Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

ELS ELECTES DE L’ALT PENEDÈS, DAVANT EL DARRER ANY DE MANDAT

El dijous 31 de maig es va celebrar a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès una jornada organitzada per l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i el Fòrum Comarcal, adreçada a alcaldes i regidors, per ajudar-los a preparar el darrer any de mandat

 

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, i Joan Roca, president del Consell Comarcal d’Osona i vicepresident del Fòrum Comarcal, van explicar que aquesta és la primera d’un cicle de jornades similars que es faran a les comarques de Catalunya per preparar el tancament de la legislatura 2015-2019 i preparar les noves eleccions municipals, per a les quals es preveu una participació excepcional de més del 75% del cens.

 

 

La jornada va començar amb una ponència de Lluís Corominas, exalcalde de Castellar del Vallès i exmembre de la Mesa del Parlament, que en nom de l’Observatori de Política Municipal de l’ACM va explicar la incidència de diferents factors sociològics sobre la intenció de vot a les eleccions municipals. Corominas va fer una comparativa amb dades d’anys anteriors i va analitzar l’afectació de l’1 d’octubre. En general, com més petit és el municipi, més importants són el factor personal (la confiança en els candidats) i la valoració de la gestió duta a terme per l’equip de govern. El grup d’edat que a tots els municipis votarà més en clau no local és el de les persones entre 18 i 24 anys, que són tradicionalment també el grup que menys vota.

Pel que fa a la llengua, les persones majoritàriament catalanoparlants valoren sobretot el factor de confiança en el candidat, i les persones de llars bilingües valoren sobretot l’obra de govern. Finalment, la ideologia independentista o no independentista dels votants, que fins ara no ha estat determinant en l’opció de vots a les eleccions municipals, es preveu que serà un factor important de decisió, però per darrere de factors com la confiança en el candidat o la valoració de la gestió duta a terme.

 

 

Després d’aquesta primera ponència, la jornada va continuar amb una segona ponència titulada “Eines per acabar bé el mandat”, a càrrec de Joan Queraltó, consultor d’estratègia política. Queraltó va dir que “si es governa bé, és molt difícil guanyar des de l’oposició” i va destacar la importància de les relacions ciutadanes com una feina de govern durant tot el mandat.

Queraltó va explicar que, per augmentar el nombre de vots, els grups polítics s’han d’adreçar a aquelles persones que s’interessen per la vida política uns dies abans de les eleccions, tant per lluitar contra l’abstencionisme per comoditat com per inclinar la balança en cas d’indecisió. Queraltó va fer propostes per preparar el final de mandat: tancar i comunicar bé els projectes gestionats, organitzar les relacions ciutadanes i planificar el futur.

 

 

Finalment es va celebrar una taula rodona moderada pel periodista vilafranquí Ricard Rafecas, amb electes dels diferents grups polítics amb representació al Consell Comarcal: Pere Pons (PDeCAT), Francisco Romero (PSC-CP), Lluïsa Llop (ERC), Anna Baqués (CUP-PA), Diego Díez de los Ríos (Entesa) i Josep Tutusaus (Partit Popular).

Els 6 representants van respondre a les preguntes del moderador sobre la política municipal i comarcal: Es votarà en clau municipal o en clau Catalunya-Espanya? L’Alcaldia ha de ser per a la llista més votada? Els plens han de debatre mocions? Què en pensa el seu partit, de la Vegueria Penedès? Quines han de ser les prioritats per a la comarca durant la propera legislatura? Hi ha d’haver un síndic de greuges a cada municipi per minimitzar els conflictes? Hi ha prou cooperació entre municipis? Es planifica a llarg termini, o per guanyar les eleccions?

Vilafranca del Penedès, 4 de juny de 2018
 

Destaquem