EL SECTOR DEL PACKAGING REPRESENTA EL 12,5% DEL PIB COMARCAL I ES POSICIONA COM UN MOTOR INDUSTRIAL EN CREIXEMENT A L'ALT PENEDÈS
El sector del packaging és un dels principals motors econòmics de la comarca de l’Alt Penedès. Així ho constata la diagnosi encarregada pel Consell Comarcal de l’Alt Penedès en el marc del projecte Treball, Talent i Tecnologia: Digitalitzant l’Alt Penedès. Segons les dades extretes, el sector ocupa la tercera posició pel que fa al percentatge de PIB entre els subsectors industrials de la cadena de valor de l’alimentació i les begudes, amb més de 1.400 persones ocupades i una activitat fortament orientada a la indústria, ja que més del 70% de la facturació prové d’aquest àmbit, amb un volum global de 619 milions d’euros anuals. Aquesta realitat consolida el packaging com un sector estratègic i en creixement, amb un alt potencial de digitalització, sostenibilitat i innovació.
Amb la voluntat d’impulsar la cooperació i donar resposta a les necessitats específiques del sector, l’Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles en col·laboració amb el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va organitzar el passat dimecres 14 de Maig, una jornada de networking empresarial dirigida a empreses del sector del packaging del municipi. L’objectiu de la trobada era doble: d’una banda, crear un espai d’intercanvi entre empreses, i de l’altra, identificar reptes i oportunitats compartides que puguin derivar en actuacions conjuntes des de l’àmbit públic i privat.
La jornada va comptar amb la participació de destacades empreses del territori com Pere Valls, Font Packaging Group, Adhesivos Técnicos y Troquelados (ATyT), Paperera Carbó i DS Smith. En aquesta ocasió, l’empresa Pere Valls va exposar les seves inversions recents en sostenibilitat, com la utilització de biomassa per reduir el consum energètic, així com la seva aposta per la digitalització del procés productiu. Aquestes actuacions són un reflex del compromís del sector amb la innovació i la transició verda.
Durant la trobada es van posar de manifest necessitats compartides com la manca de personal qualificat, els reptes logístics i de mobilitat, i la necessitat de donar més visibilitat al sector i a les seves bones pràctiques en sostenibilitat. També es va remarcar que es tracta d’un sector en plena expansió, impulsat per l’evolució del comerç electrònic i la demanda creixent de solucions d’embalatge més sostenibles i tecnològicament avançades.
En el marc de la sessió, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès va presentar les futures actuacions del programa Treball, Talent i Tecnologia: Digitalitzant l’Alt Penedès, tant en l’àmbit de l’assessorament empresarial com en l’actualització de competències digitals per a persones treballadores i en recerca de feina. A més, es va comptar amb la participació de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que va exposar la seva voluntat de col·laborar en el desenvolupament de microcredencials universitàries: formacions tecnològiques adaptades a les necessitats reals de les empreses del sector.
El Consell Comarcal i l’Ajuntament van posar en valor la implicació de les empreses assistents i van reafirmar el seu compromís d’impulsar iniciatives que afavoreixin el creixement sostenible, la captació de talent i la innovació industrial en sectors clau com el packaging.
La jornada es va tancar amb una dinàmica participativa, on es van recollir idees que serviran per estructurar futures línies de col·laboració públicoprivada, alineades amb els objectius de desenvolupament econòmic sostenible i innovador del territori.
Tant el recurs “Networking de cadenes de valor” com el projecte “Treball, Talent i Tecnologia: Digitalitzant l’Alt Penedès” formen part dels recursos econòmics de la Diputació de Barcelona que donen suport al desenvolupament i la competitivitat del teixit empresarial comarcal.
Vilafranca del Penedès, 20 de maig de 2025.