Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

ES CONSTITUEIX LA NOVA COMISSIÓ TERRITORIAL D'URBANISME DEL PENEDÈS

Aquesta comissió permet donar de l'òrgan competent de planificació urbanística territorial a la vegueria que es va crear el 2010 i apropar la presa de decisions urbanístiques i de planificació territorial

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va constituir divendres la nova Comissió territorial d’urbanisme del Penedès, presidida pel secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra. La seva creació, que va ser aprovada pel Govern el passat mes d’octubre, permet dotar de l’òrgan competent en planificació urbanística i territorial aquesta vegueria. L’acte va comptar amb la presència del delegat del Govern al Penedès, Pere Regull, i del president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch.

Des de l’aprovació de la Vegueria del Penedès, formada per l’Anoia, el Garraf, l’Alt i el Baix Penedès, “havíem de desplegar-ne els seus continguts i un dels més importants era tot el que representa el seu àmbit urbanístic”, va exposar el conseller Calvet, i, per tant, “avui és una fita històrica”, va assenyalar. Sobre els expedients tractats durant aquesta primera Comissió, el conseller va remarcar que “són molt importants per la dinamització econòmica del territori: amb temes de sectors residencials, sectors econòmics o temes de sòl no urbanitzable, que ens projecten com a territori, com a vegueria, en benefici de les persones i de la seva economia”.

Dels temes analitzats divendres, Damià Calvet va remarcar que s’havia aprovat definitivament la modificació puntual del carrer Comerç de Vilafranca del Penedès, un “expedient complex, que ha tingut un tràmit llarg i ha comptat amb molt debat tècnic, que ha enriquit la proposta, tot convertint-la en una proposta molt ambiciosa que ha de transformar Vilafranca del Penedès i l’ha de projectar al futur”.

Així mateix, el conseller va subratllar que els expedients tractats ja tenien “l’empremta del nou urbanisme, que ha d’incorporar el vector ambiental, i el vector climàtic”. En aquest sentit, va posar com a exemple l’expedient sobre el Pla de millora urbana d’un àmbit de la urbanització de Mas Mel, a Calafell, en què “d’una proposta inicial que suposava una certa ocupació del territori, hem passat a una concentració dels aprofitaments en un extrem del sector i amb una gran obertura amb zona verda cap a la zona natural” situada darrere del sector.

De la seva banda, el delegat del Govern va ressaltar el caràcter “històric” i la rellevància de disposar d’una comissió territorial d’urbanisme pròpia, que suposa “la reunificació” d’aquest àmbit. “Fins ara, els temes urbanístics els havíem de tractar a Tarragona, Barcelona o Manresa”, va remarcar Regull.

La vegueria penedesenca

La vegueria penedesenca es va crear per llei el 2017, però abans, el 2010, s’havia creat l’àmbit de planificació territorial del Penedès. Fins aquell moment, Catalunya es dividia en set àmbits de planificació (Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona, Comarques Centrals, Comarques Gironines, Metropolità de Barcelona, Ponent i Terres de l’Ebre). Els expedients urbanístics relatius a cadascun d’aquests àmbits els resolen les comissions d’urbanisme corresponents.

L’any 2010 es va crear el vuitè àmbit de planificació territorial, el del Penedès. Amb la constitució divendres de la seva Comissió territorial d’urbanisme es va completar el desplegament de tots aquests òrgans col·legiats.

Així, la Comissió d’urbanisme del Penedès supervisarà els expedients urbanístics de les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia, a excepció de vuit municipis anoiencs que van comunicar la seva preferència per seguir formant part de l’àmbit de la Catalunya Central. Es tracta de Calaf, Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, els Prats de Rei, Pujalt, Sant Martí Sesgueioles, Sant Pere Sant Pere Sallavinera i Veciana.

Reconeixement de la realitat territorial 

Fins a la creació de la Comissió del Penedès, els expedients d’aquesta zona es tractaven a tres comissions territorials diferents: la de la Catalunya Central, la del Camp de Tarragona i la de l’Arc Metropolità de Barcelona. La posada en marxa d’una Comissió específica penedesenca permetrà garantir la coherència amb l’organització territorial establerta a la Llei de vegueries.

Igualment, garantirà un reconeixement de la nova realitat territorial i un tractament més proper, amb la participació de les diverses administracions que hi actuen i d’experts de la comarca. Cal recordar que el Departament de Territori i Sostenibilitat està elaborant el Pla territorial parcial del Penedès, que completarà la nova arquitectura d’aquest àmbit dotant-lo del seu propi instrument de planificació territorial.

Vilafranca del Penedès, 11 de febrer de 2020

 

Imatges relacionades

Destaquem