Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

ELS CONSELLS COMARCALS DE LA DEMARCACIÓ DE BARCELONA ES REIVINDIQUEN I DEMANEN UN FINANÇAMENT MÉS JUST

10 consells comarcals van acordar constituir-se com a grup de treball per negociar amb la Generalitat un marc global de relació.

 

Els presidents i gerents dels consells comarcals de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme, l’Osona, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental, es van reunir el dijous 22 d’octubre a la seu del Consell Comarcal del Vallès Occidental amb la voluntat de constituir-se com a grup de treball per avançar i reivindicar el paper dels consells comarcals a Catalunya.


Tots els presents van coincidir en la necessitat de mantenir un seguit de trobades amb els màxims representants de la Generalitat i de la Diputació per fer-los arribar propostes de millora del finançament per tal de poder complir amb el principal objectiu dels consells comarcals: que els municipis petits i mitjans tinguin els mateixos serveis que els municipis més grans.

 


Per poder complir amb les competències que tenen assignades i poder tirar endavant projectes, actuacions i inversions dins l’àmbit d’aquestes competències, els consells comarcals necessiten millorar els seus recursos estructurals (no finalistes) i que la Generalitat els faci efectius els fons de Cooperació Local endarrerits.


Francesc Olivella, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va recordar que els consells comarcals són l’Administració que més serveis presta per encàrrec de la Generalitat (en forma de competències per Llei, competències delegades, convenis de prestació de serveis, etc.). Progressivament s’han anat reduint les aportacions de la Generalitat per a la gestió d’aquests serveis, amb la qual cosa les despeses estructurals que han d’assumir els consells comarcals per prestar els serveis s’han vist incrementades. I paral·lelament, les aportacions del Fons de Cooperació Local de la Generalitat als consells comarcals no s’han incrementat i no s’han fet efectives des de fa 3 anys. Això comporta que, a dia d’avui, els consells comarcals tinguin problemes de liquiditat que han d’afrontar amb els préstecs de Tresoreria de la Diputació de Barcelona.


Per tot això, Francesc Olivella, com la resta de presidents, van reclamar un increment dels fons de Cooperació Local per poder seguir prestant els serveis que la Generalitat ha encarregat als consells comarcals, i alhora consolidar els ajuts de la Diputació de Barcelona dels darrers anys.


A més, Olivella va demanar que s’estudiï un sistema de finançament asimètric que tingui en compte els serveis que presta cada consell comarcal, el nombre i la tipologia dels municipis de cada comarca (petits, mitjans o grans) i les característiques de cada territori (nuclis de població dispersos, sistemes de mobilitat).


Els assistents a la trobada es tornaran a reunir per anar concretant les seves propostes al llarg dels propers mesos.


Vilafranca del Penedès, 23 d’octubre de 2015
 

Destaquem