Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL CONSELL COMARCAL DE L'ALT PENEDÈS IMPULSA LA DIGITALITZACIÓ DE L'AGRICULTURA PER A LA MILLORA DE RENDIMENTS I L'AUGMENT DE LA SOSTENIBILITAT DAVANT EL CANVI CLIMÀTIC.

La teledetecció per nano satèl·lits aplicada a l'agricultura, una nova solució per a millorar la competitivitat del sector agrícola.


Una nova tendència global per millorar la competitivitat del sector agrícola és la introducció de la teledetecció per nano satèl·lits aplicada a l'agricultura. Aquesta tecnologia, que fins ara ha estat poc utilitzada tant a Catalunya com a l'Estat espanyol, és clau per millorar l'eficiència del sector primari, reduir la petjada de carboni i els consums d'aigua, i assegurar el seu creixement sostenible.

Amb l'objectiu de potenciar aquesta innovació i consolidar el seu ús, el servei de Promoció Econòmica del Consell comarcal i els 27 municipis de l'Alt Penedès, mitjançant el programa Treball Talent i Tecnologia (TTT) de la Diputació de Barcelona, ha ampliat el projecte de digitalització de la de l'agricultura amb aquest servei.

Es busca posicionar a totes les baules del sector de la viticultura i d'altres cultius de l'Alt Penedès com a referent en teledetecció per nano satèl·lits. Això permetrà a la comarca ser pionera en l'àmbit internacional amb un projecte integral de col·laboració públic-privada per estar a l'avantguarda tecnològica i servir d'exemple per a les altres regions.
També es facilitarà un servei que permetrà als pagesos i als cellers de l'Alt Penedès fer un seguiment exhaustiu dels seus conreus i detectar anomalies d'una manera més ràpida i objectiva. Gràcies a l'obtenció automàtica de mapes de vigorositat de les parcel·les, els agents podran tenir una visió detallada i precisa de l'estat dels seus cultius, millorant així la presa de decisions.

A més, el servei proporcionarà als usuaris diverses funcionalitats per a una millor gestió de les seves parcel·les. S'inclourà un sistema d'automatització del procés d'anàlisi i descàrrega d'imatges, així com un índex vegetatiu que permeti el control de l'estat del cultiu i la seva vigorositat. Les parcel·les estaran digitalitzades i es proporcionarà un històric de dos anys de les dades recopilades per fer comparacions amb les dues darreres campanyes.

També s'oferirà formació als participants perquè puguin fer un ús eficient de totes les funcionalitats que ofereix aquest servei. És fonamental que els usuaris puguin aprofitar al màxim les eines disponibles i obtenir els beneficis que ofereix aquesta innovadora tecnologia.

El projecte també cerca consolidar la transició cap al quadern digital d'explotació agrícola (CUE). La normativa, que s'implementarà aviat, obligarà a l'emplenament del CUE.

Per garantir una implementació exitosa, s'establirà una distribució territorial dels usuaris del servei, que abastarà parcel·les de tota la comarca de l'Alt Penedès. La selecció de les parcel·les participants serà establerta pel Consell Comarcal de l'Alt Penedès amb el suport de tècnics especialitzats, assegurant així una representació equitativa de diferents tipologies d'explotacions agrícoles.

El cost del servei és de 35 € més IVA, ja que gran part pel projecte TTT és finançat per la Diputació de Barcelona. Es pot accedir a la seva inscripció en el següent enllaç.

Per a més informació o per a la resolució de dubtes es pot enviar un correu electrònic a tttpenedes@ccapenedes.cat o anar al web https:///tttpenedes.cat

Vilafranca del Penedès, 24 de maig de 2023

Destaquem