Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

ELS AJUNTAMENTS DEMANEN RECURSOS EXTRAORDINARIS PER REPARAR LA XARXA DE TRANSPORT D’AIGUA I EVITAR LES FUITES

El Consell Comarcal va presentar al Consell d’Alcaldies el Pla d’Acció Comarcal i la nova web per als ajuntaments

El dijous 25 de gener es va celebrar sessió plenària del Consell d’Alcaldies de l’Alt Penedès.

En el primer punt de l’ordre del dia, alcaldes i alcaldesses van debatre les mesures del Pla de sequera 2024 de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Els ajuntaments han d’adoptar mesures per controlar i reduir els consums de la ciutadania i, alhora, han de pagar multes quan el consum global del municipi supera els barems de l’ACA. Des dels ajuntaments es considera aquesta mesura injusta, perquè la raó per la qual se superen els consums permesos per l’ACA rau sobretot en les fuites de la xarxa de transport d’aigua.

Durant anys no hi ha hagut subvencions de la Generalitat o la Diputació perquè els ajuntaments invertissin a reparar la xarxa de transport d’aigua i ara se’ls trasllada la responsabilitat de reduir els consums sense anar a l’arrel del problema. Fins i tot hi ha ajuntaments que han estat sancionats tot i haver fet grans inversions en la millora de la xarxa d’aigua.

Per tot això, els ajuntaments de l’Alt Penedès demanen que se suprimeixi el règim sancionador de l’ACA i que s’abordi la gestió de l’aigua amb vistes a un present i un futur marcats per la sequera. Això ha de passar per un acord Generalitat-Estat-Unió Europea que aporti recursos econòmics que permetin renovar la xarxa de transport de l’aigua a Catalunya.

Els alcaldes i alcaldesses de l’Alt Penedès també proposen que es faci una gran campanya de sensibilització des dels mitjans de comunicació públics de Catalunya i en col·laboració amb els ajuntaments.

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, es va comprometre a fer “tota la pressió que puguem fer en nom dels alcaldes”.

En el torn d’informacions de la Presidència del Consell d’Alcaldies, es van presentar el Pla d’Acció Comarcal del Consell Comarcal per a la legislatura 2024-2027 i la nova web adreçada als ajuntaments de l’Alt Penedès.

Albert Tort, portaveu del Govern i vicepresident del Consell Comarcal, va explicar que “hem fet un esforç per posar ordre a les prioritats del Consell Comarcal en els diferents àmbits i per marcar 10 objectius estratègics, tant a nivell de projectes i serveis que ja s’estan fent, com d’aquells que volem posar en marxa”. Tort va ressaltar que “el PAC és un document viu. Després de la seva aprovació es pot seguir alimentant d’altres projectes i de l’arribada de noves subvencions”.

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal i alcalde de Font-rubí, va remarcar que “el Consell Comarcal està al servei dels ajuntaments i de la població” i que “hi ha molts àmbits agrupats en aquest PAC, però segur que durant la legislatura en sortiran de molts més”.

Tot seguit, Albert Tort va presentar també el nou portal web del Consell Comarcal específic dels ajuntaments (www.ccapenedes.cat/ajuntaments). Conté, ordenats i explicats, els serveis, tràmits, plans, projectes i programes que el Consell Comarcal oferta i treballa amb els ajuntaments de l’Alt Penedès, i altres continguts d’utilitat per als electes i el personal dels ajuntaments.

L’objectiu d’aquesta nova eina és facilitar la feina dels ajuntaments i el treball conjunt amb els diferents serveis del Consell Comarcal. Tort va destacar que “és un catàleg d’iniciatives i serveis per als ajuntaments, que està en constant actualització i sempre obert a les necessitats i les propostes de millora dels ajuntaments”.

Vilafranca del Penedès, 29 de gener de 2024

 

Imatges relacionades

Destaquem