Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL CONSELL COMARCAL APROVA UN PROTOCOL DE COORDINACIÓ DEL TRANSPORT ESCOLAR DAVANT DE SITUACIONS DE RISC QUE AFECTIN LA XARXA VIÀRIA

El plenari comarcal també va aprovar la declaració com a Bé Cultural d’Interès Local de dos refugis antiaeris de la Guerra Civil a l’aeròdrom republicà de Sabanell

El dijous 10 de febrer es va celebrar telemàticament Ple ordinari del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

Després de l’aprovació de l’acta de la sessió anterior, van prendre possessió del càrrec de consellers Rosa M. Esteve, regidora d’ERC-AM a l’Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles, i Jordi Pujol, regidor de la CUP a l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia.

Tot seguit es van presentar 2 propostes de l’Àrea d’Atenció a les Persones. La primera, aprovar el conveni d’encàrrec de gestió amb l’empresa SUMAR, Serveis Públics d’Acció Social de Catalunya, per a la prestació del servei de dinamització de la gent gran als municipis de la comarca.

Jordi Ferrer, president de l’Àrea, va explicar que aquest servei el prestava inicialment la Diputació de Barcelona. “El finançament va a càrrec dels ajuntaments (48%) i la Diputació (52%). I en aquest any i mig que fa que presta el servei el Consell Comarcal hem augmentat d’11 a 15 municipis: Avinyonet del Penedès, Castellet i la Gornal, Castellví de la Marca, la Granada, Font-rubí, Mediona, el Pla del Penedès, Pontons, Puigdàlber, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona, Santa Fe del Penedès, Torrelavit i Torrelles de Foix”.

El conveni es va aprovar amb els vots a favor dels grups de Junts x Catalunya, ERC, el PSC-CP i ECGP, i amb l’abstenció del grup de la CUP.

La segona, aprovar l’addenda complementària al contracte programa amb el Departament d’Igualtat i Feminisme en matèria de sistemes de resposta, acompanyament i protecció urgent per a dones que es troben en situació de violència masclista i per als seus fills i filles. Jordi Ferrer va explicar que “durant el confinament van augmentar les trucades relacionades amb la violència masclista un 70%. El Servei d’Atenció a la Dona del Consell Comarcal està format per una advocada, una psicòloga, una psicòloga infantil i una tècnica d’Igualtat. Durant el 2021 van necessitar allotjament urgent per violència masclista 2 dones amb els seus fills i filles”.

L’addenda es va aprovar per unanimitat.

Després es va debatre una proposta única de l’Àrea d’Economia i Hisenda: l’aprovació de l’expedient de modificació de crèdit número 1 del pressupost de 2022 del Consell Comarcal.

Carles Morgades, president de l’Àrea, va explicar que calia incorporar majors ingressos per un import de 338.300 € provinents de la Generalitat (per al Servei d’Habitatge i els programes de formació dual en el sector de l’hostaleria) i de la Diputació de Barcelona (per la participació del Consell Comarcal en el projecte “Penedès Circular”).

La modificació de crèdit es va aprovar amb els vots a favor dels grups de Junts x Catalunya, ERC, el PSC-CP i ECGP, i amb l’abstenció del grup de la CUP.

Dins l’Àrea de Plans Transversals es van presentar dues propostes: la primera, aprovar el “Protocol de coordinació del servei de transport escolar gestionat pel Consell Comarcal davant de situacions de risc per afectació de la xarxa viària”.

Albert Tort, president de l’Àrea, va exposar que “el Consell Comarcal transporta diàriament més de 1.300 alumnes escolaritzats en centres educatius d’arreu de la comarca mitjançant els autobusos de transport escolar, amb vehicles de transport adaptat i taxis. Una de les principals dificultats de la gestió del transport escolar és prendre decisions en situacions d’emergència que poden afectar la xarxa viària (nevades, incendis, ventades, inundacions, etc.). En aquests casos, a més de valorar ràpidament el risc i la decisió a prendre, cal tenir en compte els múltiples agents implicats: famílies, empreses de transport, centres escolars, ajuntaments, Consell Comarcal, etc. El protocol preveu diferents escenaris i com actuar en cada cas”.

El protocol es va aprovar per unanimitat.

La segona proposta, aprovar la declaració com a Bé Cultural d’interès Local (BCIL) de 2 refugis antiaeris de la Guerra Civil espanyola a l’antic aeròdrom republicà de Sabanell.

Antoni Romeu, conseller comarcal de Cultura, va comentar “fins ara, havíem aprovat BCIL d’elements patrimonials romans i medievals. Avui, gràcies al treball dels voluntaris que van recuperar el refugi gran de Font-rubí i el refugi petit de Torrelavit i gràcies al treball de recerca i de recuperació de la Memòria Històrica de l’Institut d’Estudis Penedesencs, podem protegir un espai de l’última etapa de la Guerra Civil (1936-1939). Així els ajuntaments de Font-rubí i Torrelavit podran preservar-los i condicionar-los perquè puguin ser visitats”.

El BCIL es va aprovar per unanimitat.

Un cop finalitzades les propostes d’acord i dins la fase de control del Ple, el secretari va donar compte dels decrets de la Presidència, les resolucions de la Gerència i les actes de la Junta de Govern.

Tot seguit va començar el debat d’una moció presentada pel grup comarcal socialista i encapçalada també per la CUP i ECGP, a petició del grup Prosanitat Pública. La moció defensa el model de sanitat pública i demana la millora del servei sanitari als CAPS i a l’Hospital comarcal de l’Alt Penedès.

Francisco Romero, portaveu del grup del PSC-CP, va exposar els punts principals de la moció: demanar a la Generalitat que millori el finançament de la Sanitat Pública, augmentar els recursos per a l’atenció a la salut mental i instar a la creació del defensor de l’usuari. Romero va afirmar que “la moció vol posar en valor, més que mai, el model de Sanitat Pública, perquè el seu finançament és molt precari en inversions, en oferta d’ocupació i en suport als professionals”. També va ressaltar la importància de reforçar la presència de les administracions locals en els òrgans de direcció.  Romero va cloure la seva intervenció reivindicant l’objectiu comú d’aquesta moció: “avançar cap a una Regió Sanitària del Penedès, perquè els recursos es pensin, es reparteixin, s’executin i es planifiquin des del nostre territori”.

La moció es va aprovar per unanimitat.

La sessió del Ple va finalitzar amb el torn d’informacions de la Presidència i el torn de precs i preguntes.

Vilafranca del Penedès, 14 de febrer de de 2022

 

Destaquem