Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL CONSELL COMARCAL DE L’ALT PENEDÈS INFORMA SOBRE L’INICI DEL PROCÉS PARTICIPATIU DEL PLA TERRITORIAL SECTORIAL PER A LA IMPLANTACIÓ DE LES ENERGIES RENOVABLES A CATALUNYA (PLATER)

Aquest pla establirà criteris per a la instal·lació d'energies renovables i mesures per minimitzar el seu impacte, amb l’objectiu de facilitar la transició cap a un model descarbonitzat el 2050.

El PLATER tindrà una visió global per a Catalunya, incorporarà criteris de cohesió territorial i comptarà amb la participació d'entitats locals i ciutadanes.

L'objectiu és instal·lar 12.000 MW d'energia renovable el 2030 i quasi 62.000 MW el 2050, la qual cosa requerirà l'ocupació addicional del 2,5% del territori de Catalunya per a instal·lacions d’energies renovables (eòlica i fotovoltaica).

El Pla Territorial Sectorial establirà una zonificació per a instal·lacions generadores de menys de 50 MW ajustada al territori tenint en compte aspectes com ara el desenvolupament energètic, ambiental, cultural, paisatgístic, social, econòmic i industrial.

El Departament d'Acció Climàtica ha creat una Taula de Diàleg per a les energies renovables per a treballar en la identificació i anàlisi de mesures de compensació entre territoris rurals i àrees urbanes densament poblades.

Les Oficines Comarcals d’Impuls de la Transició Energètica (OCTE) de Catalunya s'encarreguen de donar suport a les iniciatives locals per al canvi de model energètic i aporten coneixement tècnic per definir els criteris per a la implantació d'energies renovables a cada comarca.

L’Oficina Comarcal d’Impuls de la Transició Energètica del Consell Comarcal de l’Alt Penedès vol donar a conèixer l’inici del procés participatiu impulsat des de la Generalitat en el marc de la redacció del PLATER, per tal que totes les persones de la comarca puguin opinar sobre el futur de les energies renovables en el territori.

La primera fase del procés participatiu estarà adreçada a la ciutadania en general, a les entitats i a les empreses. Està previst que comenci a principis de maig i es podrà participar a través del portal Participa.gencat.cat de la Generalitat.

Més endavant s'obrirà una segona fase de consulta i participació adreçada a organismes, entitats, administracions i empreses (no ciutadania) gestionada per  l'Òrgan Ambiental de la Generalitat en el marc de procediment d’Avaluació Ambiental Estratègica de Plans i Programes.

Vilafranca del Penedès, 21 d’abril de 2023

 

Destaquem