Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

GERARD FERRET I EL SEU LLIBRE SOBRE L’ATENEU OBRER VILAFRANQUÍ VAN OMPLIR LA SALA D’ACTES DEL CONSELL COMARCAL

El dimarts 10 d’octubre, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès va acollir la presentació del llibre “L’Ateneu Obrer Vilafranquí. Auge i espoli (1885-1972)”, de Gerard Ferret Colomer, guanyador del Premi a l’Edició de de Recerca Històrica 2023

Ramon Nadal, responsable d’Edicions i Propostes Culturals Andana, va agrair els mecenatges i les col·laboracions que han fet possible l’edició (Jordi Romeu, consultoria Rius i Rius, Serveis Mèdics Penedès, Arxiu Històric Comarcal de l’Alt Penedès, Institut d’Estudis Penedesencs, Ajuntament de Vilafranca del Penedès i Consell Comarcal de l’Alt Penedès).

L’historiador i escriptor Jordi Romeu, que ha col·laborat estretament en l’edició d’aquest llibre, va explicar que “les entitats populars van reprendre progressivament l’activitat després de la Guerra Civil, però l’Ateneu, no. (...) El Gerard restitueix la memòria d’aquesta entitat perquè puguem dir a tot això: mai més!”

Ramon Arnabat, historiador i president de l’Institut d’Estudis Penedesencs, va situar l’entitat en el context històric: “Era un espai de sociabilitat de les classes populars vilafranquines. (...) Hi confluïen cultures polítiques progressistes al voltant del republicanisme. (...) L’Ateneu va fer molta de la feina que haurien d’haver fet les institucions i no van fer (alfabetització, formació, mútua de socors, formació d’adults). (...) En acabar la guerra civil, es fa fer taula rasa amb l’Ateneu Obrer.”

Gerard Ferret, va explicar com havia passat de fer una recerca sobre els apunts del seu avi, per fer un petit homenatge i un record per als seus familiars; a fer una recerca exhaustiva, aconseguir patrocinadors per a l’edició, guanyar el premi del Consell Comarcal i editar el llibre.

Finalment, Jaume Bertran, conseller comarcal de Cultura, va cloure l’acte dient que l’Ateneu Obrer Vilafranquí va ser un exemple de la repressió sistemàtica per desarticular la cultura i les bases socials de la República”. I que l’autor havia fet “un retrat minuciós, una llibre de lectura amena i de fàcil comprensió; requisits indispensables per aconseguir el Premi a l’Edició de Recerca Històrica del Consell Comarcal”.

Els assistents a la presentació, que omplien la sala d’actes del Consell Comarcal de bat a bat, van dedicar un llarg aplaudiment a aquest jove per haver recuperat desinteressadament i de manera brillant un episodi desconegut de la història de Vilafranca.

Vilafranca del Penedès, 13 d’octubre de 2023

Imatges relacionades

Destaquem