Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL CONSELL COMARCAL ENCARREGA ESTUDIS D’IMPACTE AMBIENTAL DE RESULTES DE LA MAT

La Diputació de Barcelona subvencionarà el projecte d’assessorament jurídico-tècnic relatiu a l’impacte ambiental de l’actuació de MAT i centrals eòliques i fotovoltaiques al seu pas per la comarca de l’Alt Penedès

El proppassat mes de juliol es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat la convocatòria d’informació pública de l’Estudi d’impacte ambiental i la sol·licitud d’autorització administrativa prèvia del conjunt de parcs eòlics i parcs solars fotovoltaics. L’agost, el Ministeri d’Indústria publicava també l’anunci sobre la sol·licitud d’autorització administrativa prèvia i la declaració d’impacte ambiental al Diari Oficial de la Generalitat.

El projecte consta de quatre centrals eòliques i una central fotovoltaica a les províncies de Saragossa i Terol i una línia de molt alta tensió (MAT) de 180 Km per transportar l’energia produïda a l’Aragó fins a Barcelona. Les infraestructures d’evacuació previstes afectaven 6 municipis de l’Alt Penedès: Avinyonet del Penedès, Castellet i la Gornal, Olèrdola, Olesa de Bonesvalls, Sant Cugat Sesgarrigues i Santa Margarida i els Monjos.

Aquesta línia, que travessaria els municipis de l’Alt Penedès esmentats, comportaria una agressió greu al territori i provocaria una pèrdua irreparable de valor patrimonial i agrari de les finques afectades. A més, la construcció i el traçat dificultarien el pas de la maquinària agrícola, la qual cosa facilitaria l’abandonament d’algunes superfícies de conreu. La línia MAT també travessaria diversos espais d’interès natural, zones de sòl de protecció especial d’alt valor agrícola i de protecció especial de la vinya, i zones de sòl de protecció territorial d’interès agrari i/o paisatgístic.

Per totes aquestes raons, fent-se ressò del sentiment majoritari de la gent del Penedès, i en defensa d’un model d’implantació de les energies renovables descentralitzat, amb una producció distribuïda i de proximitat, respectuós amb el territori i que aprofiti espais ja alterats per l’activitat humana per minimitzar l’ocupació innecessària del territori, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès va encarregar tres informes externs per poder-ne disposar durant el tràmit d’informació pública: un informe tècnic, un informe jurídic i un informe de valoració ambiental.

Paral·lelament, els Serveis Tècnics del Consell Comarcal també van elaborar un informe específic il·lustrat amb visuals d’impacte ambiental d’alguns trams.

Per finançar aquest assessorament i  informes externs sense repercutir cap cost als  ajuntaments afectats, el Consell Comarcal va demanar una subvenció a la Diputació de Barcelona, que aquesta administració recentment ha resolt favorablement. Així doncs,  la Diputació de Barcelona finança amb una subvenció de 10.000 € en concepte d’assessorament jurídico-tècnic relatiu a l’impacte ambiental de l’actuació de MAT i centrals eòliques i fotovoltaiques al seu pas per la comarca de l’Alt Penedès.

Vilafranca del Penedès, 15 de desembre de 2021

Destaquem