Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL CONSELL COMARCAL DE L’ALT PENEDÈS PRESENTA LA PÀGINA DE TRANSPARÈNCIA

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès és el primer consell comarcal a tenir una pàgina de Transparència i també esdevé una Administració pionera a la comarca

 

El director general de l’Oficina per al Desenvolupament de l’Autogovern de la Generalitat, Xavier Bernadí, va assistir a la darrera sessió del Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès per explicar als màxims representants municipals quines són les obligacions per als ajuntaments derivades de les lleis de Transparència Pública aprovades pel Govern de l’Estat (Llei 19/2013) i per la Generalitat de Catalunya (Llei 19/2014).

En paraules de Bernadí, “la llei catalana és molt ambiciosa i molt exigent, ens generarà molts problemes però obre moltes possibilitats i ve a reparar una falla evident del nostre sistema democràtic. (...) Els principis que inspiren les lleis de Transparència comporten un canvi cultural: la informació és de tots els ciutadans i les administracions no hem d’esperar que ens la demanin”.

Xavier Bernadí va repassar alguns dels més de 60 ítems sobre els quals totes les administracions hauran de fer publicitat activa (publicant-los als webs municipals, a les seus electròniques o als portals de Transparència). Preparar aquests continguts, publicar-los i mantenir-los actualitzats suposarà una dedicació important de temps, especialment en el dia a dia dels petits ajuntaments.

El Consorci Administració Oberta de Catalunya dissenyarà eines per ajudar els petits ajuntaments a crear els seus portals de transparència, però han de començar a preparar els canals i els continguts perquè les obligacions de publicitat activa començaran l’1 de gener de 2016.

La consellera de Transparència del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, M. Josep Tuyà, va explicar en roda de premsa que ja fa un any que el Consell va començar l’elaboració i la publicació dels continguts i va crear la seva pròpia pàgina de Transparència avançant-se als terminis que estableixen les lleis.

La pàgina és accessible a través del web del Consell Comarcal (http://www.ccapenedes.cat) i recull els diferents ítems agrupats en blocs: “Organització política i administrativa de la institució”, “Decisions i actuacions de rellevància jurídica”, “Gestió econòmica, comptable, pressupostària i patrimonial”, “Planificació i programació de l’activitat del Consell Comarcal”, “Informació sobre contractes, convenis i subvencions” i “Altres temes d’interès públic”.

Els president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella, va explicar que “la Transparència era un objectiu de la legislatura “per això vam crear la conselleria dins l’organigrama polític i per això som el primer consell comarcal que ha creat una pàgina de Transparència. (...) No tenim els recursos propis d’un gran ajuntament, però hem demostrat que, si hi ha voluntat, es pot ser transparent”.

Vilafranca del Penedès, 31 de març de 2015

 

Destaquem