Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL CONSELL COMARCAL DE L’ALT PENEDÈS PRESENTA 3 PROJECTES PER A LES EMPRESES DE LA CADENA DE VALOR ALIMENTÀRIA

En el marc del programa “Treball, talent i tecnologia” de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal ha presentat en una jornada tècnica 3 projectes per a la digitalització de les empreses d’alimentació i begudes

El programa “Treball, talent i tecnologia” (TTT) de la Diputació de Barcelona consisteix en un fons de prestació per als municipis per dur a terme actuacions per a la reactivació econòmica i social que ajudin a pal·liar els efectes de la crisi de la COVID.

El Consell Comarcal actua com a ens gestor per delegació dels 27 ajuntaments de la comarca i executa un projecte únic mancomunat titulat “Tecnologia i talent en la cadena de valor alimentària a l'Alt Penedès". Aquesta cadena abasta totes les empreses implicades en el procés de produir, elaborar i vendre aquests productes: ramaderia i agricultura i els seus proveïdors, laboratoris, certificadors de qualitat, consultories, fabricants d’additius alimentaris, elaboració del producte, empaquetament, disseny, publicitat, majoristes, botigues al detall, grans cadenes d’alimentació, transport, maquinària, restauració, turisme, etc. Amb la suma de les aportacions econòmiques corresponents a tots els ajuntaments (395.000 €), es vol executar un projecte molt potent que generi un gran impacte en tot el teixit productiu i l’ocupació de la comarca.

Eva Menor, diputada presidenta de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, ha explicat els 3 objectius del programa TTT: afavorir la creació de treball digne, potenciar el talent del territori i aprofitar la tecnologia com a vector de canvi. “Des de la Diputació se subvencionen 67 projectes, amb propostes que afecten diferents cadenes de valor: agroalimentària, salut, logística, automoció, atenció a les persones, cosmètica, energia, economia circular... El projecte de l’Alt Penedès té la peculiaritat de ser d’àmbit comarcal; aquesta mirada comarcal és fonamental per als projectes de promoció econòmica, per la qual cosa agraeixo als ajuntaments que hagin estat generosos al posar els seus recursos al servei de tot el territori. La cadena de valor de l’alimentació i les begudes afronta molts reptes tecnològics, perquè la covid va precipitar el que s’ha anomenat la 3a revolució industrial, la revolució digital, però també és un moment d’oportunitats”.

Durant la presentació, Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, ha afirmat “hem anat a buscar la cadena de valor d’alimentació i begudes perquè és el motor econòmic de la nostra comarca  (representa més d’una quarta part de la facturació i genera milers de llocs de treball). Qualsevol actuació pot tenir un gran impacte en tot el teixit productiu i en els nivells d’ocupació de la comarca. I comencem des de baix de tot (la vinya), però treballarem amb totes les vàlues d’aquesta cadena. Gràcies a la participació de tots els ajuntaments de comarca, podrem dibuixar un mapa de les necessitats de totes les empreses d’aquesta cadena de valor i podrem tenir un major impacte en el conjunt del territori”.

Cristina de la Cruz, consellera d'Empresa i Ocupació i Productes de la Terra, i Èric Gómez, cap del Servei de Desenvolupament i Ocupació del Consell Comarcal, han presentat els 3 primers subprojectes que es posen en marxa.

El primer, titulat “Assistència tècnica i formació per a la digitalització de la viticultura de l’Alt Penedès”, té com a objectiu reduir els productes fitosanitaris que s’apliquen a la vinya i consistirà en la creació d’una xarxa de monitorització de la climatologia i de detecció prematura de malalties de la vinya a través de sistemes d’informació digital. S’utilitzarà una xarxa d’estacions amb 39 sensors intel·ligents que donaran cobertura als 27 municipis de l’Alt Penedès i que podran donar servei a 216 usuaris (8 per municipi) a través d’una aplicació mòbil que els permetrà fer consultes sobre humitat de la full i del sòl, pluviometria, temperatures ambientals, etc.). Cristina de la Cruz ha explicat que “Es tracta d’un projecte molt innovador, perquè mai no s’ha dut a terme una iniciativa com aquesta a nivell comarcal. El més similar és el que s’ha fet a la Champagne (França), però no abasta tota la regió”.

El segon subprojecte, “Assistència tècnica per a la digitalització de cellers”, consistirà en una diagnosi sobre el grau de digitalització dels cellers i en un seguit d’accions en col·laboració amb la Associació Innovi per ajudar-los a informatitzar els processos. Les accions s’organitzaran en 4 fases: selecció de consultors i cellers participants, hores de consultoria, elaboració d’una guia pràctica per a la digitalització de micro i petits cellers, i jornada presencial amb la participació dels cellers i els consultors.

El tercer subprojecte que es posa en marxa es titula “Itineraris formatius per a la digitalització de la cadena de valor de l’alimentació i les begudes”. Es durà a terme amb la col·laboració d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, i consistirà en 3 blocs formatius: “Digitalització de l’administració i el comerç”, “Digitalització del sector de la restauració” i un bloc formatiu tranversal sobre resolució de problemes tècnics bàsics, tipus de programari i maquinari.

La presentació de cadascun d’aquests subprojectes s’ha ampliat després a nivell tècnic a càrrec dels seus responsables: Joan Olivella, de l’empresa Central de Compres Vitivinícoles, SL; Eloi Montcada, de l’Associació d’Empreses Innovadores INNOVI, i Marc Capellades, del Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat.

Èric Gómez, cap del Servei de Desenvolupament i Ocupació del Consell Comarcal, ha destacat la formació com una eina bàsica perquè no es perdin llocs de treball, i especialment la formació en digitalització en la viticultura. També ha fet una crida a les empreses de l’Alt Penedès que tinguin idees per millorar aquesta cadena de valor perquè es posin en contacte amb l’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal.

La jornada tècnica del projecte Treball, Talent i Tecnologia a l’Alt Penedès s’ha tancat amb una ponència breu dedicada al “Paper de les xarxes meteorològiques a la viticultura. El cas del míldiu de la vinya al Penedès", a càrrec de Joan Reyes, del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.

Vilafranca del Penedès, 10 de febrer de 2022

 

Imatges relacionades

Destaquem