Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL CONSELL COMARCAL DE L’ALT PENEDÈS PRESENTA LES CONSIDERACIONS TÈCNIQUES EN CONTRA DE L’EMPLAÇAMENT DE LA PLANTA FOTOVOLTAICA A L’ALT PENEDÈS

Els Serveis Tècnics del Consell Comarcal han elaborat un informe desfavorable, amb consideracions urbanístiques, de paisatge, ambientals, agrícoles i culturals, per a la Ponència Tècnica d’Energies Renovables de la Generalitat

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal, va explicar en roda de premsa, el dimecres 5 de maig, el contingut d’aquest informe que es va presentar a la Generalitat el 28 d’abril, dins el període d’al·legacions del tràmit de consulta prèvia sobre la viabilitat per a la instal·lació de 6 parcs de plaques fotovoltaiques a la comarca. L’informe ha estat elaborat de forma coordinada i consensuada amb els serveis tècnics dels 8 ajuntaments afectats i que també han estat consultats (Sant Quintí de Mediona, Sant Llorenç d’Hortons, Olèrdola, la Granada, Sant Cugat Sesgarrigues, Torrelavit, Avinyonet del Penedès i Gelida). Aquests ajuntaments han presentat també cadascun el seu informe específic però amb un fil argumental compartit.

El president del Consell Comarcal va fer una comparació per il·lustrar l’abast de l’extensió afectada: “366 hectàrees; gairebé la mateixa superfície que la meitat de tots els polígons industrials de la comarca”. A més de la superfície dels emplaçament de plaques fotovoltaiques, cal tenir en compte que l’energia generada s’ha de traslladar a la subestació d’Olèrdola a través de línies d’evacuació soterrades que travessen majoritàriament terrenys de connectivitat ecològica, espais protegits de gran diversitat biològica i sòls agrícoles protegits. Per aquest motiu, des del Consell Comarcal de l’Alt Penedès es parla d’una única planta fotovoltaica i es dona una resposta única a tots els projectes presentats.

Xavier Lluch va afirmar que les ubicacions proposades “xoquen amb la Carta del Paisatge de l’Alt Penedès (aprovada pels 27 ajuntaments de la comarca) i el Pla Director Territorial de l’Alt Penedès, i no respecten la Llei d’Urbanisme, perquè afecten significativament sòls de valor agrològic o d’interès agrari elevat i tenen unes dimensions desproporcionades respecte dels nuclis rurals i urbans propers(...) Des del punt de vista agrícola, els terrenys escollits estan majoritàriament sotmesos a un règim especial de protecció de la vinya establert en el Pla Territorial de l’Alt Penedès. (...) Des del punt de vista ambiental, les instal·lacions proposades envaeixen l’espai vital de l’àliga cuabarrada, i la subestació transformadora projectada en el pèlag de la Cantera la Saulonera (Sant Cugat Sesgarrigues) posa en risc l’hàbitat humit on descansen aus migratòries i on nidifiquen espècies autòctones. (...) I finalment, des del punt de vista cultural, els emplaçament proposats no es respecten les característiques paisatgístiques a l’entorn d’alguns elements patrimonials inclosos a l’Inventari del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Cultural (com per exemple, el jaciment ibèric de la Font de la Canya (Avinyonet del Penedès), que quedaria encerclat per parcel·les de plaques fotovoltaiques)”.

El president del Consell Comarcal també va afirmar que “no és coherent autoritzar projectes que puguin alterar les condicions ambientals, de productivitat agrícola o de paisatge del territori mentre paral·lelament s’està redactant el Pla Territorial Parcial del Penedès”.

“Què proposem des del territori? Doncs instal·lacions més petites (3-5 hectàrees), que no malmetin el paisatge ni comprometin el sòl agrícola, en espais consensuats. Volem que la gent del territori prengui consciència que la nostra comarca es transformaria d’una manera que no volem. I que la Generalitat sàpiga que, si ho tira endavant, trobarà l’oposició de tots els ajuntaments i de la gent del Penedès. No crec que cap Govern s’atreveixi a anar en contra de tothom”.

Per acabar la roda de premsa, es van projectar unes imatges a partir de fotografies 3D per il·lustrar l’impacte paisatgístic dels diferents emplaçament vistos des dels principals miradors d’interès turístic i des de diversos nuclis de població al llarg de la comarca.

Vilafranca del Penedès, 6 de maig de 2021

 

Imatges relacionades

Destaquem