Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL CONSELL COMARCAL DE L’ALT PENEDÈS DETECTA UN INCREMENT DE LES IRREGULARITATS I LES ESTAFES EN ELS CONTRACTES DE LLOGUER

El Servei Comarcal d’Habitatge ha atès persones que han signat contractes de lloguer amb una persona que finalment ha resultat no ser la propietària de l’habitatge i altres persones que paguen per ocupar un habitatge.

Per tal d’evitar caure en el parany de signar un contracte de lloguer amb un fals propietari, el Servei d’Habitatge recomana demanar sempre la nota registral simple abans de signar el contracte, especialment si el contacte amb la propietat s’ha fet per un anunci a Internet, a la premsa o un anunci al carrer.

Si el propietari no mostra la nota registral amb data actual i el futur llogater té molt d’interès a llogar, pot aconseguir fàcilment el document al Registre de la Propietat (indicant l’adreça exacta). Amb la nota registral actualitzada, el futur llogater disposarà de les dades de la persona o persones que tenen dret a llogar aquell habitatge i, abans de signar el contracte de lloguer, podrà comparar les dades de la nota amb el DNI de la persona o persones que li ofereixen llogar. En el cas que hi hagi més d’un propietari, hauran de signar tots o la majoria d’aquests.

Per evitar altres problemes relacionats amb el lloguer, el Servei Comarcal d’Habitatge recomana també no fer en cap cas pagaments de rendes per avançat, demanar la cèdula d’habitabilitat i el certificat energètic abans de signar el contracte, i demanar el justificant d’ingrés de la fiança un com signat el contracte. També aconsella canviar titularitat dels subministraments i no només fer el canvi de domiciliació, per tal de poder escollir les tarifes que més s’ajustin a les necessitats del llogater i beneficiar-se de possibles descomptes.

 

 

 

El Consell Comarcal recomana també als propietaris que vulguin llogar que tinguin tots els documents esmentats anteriorment per no incórrer en responsabilitats ni ser objecte de sancions administratives. També els recorda que els contractes de lloguer s’han s’ajustar al que preveu la Llei d’Arrendaments Urbans i que no es pot pactar res que vagi en contra d’aquesta Llei (encara que les parts hi estiguin d’acord). La durada mínima dels contractes de lloguer d’habitatges habituals és de 3 anys, però es poden pactar períodes més llargs.

Una altra problemàtica sobre la qual el Servei Comarcal d’Habitatge ha rebut consultes és la de les persones que accepten pagar un “lloguer” a altres persones que, a canvi, els faciliten l’ocupació d’un habitatge. A més de ser responsables de cometre un delicte d’ocupació il·legal, aquests “llogaters” poden quedar en mans de grups delinqüencials organitzats.

Per tots aquests motius, el Consell Comarcal ofereix orientació gratuïta i imparcial a propietaris i llogaters, i els demana que no signin cap contracte sense assessorar-se apropiadament o sense tenir en compte els consells exposats aquí. També disposa d’una borsa d’habitatge de lloguer per a propietaris i llogaters i facilita la signatura gratuïta del contracte de lloguer.

Pensant en els propietaris que volen llogar o que ja tenen llogat un habitatge, el Consell Comarcal ha organitzat una xerrada titulada “Habitatge, què en saps?”, per explicar tots els aspectes relacionats amb els contractes de lloguer. La xerrada forma part del cicle de sessions informatives 2018 del Servei Comarcal d’Habitatge i es farà el dijous 31 de maig, a les 19 hores, a la sala d’actes del Consell Comarcal. Atès que les places són limitades, cal inscriure’s prèviament per telèfon (93 890 00 00), presencialment (a la seu del Consell Comarcal) o online (a través del web www.ccapenedes.cat del Consell Comarcal o fent servir el codi qr).

 

 

Vilafranca del Penedès, 23 de maig de 2018

Destaquem