metall. “És molt difícil localitzar el metall, identificar-lo, demostrar que és material robat o demostrar que el comprador sabia que era material robat... és un no parar que demana una alta dedicació de recursos per part dels Mossos (9.800 h dedicades a prevenció a l’Alt Penedès durant l’any 2013”.

Chacón va explicar que les empreses recuperadores han proliferat perquè tenen molt de benefici. En canvi, els sostractors sovint arrisquen les seves vides (risc d’electrocució en el robatori de cables de les línies de baixa i mitja tensió) a canvi d’un material que, venut a pes, no té gaire valor. A més, tot i que el material robat de vegades no té molt de valor quan es ven a l’empresa recuperadora, sí té molt de valor per als particulars o les empreses o comporta un perjudici important a la població (per exemple, el robatori dels búcars d’acer inoxidable en 7 cementiris de l’Alt Penedès, el robatori de matrius de cotxes per valor de 3 MEUR en una empresa de l’Alt Penedès o la interrupció de la cobertura telefònica pel robatori de cables de coure).

Vilafranca del Penedès, 9 de juny de 2014
 

Destaquem