Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

GUIA TERRITORIAL DE L’ALT PENEDÈS CONTRA ELS MALTRACTAMENTS A LES PERSONES GRANS

En l’elaboració de la Guia hi han col·laborat el Consell Comarcal de l’Alt Penedès; el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, a través de la Direcció General de Famílies; l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, la Diputació de Barcelona i l’Obra Social “la Caixa”.

 

El divendres 3 de març, es va presentar la Guia Territorial de l’Alt Penedès contra els Maltractaments a les Persones Grans a la seu del Consell Comarcal. La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Dolors Bassa, va presidir l’acte de presentació acompanyada pel president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella; l’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull; la diputada de l’Àrea de Benestar de la Diputació de Barcelona, Maite Fandos, i el director corporatiu de l’Àrea Social de la Fundació Bancària “la Caixa”, Marc Simón.

 

 

La Guia està basada en el protocol elaborat l’any 2009 a l’Alt Penedès, però s’ha actualitzat el mapa de recursos de la comarca i s’han inclòs tipologies i indicadors dels maltractaments. També s’ha ampliat amb informació sobre els diferents àmbits on es pot manifestar la violència contra les persones grans (domèstic, institucional i estructural), indicacions sobre els factors de risc, les eines de prevenció i les actuacions de difusió i sensibilització contra els maltractaments a la gent gran.

En l’elaboració de la Guia Territorial de l’Alt Penedès contra els Maltractaments a les Persones Grans hi han participat moltes persones; professionals d’àmbits tan diferents com la sanitat, els cossos de seguretat, els serveis socials bàsics, els serveis d’atenció especialitzada a la gent gran o els serveis d’atenció a la dependència, entre d’altres.

 

 

Francesc Olivella, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va explicar que “el fenomen dels maltractaments és una xacra social molt difícil de detectar i de tractar, perquè els maltractaments queden molt amagats. Igual que fa anys costava molt visibilitzar la violència masclista, ara encara ens costa visibilitzar els maltractaments vers la gent gran. (...) Aquesta guia té com a objectiu ajudar a posar fi a totes les formes de maltractament a les persones grans, en qualsevol àmbit que es puguin produir, de forma eficaç i sense dilació”.

Per la seva banda, el director corporatiu de l’Àrea Social de la Fundació Bancària “La Caixa”, Marc Simón, va assenyalat que “tractar amb respecte i dignitat les persones grans és reconèixer en aquest bon tracte els valors d’una societat més justa; és una responsabilitat i un compromís de tots”.

 

 

La diputada de l’Àrea de Benestar de la Diputació de Barcelona, Maite Fandos, va explicar que els maltractaments a la gent gran augmenten perquè cada cop hi ha més persones grans i perquè fa anys que es duen a terme diferents iniciatives de sensibilització i per detectar els maltractaments.

Pere Regull, alcalde de Vilafranca del Penedès, va dir que “el segle XX va ser el del reconeixement dels drets socials generals i el segle XXI és el del reconeixement dels drets socials de les persones més vulnerables”. També va dir que “gràcies als avenços científics i tecnològics, cada dia hi haurà més gent gran i més gent molt gran” i, per tant, dependent i susceptible de patir maltractaments.

 

 

Dolors Bassa va dir que “el maltractament a les persones grans és un dels problemes greus que tenim a la societat”. Per abordar aquesta problemàtica, l’any 2012 el Departament va iniciar el Programa contra el maltractament de les persones grans conjuntament amb l’Obra Social “la Caixa”, amb l’objectiu de fer un abordatge integral i treballar conjuntament amb tots els agents territorials que ja estaven portant a terme programes específics de prevenció, detecció i atenció. Aquell mateix any, el Govern de la Generalitat va posar en marxa un Protocol Marc per a un abordatge coordinat de les situacions de maltractaments a les persones grans.

“La posada en marxa d’aquell Protocol Marc –va dir la consellera- ha fet necessària l’actualització dels documents realitzats als diferents territoris i és alhora un punt de partida que calia concretar territorialment, activant els recursos en xarxa per establir circuits propis i per donar resposta a les necessitats detectades(...) Abans de l’estiu es presentaran dos nous models territorials d’intervenció per al bon tracte de les persones grans al Maresme i l’Anoia, al mateix temps que seguirem treballant plegats a través de les comissions territorials de seguiment per avançar en l’eradicació del maltractament a les persones grans”.

Dolors Bassa també va explicar que “a través de les actuacions del Pla Integral de Prevenció i Acompanyament a la Gent Gran, estem realitzant un mapeig de tota la intervenció que es realitza al territori contra aquesta xacra social, fet que ens permetrà establir un pla més acurat i potenciar l’actual Protocol Marc”.

La consellera va apuntar algunes de les línies de treball del seu Departament per a aquesta legislatura: els plans de mentoria per a les persones grans, l’acadèmia de sèniors, l’increment de les inspeccions a les residències, la identificació de les bones pràctiques en el tractament a les persones grans i demanar un fiscal exclusivament per atendre els casos de maltractaments a la gent gran.

Vilafranca del Penedès, 3 de març de 2017
 

Destaquem