Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL CCAP VOL IMPLICAR LES ADMINISTRACIONS I LES ASSOCIACIONS DEL SECTOR VITIVINÍCOLA EN EL DESENVOLUPAMENT D`ESTRATÈGIES TERRITORIALS EN DEFENSA DEL SECTOR DE LA VINYA:

El plenari del Consell Comarcal va aprovar una moció que demana la implicació de les institucions i dóna suport a les accions que porti a terme la pagesia

El dimarts 27 d’agost, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès va celebrar un Ple extraordinari amb un únic punt a l’ordre del dia: l’aprovació d’una moció en defensa de la pagesia i per un preu digne del raïm i el vi.

El portaveu de la CUP, Isaac Ruana, va denunciar el comportament empresarial que “empobreix sobretot les empreses familiars i afavoreix l’explotació del treball del camp. Aquest comportament va en contra de l’esforç de molts productors per millorar la qualitat del seu producte i porta a l’abandonament de les produccions que són menys productives, però que tenen un gran valor agrícola, enològic i paisatgístic.”

El portaveu del PSC-CP, Albert Tort, va afirmar que “el problema s’ha d’afrontar des d’un punt de vista estratègic. La Taula que demanem a la Generalitat ha de posar aquesta visió estratègica del que ha d’anar succeint per atacar aquest problema des del fons. La defensa del preu just no és només un tema econòmic, sinó la defensa de la supervivència de la pagesia i del nostre territori.”

El portaveu d’ERC, Pol Pagès, va explicar que “el control dels majoristes del raïm ha caigut en mans de capital estranger, això ha comportat que en els preus han primat els balanços econòmics per davant de la gestió del territori. (...) Per desídia d’anys, hem arribat a una situació que l’estan pagant els pagesos. Si això continua, les explotacions agrícoles es poden anar deixant i que s’acabi imposant el model dels grans parcs logístics”.

El portaveu de Junts x Catalunya, Jordi Torné, va dir que la moció “insta les diferents administracions perquè s’actuï i es pugui arribar al final que es desitja: tenir una comarca on la viticultura generi riquesa i llocs de treball i que transformi el nostre entorn en paisatges verds i espectaculars (...)que puguem arribar a tenir uns productes de qualitat i que s’hagi de pagar el raïm al preu que calgui”.

Va tancar el torn d’intervencions el president del Consell Comarcal, Xavier Lluch, que va afirmar que “això és una cadena, si es trenca la primera baula, seguiran el transport, els embalatges, i altres sectors. (...) Hi ha empreses que estan signant contractes a 5 anys vista, això vol dir que és una tendència, la qual cosa encara és més greu. (...) La DO Cava depèn del Ministeri, però tots hi som representats i entre tots l’hem de fer funcionar o modificar perquè segueixi sent una eina de creació de riquesa. (..) Val la pena que ens hi posem, encara que serà molt difícil arribar a un acord amb tots els sectors. Aquesta sacsejada servirà perquè la gent prengui consciència i es comencin a moure les coses; les crisis serveixen per millorar.”

El text de la moció, que havia estat consensuada amb tots els grups polítics amb representació al Consell Comarcal (Junts per Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya, Grup Comarcal Socialista, Candidatura d’Unitat Popular i En Comú Guanyem Penedès) i que es va aprovar per unanimitat, és el següent:

“Aquestes setmanes ha sorgit la notícia sobre la polèmica dels preus del raïm que pagaran les empreses majoristes del sector del cava. Aquesta és una molt mala notícia per la nostra comarca i la seva gent.

El Penedès és una vegueria molt sensible a aquestes qüestions. El sector de la vinya és un sector transversal, que ens permet desenvolupar diferents estratègies territorials:

La posada en valor del sector primari en el seu conjunt, gaudir d’un paisatge natural i al mateix temps cultural que està a la base de la nostra identitat territorial, i també treballar polítiques turístiques en el conjunt de projectes de l’Enoturisme Penedès.

La vinya i la pagesia esdevenen elements estratègics, cabdals i motivadors de poder mantenir un Penedès com una comarca agrària. La vinya i la pagesia es converteixen en aspectes claus per tal de gestionar les pressions territorials que rep el Penedès per part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el projecte paneuropeu del Corredor del Mediterrani, que es tradueix en la implantació de grans superfícies dedicades a la logística, un sector que ocupa grans superfícies de terreny, genera contaminació, poca mà d’obra i de baixa qualificació.

Es per això, que amb aquesta moció volem defensar les seves funcions socials, territorials i de futur que tant el sector de la vinya com la figura de la pagesia representen pel Penedès i demanem:

  • La constitució d’una taula de treball on el Departament d’Agricultura, el Departament d’Empresa, la Delegació del Govern del Penedès, els presidents comarcals de les 4 comarques de la Vegueria Penedès i el sector de la vinya (presidents de la DO Penedès i DO Cava) així com membres d’Unió de Pagesos, JARC i l’Associació de Viticultors del Penedès, puguin debatre sobre el preu del raïm i el futur del model de la vinya al Penedès.
  • Al Departament de Territori, l’acceleració del desenvolupament del Pla Territorial del Penedès per tal de definir les estratègies territorials de la nostra vegueria i promoure debats i accions estratègiques a nivell de vegueria i a nivell del país encaminades a enfortir la pagesia i dignificar el treball del camp com a sector clau i estratègic de present i futur.
  • Constituir una Taula del Penedès amb representants del Departament d’Agricultura i el Departament d’Empresa per tal de definir unes estratègies conjuntes en clau Penedès que posin en valor la funció de la pagesia i el sector de la vinya i la promoció del territori i del turisme sostenible.
  • Al Departament d’Agricultura, que segueixi fent de mitjancera entre els sindicats agraris i les grans empreses del sector perquè no es posi el preu del raïm per sota del seu cost de conreu.
  • Manifestem el nostre suport a l’aturada del dia 5 de setembre i a les accions que porti a terme la pagesia a través dels sindicats i assemblees per aconseguir un preu digne del raïm i del vi.
  • Donar trasllat d’aquests acords als ajuntaments de la comarca de l’Alt Penedès, als Departaments d’Agricultura, Territori i Empresa de la Generalitat de Catalunya, a la Unió de Pagesos, a la JARC, a l’Associació de Viticultors del Penedès, al Consell Regulador del Cava i a la DO Penedès.”

 

Vilafranca del Penedès, 30 d’agost de 2019

 

Destaquem