Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL CONSELL COMARCAL DE L’ALT PENEDÈS APROVA EL PLA COMARCAL LGTBI

El pla planteja una estratègia d’intervenció per donar resposta a les necessitats específiques de les persones LGTBI i, sobretot, per educar la ciutadania perquè sigui més justa, solidària i respectuosa amb la diversitat.

 

El dijous 17 de gener es va celebrar Ple ordinari del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

Després de l’aprovació de l’acta de la sessió anterior i dins les propostes de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, es va donar compte d’un acord de la Junta de Govern: l’adjudicació dels contractes per a la redacció de 4 projectes i la corresponent direcció d’obres, de l’operació Penedes 360º cofinançada pel FEDER Catalunya 2014-2020.

 

 

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal i president d’aquesta àrea, va explicar que 4 ajuntaments havien delegat en el Consell la contractació de la redacció dels projectes, i de la corresponent direcció d’obres, que volen dur a terme per convertir espais municipals d’interès cultural o paisatgístic en espais d’interès turístic. Per aquest motiu, la Junta de Govern del Consell Comarcal, per delegació expressa del Ple, va adjudicar la redacció dels projectes i la direcció de les obres.

Raimon Gusi, conseller comarcal de Cultura, va resumir les actuacions dels 4 ajuntaments: l’Ajuntament d’Olesa de Bonesvalls vol fer accessible l’Avenc del Garrigal; l’Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues vol millorar l’equipament del Forn per transformar-lo en un espai museístic sobre la història del sindicat agrícola; l’Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles vol condicionar l’edifici de Cal Xerta per acollir el Centre d’Interpretació del Paper, i l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos vol adequar la casa del prior, dins el Castell de Penyafort, per acollir el Centre d’Interpretació de la Transhumància i els Camins Ramaders.

Dins la mateixa Àrea de Territori i Sostenibilitat, es va portar a aprovació el canvi de destinació d’una actuació inclosa dins el programa de Manteniment de la xarxa bàsica de camins rurals comarcal, subvencionada en el marc de les Meses de Concertació de la Diputació de Barcelona 2016-2019.

Xavier Lluch va explicar que l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, arran de la urgència i la necessitat de restablir el trànsit, havia executat amb recursos propis les obres de manteniment del camí de Sant Llorenç a Espiells, i que, amb posterioritat, havia sol·licitat al Consell Comarcal que destinés la subvenció de les Meses de Concertació a les obres de manteniment i de millora del ferm del camí del carrer Diputació fins a Can Mas de la Riera. La proposta de canvi de destinació es va aprovar per unanimitat de tots els grups.

Tot seguit, el president de l’Àrea d’Atenció a les Persones, Jordi Bosch, va presentar el Pla Comarcal LGTBI, que es portava a aprovació al plenari.

 

 

Aquest pla preveu 6 grans eixos de treball: 1. El compromís institucional, que passa per la formació i la sensibilització de les persones que treballen al Consell Comarcal i als ajuntaments de la comarca; 2. L’espai públic, per al qual es faran, entre d’altres, campanyes per visibilitzar les persones LGTBI, reconèixer els seus drets i lluitar contra la LGTBIfòbia; 3. La comunitat educativa, en la qual es faran, entre d’altres, activitats formatives per a entitats socials i de lleure, esplais, centres oberts i clubs esportiu; 4. El foment de l’apoderament i la participació social de les persones LGTBI, que es promourà afavorint espais de trobada intermunicipals, col·laborant amb la programació cultural dels ajuntaments i incloent temes LGTBI en el cicle de xerrades de Serveis Socials; 5. Els drets laborals de les persones LGTBI, que consistirà en la incorporació de protocols contra l’assatjament sexual i per raó de gènere als ajuntaments de l’Alt Penedès, i la coordinació del Servei d’Atenció Integral LGTBI del Consell Comarcal amb els dispositius d’inserció laboral de la comarca, i finalment, l’eix de treball 6. L’atenció a les especificitats de salut de les persones LGTBI, que passarà per la col·laboració entre el Servei d’Atenció Integral i els professionals de la salut de la comarca.

El Pla Comarcal LGTBI de l’Alt Penedès es va aprovar per unanimitat de totes els grups.

Un cop finalitzades les propostes d’acord i dins la fase de control del Ple, el secretari va donar compte dels decrets de la Presidència, les resolucions de la Gerència i les actes de la Junta de Govern.

Després del torn d’informacions de la Presidència i el torn de precs i preguntes, el president del Consell Comarcal, Xavier Lluch, va llegir un manifest de suport i solidaritat amb els alcaldes de Verges i Celrà, arran de les seves detencions.

El manifest afirmava que les detencions dels alcaldes i d’altres electes i ciutadans democràtics i pacífics, responen “a la voluntat de criminalitzar l’exercici de la llibertat d’expressió i el compliment del mandat democràtic que han dut a terme els electes legítimament escollits”.

Vilafranca del Penedès, 21 de gener de 2019


 

Destaquem