Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL CONSELL COMARCAL DE L’ALT PENEDÈS ORGANITZARÀ UNA SESSIÓ INFORMATIVA SOBRE EL PLA TERRITORIAL DEL PENEDÈS DURANT EL MES DE SETEMBRE

El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, i el vicepresident primer, Lluís Valls, van demanar una presentació pública, oberta a particulars i entitats, per donar resposta a les inquietuds dels municipis i dels agents del territori.

 

El dimecres 18 de juliol, els màxims representants del Govern del Consell Comarcal es van reunir amb Agustí Serra, secretari d'Hàbitat Urbà i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, per traslladar-li la necessitat d’avançar la presentació pública dels treballs duts a terme en el marc del Pla Territorial del Penedès per tal que des de la comarca es puguin fer aportacions a l’equip redactor encarregat d’elaborar les propostes que es presentaran en la fase inicial.

 

 

Així ho va explicar Xavier Lluch, en roda de premsa, l’endemà dijous, i també va dir que “quan vaig arribar a la Presidència del Consell Comarcal em vaig reunir amb la Plataforma; també vaig complir amb el compromís de constituir i convocar una Comissió de Seguiment amb representants de tots els partits polítics. Volem ser transparents, però en aquest moment no hi ha un document a esmenar, sinó propostes sobre les quals s’està treballant. Encara no ha començat el debat territorial, perquè és molt complicat debatre sobre un document que no tenim. Quan el Departament faci una proposta, serà el moment d’opinar”. Quan s’iniciï el debat territorial, passarà aproximadament un any fins que no es faci l’aprovació provisional. Després, hi haurà un període d’al·legacions i, finalment, el Govern de la Generalitat aprovarà el Pla Territorial.

El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès va explicar que el Pla Territorial del Penedès és una eina per ordenar i organitzar el territori de la Vegueria, que des de 1995 estava dividit en 3 plans territorials (el de la Catalunya Central, el del Camp de Tarragona i el de l’Àmbit Metropolità), però que la nova perspectiva de la Vegueria del Penedès -amb 4 comarques implicades i, per tant, 4 comarques a opinar- fa que s’hagin de replantejar algunes premisses.

Lluch també va afirmar que “és necessari fer una proposta que pugui ser ben rebuda” i que “la dificultat més important, fins ara, és la de buscar un consens al voltant del 4t Cinturó. La primer proposta travessava tota la plana; ara es treballa sobre un traçat molt més curt, però també genera tensions als municipis per on passa”. De tota manera, el Pla Territorial té en compte i fa propostes sobre molts altres temes que també són importants: els corredors biològics, les urbanitzacions, els valors agraris, el catàleg del paisatge, assentaments urbans... entre molts d’altres.

El president del Consell Comarcal va dir que, “en qualsevol cas, volem escoltar les propostes de tots els agents del territori i treballarem amb tothom en positiu per millorar el document. Nosaltres vetllarem perquè les actuacions siguin curoses amb el paisatge; ja hem demostrat amb nombroses iniciatives que és el recurs més important pel qual apostem constantment”. I va concloure: “si volem evitar que des d’administracions superiors ens imposin la seva decisió, hem de ser capaços de posar-nos d’acord a nivell de territori i presentar una proposta consensuada”.

Vilafranca del Penedès, 23 de juliol de 2018

Destaquem