Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL GALL DEL PENEDÈS, LA 2A IGP AVÍCOLA DE L’ESTAT ESPANYOL

A la propera edició de la Fira del Gall de Vilafranca, ja es podran comprar galls i gallines de raça penedesenca amb la distinció de qualitat “Indicació Geogràfica Protegida” que atorga la Unió Europea

 

El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella, es va reunir ahir, dia 16 de setembre, amb els representants de l’Associació de Criadors de Raça de Gallines Penedesenca per valorar públicament la notícia que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat ha completat satisfactòriament l’expedient presentat per a la sol•licitud de registre de la IGP Gall del Penedès (publicada al DOGC del 5 de setembre).

M. Antònia Udina, secretària de l’Associació de Criadors, va agrair “el suport rebut del Consell Comarcal des de l’inici, aportant recursos econòmics, humans i tècnics, i tenint paciència durant molts anys”. Udina va dir que “amb aquesta distinció, aquest producte autòcton especial i excel•lent tindrà el reconeixement que es mereix”.

Un cop aprovada definitivament la IGP per la Unió Europea, caldrà constituir un consell regulador (com els dels vins i els caves) que vetlli pel foment del producte, per l’etiquetatge i la publicitat, que gestioni el registre de productors i comercialitzadors i que garanteixi la qualitat de les aus que arribin al mercat.

La IGP Gall del Penedès aplega 73 municipis; tots els de l’antiga Vegueria del Penedès més el municipi de Rodonyà (que llinda amb el Baix Penedès).

El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella, va explicar que, al llarg dels gairebé 15 anys que ha durat el procés de consecució de la IGP, “el principal obstacle ha estat vincular el producte amb el territori. Això s’ha resolt gràcies als estudis del director del Programa de Conservació de Races Avícoles de l’IRTA, Amadeu Francesch, i de l’historiador vilafranquí Joan Solé Bordes”.

En aquest sentit, la presidenta de l’Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal del Consell Comarcal, Lluïsa Llop, va agrair l’ajut rebut de l’IRTA i va afirmar que “mai no havíem arribat fins aquí. Hi ha hagut moltíssims requeriments i ha calgut fer i refer molts expedients”.

El president del Consell Comarcal va dir que “la IGP del Gall contribueix a donar contingut a la marca Penedès i reforça l’aposta per la qualitat d’aquest territori”.

Vilafranca del Penedès, 17 de setembre de 2014

 

Destaquem