Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El CONSELL COMARCAL DE L’ALT PENEDÈS DEMANA QUE ES GARANTEIXI LA VIABILITAT DE LES ESCOLES MUNICIPALS I COMARCALS DE MÚSICA I DANSA

El Ple del Consell Comarcal va aprovar també la creació del Registre Comarcal d’Entitats d’Interès Públic per possibilitar la participació de les entitats en el funcionament de l’ens comarcal.

 

El dijous 13 de febrer es va celebrar Ple ordinari del Consell Comarcal de l’Alt Penedès. Després de l’aprovació de l’acta de la sessió anterior, van començar la discussió de les propostes de l’Àrea d’Economia i Hisenda, que es van aprovar per unanimitat de tots els grups.

La primera, la modificació de l’ordenança reguladora dels preus públics per la prestació d’activitats i serveis de Joventut. El conseller comarcal de Joventut, Sergi Vallès, va explicar que la Generalitat ha augmentat el nombre d’hores lectives dels cursos oficials de monitors de lleure, per la qual cosa la matrícula és més elevada; per pal•liar l’increment de la matrícula, el Consell Comarcal preveu que es pugui fraccionar en 3 pagaments. Igualment, s’ha establert un sistema de bonificacions per a totes les activitats que organitza el Servei Comarcal de Joventut; tindran descomptes els joves amb discapacitat, els joves en atur que no rebin cap prestació econòmica i els joves amb el carnet de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

La segona proposta de l’Àrea d’Economia i Hisenda era la creació del Registre de Destrucció de Documents del Consell Comarcal. El vicepresident i conseller de Cultura, Raimon Gusi, va explicar que primer es va aprovar el Reglament per a la Destrucció de Documents que estableix quins documents es poden destruir i en quins terminis, després es va crear la Comissió d’Accés, Avaluació, Tria i Eliminació de Documentació, formada per responsables polítics i tècnics del Consell Comarcal i de l’Arxiu Comarcal, i ara es crea el Registre de Destrucció de Documents per deixar constància escrita de la documentació destruïda.

La tercera proposta d’aquesta Àrea va ser la creació del Registre Comarcal d’Entitats d’Interès Públic. La consellera de Participació Ciutadana, Consum i Transparència Pública, M. Josep Tuyà, va explicar que aquest reglament desenvolupa el que regula el Reglament Orgànic Comarcal i servirà, entre d’altres, per facilitar la participació de les entitats en els assumptes públics impulsats des del Consell Comarcal. Des del Consell Comarcal es proposaran convenis de col•laboració amb altres administracions per traspassar les dades de les entitats i simplificar el tràmit d’inscripció.

Un cop finalitzades les propostes d’acord i dins la fase de control, la secretària va donar compte de l’adscripció dels nous consellers del grup comarcal del PSC_PM (Joan Iniesta, Josep M. Tillo, Núria Bolet i Ernest Gallart) a les diferents comissions informatives. També va donar compte dels decrets de la Presidència, les resolucions de la Gerència i les actes de la Junta de Govern.

Tot seguit va començar el debat de les mocions. La primera, encapçalada per tots els grups i aprovada per unanimitat, demanava al Departament d’Ensenyament de la Generalitat, a la Presidència i als diferents grups parlamentaris que es trobi una solució de futur que garanteixi la viabilitat de les escoles municipals i comarcals de música i dansa de Catalunya. El vicepresident i conseller comarcal de Cultura, Raimon Gusi, va explicar que aquestes escoles es van crear seguint criteris demogràfics, geogràfics i de comunicació i per això el Departament d’Ensenyament ha contribuït fins ara al seu finançament. La moció reclama també que es pagui el deute endarrerit corresponent als cursos 2010-11 i 2011-12 i que s’estableixi un finançament per als cursos 2012-2013 i 2013-14 en consonància amb els pressupostos ja aprovats pels ens locals. “Fem una reivindicació des del punt de vista constructiu, perquè si no hi ha unes aportacions mínimes, aquestes escoles no es podran mantenir”.

La segona moció la van encapçalar tots els grups (CiU, PSC, ERC, ICV i CUP) excepte el PP. La moció rebutja el tancament de les emissores de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals al País Valencià i denuncia la persecució que pateix la llengua catalana per part del PP. En nom del Govern, el president del Consell Comarcal, Francesc Olivella, va afirmar que “el tancament d’emissores respon a la voluntat de posar fronteres amb els territoris de parla catalana que donen suport a l’expressió de la voluntat popular a través d’una consulta”, i el portaveu d’ERC, Pol Pagès, va afirmar que “el que passa no és gratuït, també passa a l’Aragó. L’Estat manté una croada contra tot allò que no és la llengua castellana amb l’objectiu de trencar vincles entre territoris”.

La tercera i última moció es va debatre pel procediment d’urgència i la van encapçalar també tots els grups excepte el PP. La moció demana al Govern de l’Estat i al Congrés dels Diputats la retirada de la reforma de la Llei orgànica 2/2010, de salut sexual i reproductiva i d’interrupció voluntària de l’embaràs. Els portaveus dels grups que encapçalaven la moció van coincidir que la proposta que s’està debatent és més restrictiva que la llei de l’any 1985 i que hi havia un consens social a l’entorn de la llei vigent fins ara. El portaveu del PSC, Francisco Romero, va afirmar que “ningú no entén perquè es planteja aquesta reforma; al darrere no hi ha un recolzament social ni professional”.

El Ple del Consell Comarcal de l’Alt Penedès va finalitzar amb el torn d’Informacions de la Presidència i el torn de precs i preguntes.

Vilafranca del Penedès, 17 de febrer de 2014

 

Destaquem