Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

ELS ALCALDES I ALCALDESSES DE L’ALT PENEDÈS UNITS EN LA DEFENSA DEL TERRITORI DAVANT LES SOL·LICITUDS DE PARCS FOTOVOLTAICS I DE MOLINS DE VENT

El dimarts 20 d’abril, els 9 alcaldes dels municipis que han rebut sol·licituds per a la instal·lació de camps de plaques fotovoltaiques i de parcs eòlics, van fer una roda de premsa conjunta a Avinyonet del Penedès per explicar el seu posicionament i les accions que estan duent a terme

Cèsar Herráiz, alcalde d’Avinyonet del Penedès i president del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès, va explicar que actualment hi ha potencialment afectades 450 hectàrees de sòl agrícola per a la instal·lació de camps de plaques fotovoltaiques, a més de les hectàrees de bosc on es volen instal·lar parcs eòlics.

“Els ajuntaments ens assabentem d’aquests projectes a través dels mitjans de comunicació, abans que per la Generalitat, i ningú no ens pregunta quines serien les millors ubicacions. Al Penedès hi vivim 106.000 persones i se’ns hauria de preguntar, perquè el que fem avui marcarà el futur dels nostres fills i de les següents generacions”.

En el darrer plenari del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses es va acordar demanar la derogació del Decret 16/2019 i la redacció d’un Pla Director d’Energies Renovables de Catalunya per establir quins són els espais idonis i quins són els espais a protegir quan es tracta d’establir instal·lacions per a la producció d’energies renovables. Així ho van comunicar per escrit al vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. (llegiu la carta clicant aquí)

El president del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès va afirmar que “no estem en contra de les energies renovables, sabem que s’han d’instal·lar parcs també a la nostra comarca, però volem formar part del procés de decisió sobre quines són les millors ubicacions als nostres municipis”.

Josep Tutusaus, alcalde de Pontons (el municipi en el qual es volen instal·lar preferentment parcs eòlics), va afegir “ens hem assabentat dels projectes per la premsa, la Generalitat no ha tingut la delicadesa de parlar amb l’Ajuntament. (...) A més, si un projecte compleix la normativa, els ajuntaments estem obligats a donar la llicència; no ens hi podem negar. El nostre municipi viu de l’agricultura i el turisme i no els volem perdre”.

Pol Pagès, alcalde de Sant Quintí de Mediona, va explicar que “nosaltres vivim de la vinya i el vi, i el paisatge és la nostra identitat. Els macroparcs són una amenaça per a aquesta manera de viure. Per això demanem que els parcs s’instal·lin preferentment en sòl industrial i sòl públic, abans de que en sòl agrícola, i que els ajuntaments puguem decidir quines ubicacions de cada municipi es destinen a les instal·lacions generadores d’energies renovables”.

Tots els alcaldes presents (Avinyonet, Gelida, la Granada, Olèrdola, Pontons, St. Cugat Sesgarrigues, St. Llorenç d’Hortons, St. Quintí de Mediona i Torrelavit) van destacar el fet que, per tercera vegada, els 27 alcaldes i alcaldesses de l’Alt Penedès han estat capaços de treballar conjuntament, consensuar i signar una proposta en defensa de la comarca i del Penedès en general, independentment dels grups polítics que cadascú representa i de les diferents ideologies que defensen, perquè –tal com a dir el president Cèsar Herráiz- "Això no va ni de partits ni de colors, això va de la nostra manera de viure i de la nostra gent, i això està per sobre de tot!

Vilafranca del Penedès, 22 d’abril de 2021

 

Attached files

Destaquem