Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

ELS FETS DELINQÜENCIALS AUGMENTEN A L’ALT PENEDÈS DESPRÉS DE LA PANDÈMIA

La segona sessió plenària del Consell d’Alcaldies de l’Alt Penedès de la legislatura 2023-2027 va acollir una presentació sobre el paper dels ajuntaments en el Pla Territorial Sectorial de les Energies Renovables de Catalunya

El dijous 23 de novembre es va celebrar sessió plenària del Consell d’Alcaldies de l’Alt Penedès.

En el primer punt de l’ordre del dia, l’inspector en cap de l’Àrea Bàsica Policial de l’Alt Penedès dels mossos d’esquadra, Manel Sancho, va exposar les dades més rellevants de l’evolució dels fets delinqüencials després de la pandèmia: un 20% d’increment dels delictes de lesions, maltractaments, coaccions i amenaces; un increment molt més moderat dels robatoris amb violència, estafes, furts, delictes contra la seguretat viària, contra els agents de l’autoritat i contra la salut pública, i un 11% de disminució dels delictes patrimonials amb força. En total, 7.000 fets delinqüencials a l’any a l’Alt Penedès i 750 persones detingudes. Aquest increment de la delinqüència postpandèmia és un fenomen generalitzat a tot el país.

L’inspector Sancho va agrair la col·laboració dels alcaldes i alcaldesses i la tasca de les policies locals i els vigilants municipals: “Sense ells, imagineu-vos com estaria a nivell delinqüencial la nostra comarca!”. També va aprofitar la reunió per acomiadar-se i presentar el qui serà el nou cap de l’APB Alt Penedès, l’inspector Pere Plassa.

Tot seguit, la cap de l’Oficina Comarcal de Transició Energètica del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Roser Romeu, i el director d’operacions de l’empresa Km0 Energy, Xavier Massa, van exposar l’estat del Pla Territorial Sectorial de les Energies Renovables de Catalunya (PLATER), van presentar el document de treball per als ajuntaments sobre el potencial fotovoltaic del sòl no urbà de l’Alt Penedès i van explicar què espera l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) dels ajuntaments per a l’elaboració del PLATER.

Roser Romeu va explicar que a l’Alt Penedès conflueixen les necessitats energètiques comarcals i de país, el canvi climàtic, la pressió normativa sobre les energies renovables, els grans inversors buscant espais per instal·lar camps de plaques fotovoltaiques i la baixa rendibilitat de la vinya que fa que molts pagesos se sentin atrets per les ofertes dels grans inversors.

Xavier Massa va exposar que per aconseguir la sobirania energètica de Catalunya caldria, entre d’altres, multiplicar per 18 l’energia generada actualment. Si es cobrissin totes les teulades amb plaques fotovoltaiques, es cobriria només un 60% de les necessitats energètiques fins a 2050, per a la qual cosa caldrà instal·lar camps de plaques fotovoltaiques en altres espais com el sòl no urbanitzable o el sòl urbanitzable no desenvolupat.

Roser Romeu va dir que l’ICAEN espera bàsicament 3 coses dels ajuntaments: que col·laborin activament a sensibilitizar la ciutadania sobre la necessitat d’instal·lar camps de plaques, que es coordinin a nivell comarcal per intentar que això es faci de la millor manera possible (consensuant els criteris tècnics per decidir les ubicacions que es considerin més adequades) i que pressionin per aconseguir criteris de compensació territorial a favor de les comarques o els municipis que acullin instal·lacions generadores d’energia.

En aquest sentit es va presentar als ajuntaments l’estudi encarregat pel Consell Comarcal a Km0 Energy que proposa criteris tècnics per establir zones aptes i zones òptimes  per ubicar camps de plaques fotovoltaiques. Aquest estudi és un document de treball que hauria de facilitar el consens territorial que demana el PLATER.

En el torn d’informacions de la Presidència, Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va informar sobre les noves borses de treball comarcals d’administratius i auxiliars administratius que el Consell posa a disposició dels ajuntaments i que s’està treballant per fer una borsa de treball comarcal de peons.

Vilafranca del Penedès, 27 de novembre de 2023

 

Imatges relacionades

Destaquem